Saturday, July 31, 2010

‘VALEÕPETUSED - hoidu neist’

http://usk.ee/ettevaatust-opetuslikud-moevoolud-kristuse-algopetus#more-353

Mis on õpetuslikud moevoolud ja Kristuse algõpetus?
Lisatud: 09.02.2010 kategooriasse VALEÕPETUSED - hoidu neist

Piibel hoiatab meid üsna tungivalt lõpuaegadel esile kerkivatest valeõpetustest ja valede hoiakutega – rõhuasetustega vildakate õpetuste eest! Me peame jääma selge ja lihtsa Piibli õpetuse ja algtõdede rajale, et meid ei kistaks eemale äärmuste kraavi ja või vale rõhuasetusega õpetuste kuristiku servale. Kõik äärmused on kraavid ja kraavid on omamoodi otsteta hauad!

Üha enam kostub siit ja sealt kristlaste suust, et kuule käi ikka ajaga kaasas. Jumal teeb midagi uut (ja seda Ta ka teeb!) ning sa ei saa jääda nende asjade juurde, mida Jumal 15 aastat tagasi rääkis! Nüüd Ta räägib uusi asju (jutust jääb mulje, et ka teisi asju – Jumal aga ei muutu!). Viimasel ajal on antud ka Eesti keeles välja ohtralt raamatuid, mis on osad kohe nii kaasakiskuvad ja huvitavad ja põnevad aga küsime, kas on ka sisu piibellik?

Kas on olemas ÕPETUSLIKUD MOEVOOLUD? Ja mis on muutumatu Kristuse ALGÕPETUS?

Tuli südamesse tuletata kristlastele ja kogudustele meelde, et KAS NAD JÄRGIVAD ALGKOGUDUSE KRISTUSE ALGÕPETUST? Mis on siis põhimõtteline väga oluliste Piibli – vaimsete tõdede kogum, ehk siis TÄHTSAMAD asjad, mida rõhutati algkoguduses ja mida ÕPETAS KA KRISTUS.

1.Ti.6,3 Kui keegi õpetab teisiti ega hoia meie Issanda Jeesuse Kristuse tervete sõnade ja õpetuse poole, mis viib jumalakartusele,

Kristuse algõpetust võib tõlgendada ka selliselt, et need on punktid, mis aitavad sul KASVADA KRISTUSES ehk KRISTUS SAAKS KUJU meie sees aga ka MEIE KOGUDUSES! Samas on mitmed piibliõpetajad veendunud Pühas Vaimus, et need on asjad mida kristus rõhutas ja õpetas ning mis sp. ka jäid algkoguduses A,B,C ehk 1,2,3 asjadeks teemasuundadeks – lisaks üldisele usutunnistusele.

On asju mis on muutlikud aga on asju mis muutumatud! Kõik mis on vaja kohalikule kogudusele ja Kristuse Ihule täna on JUBA Piiblis, evangeeliumides, apostlite tegudes ja kirjad kogudustele! Ei ole vaja uusi ilmutusi ja uusi mudeleid, töötab see unustatud Vana Hea Piibel oma sõnumiga, meil tuleb lihtsalt avastada unustatud vana!

Igasugused uuendusliikumised ja “vaimse moe suunaga” liikumised ja õpetused võivad minna väga libedale kaldale ja hakata uskuma, õpetama ja praktiseerima asju, mis ei ole päris piibellikud. Alati ei pruugi olla see mida õpetatakse vale vaid see RÕHK millel asi on või mis on selle viljad. Näiteks õpetus inglitest on omal kohal ja õige asi ning see ei tohiks olla koguduses unustatud teema. Kuid sellel võib olla teine kraav ülerõhutatud ja kraavi läinud õpetus ja tunnetus inglitest, kus neid hakatakse pidevalt kusagil nägema, ootama, nendega rääkima (sellest ei õpeta Piibel) ja neid käsutama ja/või paluma! Olge ettevaatlikud selliste asjadega. Samas Jumala Au väljavalamistel on alati ka inglid esinenud ja oma rolli mänginud kuid meie teenime Isandat mitte Jumala ingleid, kes on vaid sõnumisaatjad ja abistajad, läkitatud appi neile, kes pääste pärivad!

Mis on peamised asjad Kristuse algõpetuses:

Kristuse algõpetus:

He.6,1-2 “… pöördumisele surnud tegudest ja usule Jumalasse, õpetusele ristimisest ja käte pealepanemisest, surnute ülestõusmisest ja igavesest hukatusest.”

Meeleparanduse – pöördumise sõnum, ehk siis püha KÄSU tutvustamine, mis suunab inimesi pääste vajalikkusele. Parandage meelt: muutke oma tegusid, sõnu, mõtteid ja plaane. Tulge tagasi Jumala juurde. Hülga patt ja mäss ning sõnakuulmatus Jumala vastu. See sõnum ei käi “vaimse moega” kaasas – see on muutumatu!

Usule Jumalasse. Usk Jumala Sõnasse ja Jumala tõotustesse. Olgu teil usku Jumalasse ja Tema Sõnasse. Usu vaid ja saad nägema Jumala Au. Usu läbi saame me osa Valguse Riigi soosingust, Armu Õnnistustest ja usu läbi algab ja lõpeb meie maapealne usurännak. Saada Jumala tarkus enda sisse, uskuda seda, elada seda, rääkida seda – sööd selle – see sööb sind. Tõde teeb vabaks. See sõnum ei käi “vaimse moega” kaasas – see on muutumatu!

Õpetus ristimisest – ristimistest (teine tõlge). Kes usub see ristitakse – veega ristimine – Püha Vaimuga ristimine. Veega ristimisega käib kaasas ka mingil määral: vaimne vastutus – vastuvõtt Jumala perekonda ja koguduse ellu – avalik tunnistamine jms. See sõnum ei käi “vaimse moega” kaasas – see on muutumatu!

Käte pealepanemisest. algkoguduses üheks oluliseks õpetuslikuks sambaks ehk millest õpetas kristus maapeal! Käte peale panemisest! St. kes on Püha Vaim, mida Ta teeb, miks Ta saadeti. Kuidas teha temaga koostööd, kuidas abi vastu võtta, kuidas olla juhitud jms. Võidmisest, mis see on, kuidas kasvada selles, milleks oleme võitud, Tema võimekus teha tema tahtmist, Tema abi tegutseda mulle määratud kutsumises ja töös! Kuidas võidmist edasi anda jms.

Surnute ülestõusmisest. Õpetus inimesest. Kes on inimene – vaim – hing -ihu! Mis on süda ja südames? Mis saab peale surma. Mis on vaimne inimene? Mis tasu saab keegi igavikus. Kuhu lähevad surnud, mis neist saab? Kas on olemas taevas? Kus saavad elama igaveses õnnes inimesed, mis on uus taevas ja uus maa jne.

Igavesest hukatusest. Mis saab peale surma. Mis on patt? Mis juhtus Eedeni aias? Mida tähendab patu palk on surm? Mis on Jumalast lahusolek? Mis on Aadama pärand ehk patu seeme meie lihas-veres? Kuidas patust vabaneda? Mis saab neist kes hülgavad Jumala? Mida tähendab Jumal kui kohtumõistja? Mis on Jumala kohus ja kohtud? Mis on needus? Kes on saatan? jne.

Kallid käige selle vana hea moega kaasas! Jumala Sõna ei muutu!

Lisaks siis veel:

Jumala armastuse teavitamine – Sest nõnda on Jumal maailma armastanud … inimese vajadused, probleemid, elu mõtte otsingud, soov olla armastatud jms. sellele baseerudes Jumala rõõmusõnumi ja headuse sõnumi tutvustamine. Ka seda baastõde või vundamendi ühte sammast – tugiposti ei tohiks me mitte kunagi unustada!

Evangeeliumi söögikellaks kutsutakse peamiselt:

- õpetust Jumala headusest ja olemusest – kes ja milline Ta on jms. Jumal on HEA ja Tema heldus kestab igavesti! Jutustage kõikidele, tulevastele põlvedele Jumala headusest ja heldusest! See on õpetus, mis tõmbab inimesi Jumala riiki, see on Jumala Sõna armastuse köied, milledega Jumal tõmbab inimesi enda ligi.
- õpetus Jumalikust tervenemisest - see on oluline, kuna Kristus kandis ritipuul mitte VAID meie patud ka HAIGUSED! Jumal on andnud koguduse ja usklike kasutusse ohtralt vaimuande, mis osad on otseselt tervenduse väega – imetegudega seotud.
- halastusmisjon ja erinevad õnnistamise – aitamise ja abistamise suunitlusega evangeeliumi töö: vaeste toitmine, aitamine, vangid, sõltlased jms. See on teenimistöö liik, mis tõmbab inimesi Jumala riiki, need on samuti need armastuse köied, milledega Jumal tõmbab inimesi enda ligi.

Kallid Jumala Sõna ei muutu! See on igavene vundament ja alussammas – kalju, milledele meil tuleb oma elud ja tegemised ja ka koguduse asjad ehitada!

Jumala Sõna on muutumatu! Jumalal on meile kirja pandud juba Vanas Testamendis IGAVESED TEERAJAD ja SAMBAD (milles Jumala koda püsti hoitakse). Samuti on Uues Testamendis meil Jeesuse algõpetus, Tema jutlused ja väljaütlemised. Lisaks sellele on meil Apostlite tegude raamat ja kirjad kogudustele, kus me võime leida väga selgelt LIHTSAT ja SELGET ALGÕPETUST! Ehk siis Valguse Kuningriigi seadusi, tõotusi, tingimuslikke tõotusi, reegleid ja KÄSKE! Jah armsad, ka Koguduse Ajastul on VABADUSE TÄIUSLIK käsk. Ilma käsuta voolab arm laiali ja see muutub odavaks! Käsku suunab meid Kristuse juurde ja sõnakuulelikuse alla!

Hoiatus neist, kes väldivad Kristuse algõpetust:

Ro.16,17 Aga mina manitsen teid, vennad, pidama silmas neid, kes tekitavad lõhesid ja pahandust õpetuse vastu, mis te olete õppinud, ja tõmbuge neist tagasi.

Hoiatused, mils TERVET – terviklikku õpetust ei soovita kuulda vaid selliseid, millised MEEDIVAD neile või sellele traditsioonile ja uskumusele:

2.Ti.4,3 Sest tuleb aeg, et nad tervet õpetust ei taha sallida, vaid enestele otsivad õpetajaid iseeneste himude järgi, sedamööda kuidas nende kõrvad sügelevad,

Manitsus kõigile pastoritele, piibliõpetajatele ja jutlustajatele:

1.Ti.4,16 Pane tähele iseennast ja õpetust; püsi kindlasti selles; sest kui sa seda teed, päästad sa enese ja need, kes sind kuulevad.

Ja veel Jumala Sõna muutumatusest:

L.119,89 Igavesti, Jehoova, jääb püsima sinu sõna taevas!

Mt.5,18 Sest tõesti ma ütlen teile, kuni kaob taevas ja maa, ei kao käsuõpetusest mitte ühtki tähekest või ühtki märgikest, enne kui kõik on sündinud.

Olge targad. Rajage oma uselu ja kohalikud kogudused Jumala standardite ja Kristuse algtõdedele.

Ning kui kasvate ka tahke roa ja liha tasandile siis oma vägevate õpetuste, suurte ilmutuste ning sügavate tunnetuste juures ärge unustage Kristuse Algõpetust, millest need peaks olema välja kasvanud ja lähtuma ning ka tagasi suunduma ja suunama inimesi sinna – seda vilja kandma!

Antti Loodus
piibliõpetaja-jutlustaja

Ajamärgid.com

No comments: