Wednesday, December 16, 2009

Põhust kodu http://kikivarvul.wordpress.com/2009/06/01/pohust-kodu/

Põhust kodu

juuni 1, 2009 Autor merit raju

Ema-isa, neli last, seitse hobust, üks põhumaja – selline kodu on Eestis olemas! Ja seal elab loomulikult väga-väga eriline perekond. Eelmisel nädalal toimus nende õuel rahvusvaheline põhumaja krohvimise koolitus – teooria ja praktika looduslikest krohviretseptidest kuni krohvimistehnikate ja dekoratsioonideni. Õppisime isegi jaapanipärast savipõrandat meisterdama.

käsitsimeisterdatud savipõrand

Meid oli väga erinevatest riikidest ja kõigil ühine kirg – looduslikest materjalidest ehitatud kodu. Muidugi oli veel kirgi – näiteks tervislik toitumine, mis kattis peaaegu kõikide söömaaegade jutuaja. Juttu tuli ka vikatitest, kuivkäimlatest ja sõnnikukrohvidest (mõnel inimesel läheb sellest kohast piir looduslike materjalide armastamise ja mittearmastamise vahel, aga ma pean ütlema, et nt hobusesõnnikuga „maitsestatud“ krohvisegu on väga ilus, isegi ilusam kui hundinuiakiud!)

P1120495

Paistis, et need, kel koolitusel osalemiseks selge eesmärk, krohvisid kõige agaramalt. Näiteks üks taani tüdruk tahab saada ökoehitajaks. Lätlane ja prantslane kavatsevad luua oma ökoehitusfirma – kaua sa oma tuttavaid ikka tasuta nõustad.

Minu lemmik oli eesti kunstnikepaar, kellel kodu projekt juba olemas ja oma kanadele iseprojekteeritud põhukuut juba ehitatud. Nende peres on naine see entusiast, kes uuris välja kõik ökoehituse detailid. Ja ta mõtles ise välja, et põhust saab ehitada, ning leidis – esialgu mitte oma mehelt, vaid Googlilt sellele ohtralt kinnitust! Jubelahe oli vaadata, millise kire ja pühendumisega nad koolitusel krohvisid! Isegi oma aastase lapse kõrvalt, kes jooksis ehitustandril segamatult ringi ja pistis aeg-ajalt mõne savitüki suhu. Keelama teda selle pärast ei pidanud. Ökoehitusega ongi nii, et materjalide tootmiseks ja toomiseks ei ole vaja keskkonda kahjustada, ehitades pole vaja kaitsekindaid ja –maske ning õnneks pole vaja ka väga põhjalikku tehnika tundmist – võtted on küllalt intuitiivsed nagu retseptidki. (Püüdsin jälgida: kolm osa savipulbrit, üks osa lubjapulbrit, ja nüüd veel mõlemat tunde järgi :) )

Selliste majade elanikel kaovad allergiad, keha rõõmustab tervisliku niiskustasakaalu üle ja silm puhkab kumeratel pindadel. Kusjuures hing puhkab ka – seda ma tunnen loodusmaterjalidest kodusid külastades KOHE.

P1120270

Siin on mõned ökoehituse lingid:

* Need on meie ameerika õpetajate tehtud põhumajad (enamasti kõrvalhooned, püstitatud koolituste käigus). A mul läksid kohe põlved nõrgaks, kui ma nägin neid pilte! http://www.caneloproject.com/pages/canelobuildings/canelobuildings.html
* Kermo ja Taavi olid meie eestipoolsed õpetajad www.ehituslahendused.ee nad teevad VÄGA ilusaid asju
* Allan on tark ja põhjalik, temal on ka ökoehituse firma www.natuurehitus.ee aga seekord osales ta õpilasena

Palun jaga siin oma linke, nippe ja mõtteid ökoehituse teemal!

Posted in erilised kohad, hingele pai, hubane kodu, inimlikud asjad, kõik postitused, lihtne elu :), loovus | 2 kommentaari
2 Vastust

1.
&emdash; august 3, 2009 kell 11:47 e.l. | Vasta Joost

Raudselt ehitame endale ka kunagi PÕHUMAJAD!! See mõte on juba ammu loodud ja Universum tegeleb sellega! Olen veendunud! Lihtsalt tuleb natukene oodata seda õiget hetke ja mitte hakata tagant väga punnitama. Ma ise käisin (ja lähen lähiajal kindlasti veel) Ilumäele, kus Kaido ehitab endale ilma karkassita, kandvate põhuseintega sauna, mis annab tegelikult maja mõõdud välja! Põhumajad on midagi väga erilist!

2.
&emdash; september 9, 2009 kell 7:17 p.l. | Vasta kermo

Jou! Ma olen ka teemas. Kindlasti tahan omale ka PÕHUMAJA! Joost on tõsine ehitusmees, jube mõnusalt jooksis krohv kohe seina. Kindlasti lähme veel Kaidole appi, Jaanusele ahju ehitama ja Meriti juurde joogatama! Lahe!
Äge kikivarvul koht sul siin, Merit.

No comments: