Wednesday, December 30, 2009

Andres Tarand: Eesti demokraatia allakäigurajal http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/article.php?id=28211701

Andres Tarand: Eesti demokraatia allakäigurajal
Andres Tarand; Tagasivaade aastale 2009, www.DELFI.ee
31. detsember 2009 02:00


Usun, et aasta 2009 tähtsündmuseks oli Obama ametisse asumine USA presidendina. Seda kahel põhjusel. Ameerika demokraatia ületas sellega ühe põhiväärtuste lati, nagu omal ajal Watergate puhul. Siis oli tegemist sõnavabadusega, nüüd rassilise võrdsusega, mida šokeeritud Bush mõnevõrra oli hüljanud.
Teiseks lõi see vähemalt eeldused paremaks transatlantiliseks koostööks. Eestile ja meie saatusekaaslastest EL liikmesriikidele on sellel põhjapanev väärtus. Kliimakonverentsi ebaõnnestumine on küll tõsiasi, kuid Obama päästis vähemalt protsessi jätkumise.

Eesti demokraatia kulges aga kindlalt millenniumi alguses käivitatud allakäigurajal. Meie rahva poolt palavalt armastatud kahe erakonna vahel enam erilist vahet ei ole. Või ehk niipalju, et ühed armastavad mängida ameeriklasi, nagu see Ameerika fassadilt paistab ning teised on kiindunud vene praktikasse. Tegelikult kasutavad mõlemad poliitilise karjerismi huvides telgi taga reaalsotsialismist tuntud totalitaristlikke võtteid.

Oleme just nüüd jõulurõõmuks lugenud, kuidas poliitiliselt survestatud kaitsepolitsei üllitab arulageda põhjenduse, kuidas ametis olev minister eraisikuks võib moonduda. Seda ajal, mil riigikogulased on tõotanud teenida riiki 24 tundi ööpäevas! Ilmselt tuleb ministritele koostada ka ajagraafik ehk eraisikuks olemise kalender, mil riigisaladustega seotud asjakesi saab turuplatsil tünni otsas kuulutada...

Rahvusringhäälingu juht aga jätkab päev-päevalt luiskelugudest järjejuttu oma töötaja kohta, kelle süü seisneb ainult usaldusisikuks olemises. Toimetaja töö kvaliteeti ei suuda ega suvatse too ülem kuidagi mustvalgel iseloomustada.

No comments: