Paneelin tuottama energiamäärä
tam 300 hein 5400
helm 1500 elo 4500
maal 3000 syys 2800
huti 4300 loka 1500
touk 5500 mars 300
kesä 6100 joulu 200
Säteilyenergian muuttaminen sähköenergiaksi
Mitä matkalla tapahtuu, kun säteilyenergia eli valo muutetaan sähköiseen muotoon? Käytettävissä olevat mittaustulokset perustuvat seuraaviin lähtöarvoihin:
- Taso johon auringon säteily kohdistuu on pinta-alaltaan 1 m².
- Taso on suunnattu suoraan etelään ja on esteetön varjostumilta.
Tarkastelun lähtökohdaksi voimme valita taulukosta Jyväskylän päivittäiset säteilysummat 30 ° asteen kulmaan kallistetulle tasolle. Säteilysummat on ilmoitettu Wh /m²/ vrk. Käytännössä yksi 120 Wp paneelia vastaa pinta-alaltaan noin yhtä neliömetriä.
Paneelin tuottama energia
Osuus säteilyenergiasta, joka voidaan muuttaa sähköenergiaksi, kun käytetään pinta-alaa laskentapohjana on yksi tapa energian määrittelyyn.
Mökkiolosuhteissa on yllättävän paljon tekijöitä jotka vaikuttavat paneelin todelliseen tuottoon, jotta
oheisia arvoja voidaan tarkastella on syytä tarkastella seuraavia tekijöitä.
Esteetön sektori
Sektorin tulisi olla vapaa varjostumisista, puunoksista, räystäistä tai muista rakenteista. Päivit
täinen esteetön säteilyaika aiheuttaa laskelmissa eniten epävarmuustekijöitä. Usein aurinko paistaa paneeliin puuston läpi joka aiheuttaa varjostumia jolloin todellinen teho jää hajasäteilyn varaan. Tällöin tuotto on noin 20 % luokkaa tehollisesta arvosta. On muistettava, että paneeli ei ole energiaimuri, joka imuroisi lähialueelta energian itseensä. Vaan säteilyenergian eli valon tulee läpäistä sekä paneelin lasi että moduulikerros saadakseen aikaan sähköisen reaktion.
Pintalämpötila
Vaikuttaa suoraan paneelista saatavaan tehoon. Puolijohdemateriaalin ominaisuuksien takia paneelin jännite ja sitä kautta teho laskevat n. 0,5 % astetta kohti, kun lämpötila on yli 25° C. Vastaavasti teho kasvaa alhaisimmissa lämpötiloissa. Monelle järjestelmän käyttäjälle tämä on tullut yllätyksenä vastaan silloin, kun paneelit on asennettu esimerkiksi katolle. Parhaana tuottoaikana paneeli voi menettää noin 15 - 20 % ilmoitetusta nimellistehostaan.
Paneelin hyötysuhde
Moni - ja yksikidepaneelien hyötysuhde vaihtelee nykyisin 10 -18 % yksikön alueella pinta-alaan nähden. Oheiset laskelmat perustuvat 12 % hyötysuhdearvoon. Laskelmissa ei ole käytetty lämpötilakerrointa mikä vaikuttaa merkittävästi keskikesän tuottoihin kun paneelin pintalämpötila ylittää +25 °C. lämpöastetta
tam 35 hein 585
helm 180 elo 485
maal 360 syys 335
huht 515 lok 180
touk 595 mars 35
kesä 660 joul 25
Laskemalla paneelin paneelinpinta-ala x säteilymäärä x hyötysuhde 12 % saamme laskettua likimäärisen paneelin tuottoarvon eri vuodenajolle.
No comments:
Post a Comment