Wednesday, December 16, 2009

Põhumajad koguvad populaarsust http://ekspresskinnisvara.otsing.delfi.ee/est/uudised/uudise_n2itamine.php?tekst=&uudisegrupp_id=&otsi_bt=&id=456

EkspressKinnisvara



* Põhumajad koguvad populaarsust


23.07.2008 (Risto Vähi)

Keskkonnasõbralike põhumajade projekteerimise ja ehitamisega tegelev UnitE on üle Eesti püsti pannud kümmekond põhumaja. Rohelise mõtteviisi levides võib selline elamispind väga populaarseks saada.

Firma omanikud Mikk Suursild ja Rene Valner ehitasid esimese põhumaja 2002. aastal, milleks oli saun Soomaal. Põhuehituse tõi USAst Eestisse Suursild, kes töötas seal ökoloogilise ehitusega tegelevas firmas, kirjutab Toivo Tänavsuu oma blogis.

Valneri sõnul tundus kuus aastat tagasi paljudele arhitektidele ning ehitajatele põhust ehitamine väga veidrana. Sellest ajast alates on mehed aga katsetanud erinevaid võimalusi ning rajanud selliseid elamud nii endile kui ka klientidele.

Ehitada oma maja mitte kivist ega puust, vaid hoopis põhust, võib nii mõnegi inimese muigama panna. Suursilla ja valneri arvates on ökomajadel mitmeid eeliseid, nagu näiteks materjalide madal energiasisaldus ehk väike süsihappegaasi emissioon, tervislik sisekliima ning heast soojapidavusest ja -mahtuvusest tingitud madalad küttekulud. Lisaks materjalide väike omahind ning sõltumatus üldisest turusituatsioonist. Negatiivse küljena võib välja tuua aga hoone pika viimistlusaja ning aeganõudva krohvimistsükli.

„Põhu- või roopakkidest majaga on samasugune lugu nagu iga teisest materjalist majaga, enamasti pole ohud seotud mitte mingi konkreetse materjaliga, vaid vigadega projekteerimisel ja ehitamisel,” ütleb Valner. „Õigesti ehitatud põhumaja on tuleohutuse, sisekliima, energiatarve, seinte niiskusrežiimi ja närilistekindluse osas parem ja riskivabam kui tavaline karkassmaja.”

Ökomajal on väiksem „jalajälg”, ta vajab minimaalset hooldust, on funktsionaalse ruumilahendusega, hästi soojustatud, kasutab valgustuseks maksimaalselt päevavalgust, tarbib võimalikult vähe põhjavett ning kasutab toimimiseks taastuvaid energiaallikaid. Fossiilsete kütuste tarbimise asemel kasutab hoone kõike, mida pakub loodus ja maapind.

-------------------------------------------------------
EkspressKinnisvara on üks populaarsemaid kinnisvaraportaale Eestis. Eelmisel nädalal külastas meid 70 238 inimest.

No comments: