Tuesday, December 29, 2009

http://maksud-eestis.blogspot.com

http://maksud-eestis.blogspot.com

Eesti maksukoormuse võrdlus teiste riikidega “Paying Business Taxes 2010” uuringu järgi

Eesti maksuteemaline demagoogia ja manipuleerimine sai tagasilöögi, kui Doing Business uuringust “Paying Business Taxes 2010 – A Worldwide Country Comparison” [1] selgus, et ettevõtete maksukoormus on Eestis keskmiselt 49,1% aastakasumist, millega ollakse maailmas 183 riigi seas kõigest 131. kohal ehk 130-l riigil on Eestist soodsam maksukeskkond. Eesti oma “ülisoodsa” maksukeskkonnaga ei küündi isegi mitte keskmisele maksukoormuse tasemele, rääkimata madalatest maskudest. Vaata ka ülevaatlikku riikide maksukoormusi võrdlevat tabelit jaotises 7!

Poliitikutele meeldib rahvaga manipuleerida, et võrreldes põhjamaadega (eelkõige võrreldes Rootsi ja Soomega) on Eesti maksukoormus ebaloomulikult madal. Vaatame lähemalt, kui Eesti on 131. kohal, siis Soome on 125. kohal, ning Rootsi 144. kohal. Tuleb välja, et antud demagoogiline retoorika on vale, sest kõik 3 riiki on enam-vähem samas suurusjärgus. Eestis on põhjamaade maksukoormus ilma, et sellega kaasneks põhjamaade elukvaliteeti.

Teine laialt levinud retoorika põhineb väitel, et Balti riike – Eestit, Lätit ja Leedut ei saa vaadelda ühtse regioonina ning peaaegu alati rõhutatakse, et Eesti on paremas olukorras võrreldes Läti või Leeduga. Kui võtta aluseks uuringus toodud maksukoormuste võrdlus, siis Läti asub tabelis 54. kohal ning Leedu 99. kohal ehk mõlema naabri maksukeskkond on tuntavalt soodsam ja ettevõtjasõbralikum võrreldes Eestiga.


2.1. “Paying Business Taxes 2010” uuringu selgituseks

Paying Business Taxes uuringu korraldajad olid Maailmapank (The World Bank Group) koostöös rahvusvahelise maksukonsultatsiooni ja audiitorfirmaga PricewaterhouseCoopers [9].

Tegemist on Doing Business 2010 aruandega, kus “Paying Business Taxes” uuring on üks osa 183 riigi majanduse võrdlemisel perioodil juuni 2008 kuni mai 2009 [10]. Doing Business 2010 uuring võrdleb nendes riikides ettevõtete paindlikkust nende uuringu erinevate osade lõikes.

Tekib küsimus: "Kas Eesti koht selles maksukoormuse pingereas tõuseb või langeb järgmistel aastatel võrreldes teiste riikidega?"

Järgnevalt vaatlemegi maksukoormuse muutusi Eestis ja teistes riikides viimasel ajal.

No comments: