Monday, July 5, 2010

Alkoholi joomine pole kultuur ega kultuuri osa.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/article.php?id=31983457&com=1&s=1&no=20
Harri Kingo, 05.07.2010 10:04
Autor: "Esiteks: alkohol on kultuur ja iga kultuuriga saab väga halvasti ringi käia, kuid seda ei tee sugugi mitte kõik (ja ainult noored)."

Alkoholi joomine pole kultuur ega kultuuri osa. Et pole - igaüks võib ise mingi enda jaoks keskmise koguse sisse juua ja vaadata, kas ta on kultuurile ja kultuursusele pärast seda lähemal... või kaugemal. Lihtsam ja valitum võimalus - vaadelge joomaseid meie tänavatel. Ma ei ütleks selliste kohta, et nad kuidagi kultuursed ja kultuursis sellistena on... Nad on ikka igasugusest kultuurist seda kaugemal, mida enam joomased nad on.

See, millest räägitakse, kui räägitakse alkoholist kui kultuurist on tegelikult joomiskombed.

Joomiskombed on olemas selleks, et vähem joodaks. Et ei langetaks üldse kultuurist välja. Need on joomist tõkestavad käitumisnormid, mis peavad tagama, et keegi liialt ei jooks. Joomiskombed ja -tavad on joomist ohjeldav reeglistik, nö. sotsiaalne kaitse kellegi ülemäärase joomise vastu. Need reeglid ja kombed peavad takistama, et inimesed juues kultuurist välja ei langeks ega oma kultuursust ei minetaks.

Pidada joomist kultuuriks, kultuuri alamosaks, nagu autor seda teeb ja seda ka sageli arvatakse... noh, see on sama "loogiline" ja "tark", kui pidada varastamist aususe alaliigiks. Või valetamist tõerääkimise alaliigiks.

Reaalses elus on joomine ja purjus olemine kultuuri ja kultuursust välistavad. Kujutlege lihtsat näidet: lähete teatrisse... aga saalis on üks "eriti kultuurne" - või lihtsamalt öeldes joomane seltskond, kes on ennast enne kultuuritempli külastamist ette "kultuurseteks" joonud ja kes nüüd naudib laval toimuvat ja iseennast täiega.

Ma usun, teil jätkub fantaasiat selle kujutamiseks... ja mõistust aru saamiseks, et alkohol ja kultuur on teineteist välistavad.

No comments: