Sunday, December 27, 2009

Tiit Madisson "Las raisad rapivad üksteist!" http://www.syndikaat.ee/news.php?uID=3510&lang=est

Euroliidu ääreoblasti poliitilises konnatiigis on tõusnud uus skandaal, mis viib meie olematu poliitkultuuri ilmselt ka rahvusvahelisele areenile. Milton Friedmani preemia laureaadi, lastepilastajate partei esimehe Mart Laari algatatud hala, “mis meist küll teised arvavad”, saame ilmselt lähiaegadel veel küllastumiseni kuulda ja lugeda paljude poliitkartelli õukonnameedia kanalitest.

Pealkirjas väljatoodud tsitaat pärineb tegelikult ühelt vanalt võitluskaaslaselt, kellega organite tagapõhjaga sotside pealiku Jüri Pihli ja võimuerakonna juhtide tüli teemal mõtteid vahetasin. Tõesti, mis peaks mõnele tavakodanikule korda minema mingi skandaal, kus tagapõhjaks omavaheline võimutüli või mõne ambitsioonika tegelase solvumine lihakausside äärest tõrjumise pärast? Mistõttu ei viitsi selle tagamaadesse isegi süüvida. Seda enam, et ennast täissöönud nomenklatuuri omavahelised võimutülid meisse – patriootidesse-rahvuslastesse - ei puutu. Meil pole põhjust kumbagile poolele pöialt hoida, sest pada sõimab katelt.

Minu arvates on Pihli-oravate tüli juures tähelepanuväärne hoopis see, et Eesti põhiseaduslikku korda kaitsma pidav institutsioon tilgub igast otsast ja on muutunud seetõttu absoluutselt ebausaldusväärseks. Toompuiestee kontorist lekitatakse ajakirjandusse pidevalt informatsiooni, et selle abil materdada poliitilisi vastaseid. Meil, ERSP taasasutajatel, on vastavad kogemused meelsuspolitseiga augustikuust olemas, kui kapo lekitas jälitustegevuse tulemusel saadud info ETV-sse, mille uudistesaade “Aktuaalne Kaamera” kapo pressisekretäri Andres Kahari abil meile natsisildi külge riputas.

Kogu asja iroonia seisneb selles, et vastavat praktikat hakkas enda loodud, KGB kloonina ülesehitatud kapos rakendama Jüri Pihl ise, kui ta tegutses Kaitsepolitsei Ameti peadirektorina. Nüüd muutus ta enda poolt sisseviidud tegevuse ohvriks. Kui endine Viru välismaalaste järel nuhkimist korraldanud kommunistist miilitsamees Jüri Pihl oleks korralik inimene, võiks talle kaasa tunda. Praegu võib ainult parastada: kukkus omakaevatud auku!

Normaalses riigis oleks taoline praktika välistatud, et põhiseaduslikku korda kaitsma pidav institutsioon sekkub poliitikasse. Eestis tegutseb teadupoolest isegi vastav parlamendikomisjon, kes peaks kaitsepolitsei tegevust kontrollima. Probleem ongi selles, et poliitiliseks politseiks muutunud organ tegutseb sisuliselt vaid võimuparteide poliitiliste tellimuste täitmisega ja reformari Jaanus Rahumaa ning rohelise Marek Strandbergi juhitud komisjon (mille liige on ka IRL-i juht Mart Laar) vaatab kõike tegevusetult pealt või veel hullem – mahitab meelsuspolitsei ebaseaduslikku tegevust. Mõni lihtsameelne aga ikka veel arvab tõsimeeli, et kaitsepolitsei suudab või tahab põhiseaduslikku korda kaitsta.

Seltsimehed ekskommarid, andke takka! Ehk muutub seeläbi õhk puhtamaks ja ka kõige orjameelsem ja rumalam (“mõisatalli nurga taga peksujärjekorda ootav”) eestlane hakkab taipama, mis tegelikult võimukartelli äriprojektiks muudetud Eestis toimub.

Tiit Madisson,
www.ersp.ee

No comments: