Wednesday, December 16, 2009

Mis on põhumaja eelised? http://www.natuurehitus.ee/kkk.htm

Korduma kippuvad küsimused (KKK)


Mis on põhumaja eelised?
Tervislikkus, energiasäästlikkus ja keskkonnasõbralikkus.

Kas kusagil on põhumaju ehitatud?
Lisaks paljudele välisriikidele Pirital, Koorastes, Uulus, Peipsi ääres, Muhus, Lilleorus, Muugal, Mähel, Arukülas, Saku lähedal, Assakul, Liikval.

Millised näevad välja põhumajad?
Põhumajad võivad väliselt välja näha nagu kõige tavalisemad krohvitud majad. Kuna põhupakkidest seinad on veidi ebaühtlase pinnaga, siis on võimalik kanda neile ühtlane krohvikiht ning säilitada seega põhu ebatasasused ka maja välisilmes. Kui soovitakse siledaid seinu, tuleb põhipakkidest seintele kanda selline krohvikiht, mis katab ebatasasused. Internetist leiab ka pilte väga huvitava kujuga põhumajadest – see sõltub juba majaomaniku soovidest ja arhitekti fantaasiast nagu ka igast muust materjalist majade puhul.

Kas hiired ei tunne liigset huvi põhumajade vastu?
Hiired ei tule põhuseina sisse sellepärast, et maja on lubikrohvitud ja nad ei suuda ennast kivist läbi närida. Pealegi ei ole teoreetiliselt põhus vilja, mis hiiri võiks huvitada. Eriti hiirekindel on maja kui tehakse roopakkidest. Muidugi ei saa ehitaja garanteerida, et lohakas majaomanik, ei jäta ust lahti ja hiired lihtsalt jooksevad sisse.

Kas põhk niiskeks ei saa meie kliimas?
Põhupakke kasutatakse soojustusmaterjalina, seest ja väljastpoolt need krohvitakse. Katuseräästas ehitatakse võrreldes tavaliste majandega veidi pikem, samuti arvestatakse, et väliskrohv algab umbes potentsiaalse lumehange piirist kõrgemalt.

Kas põhumaja ehitamine on võrreldes tavalise majaga odavam?
Tervisliku, keskkonnasõbraliku ja energiasäästliku kaasaegsete mugavustega maja ehitamine on ligikaudu sama hinnaga nagu tavalise maja ehitamine. Väikest kokkuhoidu annab loodusehituse lihtsus ja loomulikkus: majaomaniku pere ja sõbrad saavad ehitustöödes ise kaasa lüüa seinte ladumisest ja krohvitöödest kuni tadelaktpindade kujundamiseni. Samuti on põhupakkide hind veidi soodsam, kui penoplasti hind, kuid samas on kulutused materjalile suuremad, kui eelistada laminaatparketile naturaalset laudpõrandat.

Palkmaja on ka ökomaja, miks peaks nüüd hakkama eelistama põhumajasid?
Põhumaja ja palkmaja vahe võib olla esteetiline, kindlasti aga seisneb vahe keskkonnasõbralikkuses ja kõige olulisem vahe on nende soojapidavus. Täiskasvanud puude kasutamine ehituses koormab loodust palju enam, kui igal aastal uueneva põhu kasutamine. Selleks, et palkmaja soojapidavus oleks sama, mis põhumajal peaksid palgid olema meetri paksused. Ehk põhk on kaks korda parem soojusisolaator kui puit.

Kui pikk on põhumaja eluiga?
Esimesed põhumajad ehitati u. 100 aastat tagasi ja siiamaani püsivad. Seega võib maja eaks pakkuda vähemalt 100 aastat. Tegelikult oleneb see väga paljuski hooldusest. Katus peaks kogu aeg terve olema ja krohv peal. Siis säilib hästi. Ja loomulikult räästad seinast vähemalt 1 m üleulatuvusega.

Kas hunt ei puhu põhumaja ära?
Ei. Ja isegi tuul ei puhu.

Kas põhumaja saab ehitusloa?
Eestis ehitatud põhumajade ehituslubadega siiani probleeme ei ole esinenud.

Kas kindlustusseltsid kindlustavad põhumaju?
Kindlustavad.

Kuidas on põhumaja tuleohutusega?
Põhumajad on tuleohutuse seisukohast sarnased puitkarkassmajadega. Põhumaja kui tervik, kuulub üldjuhul tulepüsivusklassi 3 (TP3- tuld kartev hoone EPN 10.1.1995). Viini Ülikoolis tehtud katsete põhjal sai mõlemalt poolt 5 cm savikrohviga krohvitud põhupakkidest seinamoodul tuletundlikkuse klassiks B2 (halvasti süttiv) ja tulepüsivuse klassiks F90 (püsis 90 min).

No comments: