Saturday, December 26, 2009

soojuskadu aastas on ligi 3,5 miljardi krooni väärtuses http://www.tuuleenergia.ee/?path=0x135x146&news=24

Energiaturu seaduse eelnõu on keskkonnavaenulik
29.01.2003 13:51

BNS



Eestimaa Looduse Fond (ELF) peab elektrituru seaduse eelnõud keskkonnavaenulikuks ja soovitab elektrituru seaduse eelnõu muutmist või selle vastuvõtmise edasilükkamist, et tagada taastuvenergia laialdasemat kasutuselevõttu Eestis.

Kolmapäeval, 29. jaanuaril jätkub Riigikogus Vabariigi Valitsuse esitatud elektrituru seaduse eelnõu 1157SE teine lugemine eesmärgiga eelnõu seadusena vastu võtta. Eelnõu peab vastavalt seletuskirjale looma tingimused Eesti energiaturu liberaliseerimiseks Euroopa Liidu direktiivis 96/72/EC ja rohelise energia direktiivis 2001/77/EL sätestatud nõuetele vastavalt.

Paraku on Eestimaa Looduse Fond (ELF) sunnitud ärevusega tõdema seaduseelnõu keskonnavaenulikku ja energiaturu vabadust ohustavat iseloomu, mis avaldub järgmistes asjaoludes:

- Seadus ei põhine riiklikel arengukavadel- elekturu seaduse saab loogiliselt vastu võtta alles pärast Kütuse- ja Energiamajanduse Pikaajalise Riikliku Arengukava ning Kasvuhoone Gaaside Vähendamise Riikliku Programmi kinnitamist st seadus peab lähtuma nendest kahest praegu koostamisel olevast dokumendist.

- Monopoolsele Eesti Energiale on eelnõus antud täielik õigus otsustada uute konkureerivate elektritootjate Eesti turule lubamise üle. Sellega luuakse olukord, kus üks tootja otsustab teise tootja turule lubamise, mis tugevdab veelgi Eesti Energia monopoolset seisundit ja takistab uute taastuvenergia ettevõtete loomist Eestis.

- Eelnõu ei näe ette taastuvatest energiaallikatest toodetud elektri piisavat kokkuostuhinda, mis tagaks tarvilike investeeringute tasuvuse ning võimaldaks kaasata hädavajalikke lisaressursse ka Euroopa Liidust. Madalat hinda põhjendatakse fossiilse põlevkivienergia hinnaga, mis paraku tänu riiklikele toetustele pärsib taastuvelektri laialdasemat tootmist. Kuna traditsiooniliste (fossiilsete) energiaallikate hinnas ei kajastu täielikult looduskeskkonna ja inimeste tervise halvenemisega seotud kulud (external costs), ei saa otsene fossiilsete ja taastuvate energiaallikate hinnavõrdlus olla aluseks taastuvenergia hinnale.

- Põlevkivienergeetika soojuskadu aastas on ligi 3,5 miljardi krooni väärtuses. Põlevkivienergia tootmine suurtes jaamades jääb raiskavaks ja keskkonnavaenulikuks sõltumata selle tehnoloogiast ja seetõttu on Eesti riigile majanduslikult kahjulik toetada põlevkivienergia jätkuvat monopoolset staatust.

Eelnõu käesolevas versioonis sisalduvad veel mitmed vaieldavad punktid seavad suure küsimärgi alla loodussõbralike tehnoloogiate kasutuselevõtu Eesti Vabariigis. Eelnõu koostamisel on riik näidanud üles selget soovimatust toetada taastuvenergia arengut Eestis ja mitte arvestada taastuvenergia tootjate ja keskkonnakaitsjate ettepanekutega.

Seaduseelnõu sisu on ELFi hinnangul vastuolus Euroopa Liidu ja Euroopa riikide taastuvat energeetikat ja elektrituru vabadust toetava poliitikaga ja ei vasta seaduse seletuskirjale. Riigi toetus taastuvenergia arendamisele on eriti tähtis, arvestades asjaolu, et Eesti on CO2 emissiooni suuruselt ühe elaniku kohta maailma esikümnes.

Eesti liitumisel Euroopa Liiduga ning Kyoto protokolli ratifitseerimise taustal on Riigikogul ja Valitsusel märkimisväärne vastutus valdavalt põlevkivipõhise elektritootmise kõrval soodustada taastuvate energiaallikate kasutamist ning investeeringuid sellesse valdkonda.

Kui valimiskampaania hetkehuvisid arvestades osutub keerukaks rahulikult kaaluda otsustusi, millel on määrav tähtsus lähiaastate arengule, teeb Eestimaa Looduse Fond Riigikogule ettepaneku võtta aeg maha ning jätta otsustusõigus uue poliitilise kokkuleppe alusel sündivale valitsusele.


Info:
Marek Strandberg/ ELF 050 52273
Ülo Laanoja/ELF 050 73852
Raivo Vilu/ TTÜ professor 050 10737 (pärast kella 10.00)

Teate väljastas
Urmo Lehtveer
055 577 790
urmo@elfond.ee

No comments: