Wednesday, July 28, 2010

Tänavuse Eesti Taluliidu talukonkursi üldvõitjaks tunnistati Sõmerpalus asuv Väikemetsa talu

http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=11141&c=0

Väikemetsa talu saatus on kolme venna käes. Vanem on Armi, keskmine on Taavi ja noorem on Kusti

Ivi Kaarna

TALUKONKURSS • See on vist teine kord, kui Võrumaa Teataja sai pildile korraga kõik kolm Servade perepoega. Ja oli ka põhjust. Tänavuse Eesti Taluliidu talukonkursi üldvõitjaks tunnistati Sõmerpalus asuv Väikemetsa talu ning sellele omistati tiitel „Eesti Parim Talu 2010”. Ühtlasi tuli Väikemetsa talu võitjaks ka noortalunike kategoorias. Talu peavad kolm venda: Armi, Taavi ja Kusti. Noortel meestel on kõigil naised-lapsed kodus ning naised tegelevad talus peamiselt aiandusega, kuigi neil on ka põhiamet olemas. Kõikidel vendadel on oma maja ehitatud, vaid vanem vend Armi elab vanematekodus, nagu see Eestimaal läbi aegade on ikka olnud.

Talu kasutuses on 1065 hektarit maad, sellest on teravilja all umbes 850 ha. Praegu on talus hakkepuidul töötav viljakuivati ja 3000 tonni mahutav viljahoidla. Investeeritud on uude põlluharimistehnikasse.

Vendadel on alati uusi ideid varrukast võtta, ikka selleks, et talu areneks. Teravili ja õlikultuurid pole ainukesed, millest talu toitub. Natuke kasvatatakse maasikaid ja on ka astelpajuistandikud. Tänavu aga küpsevad kahes suures kasvuhoones eestimaised viinamarjad. Armi, Taavi ja Kusti peavad olema õnnelikud mehed, sest neil on kodus targad naised, kes alati toetavad ja ka nõu annavad.

Kui vennad Taavi maja verandal pisut Väikemetsa ajalugu hakkavad lahti kerima, saame teada, et teraviljakasvatusega tegeldakse 1997. aastast. Alustati 1991. aastal praktiliselt nullist. Siis ostis Taavi Väikemetsa talu, selle juures oli üheksa hektarit maad, sellest seitse põllumaad. Nagu mehed ütlesid, oli algus nii tagasihoidlik, et põllu oleks kevadel ka käsitsi võinud ära seemendada ja sügisel sirbiga lõigata. Tasapisi hakkas elu edenema. Armi tegi vanematekodu korda. Tegelikult oli see maja metsakordon olnud ja vendade isa metsnik. Ema oli Kurenurme koolis õpetaja.

Taavi ehitas nullist üles Väikemetsa ja Kusti elab sellest kevadest alates omas majas. Taavi kodu on Väikemetsa süda. Kuidas maja ja lilleaed ja tootmishooned sündisid, jutustab pildialbum. Et mehed nutikad on, sellest annab aimu õuemuru tegemine, kus BMW taha on kinnitatud väike ägli, et töövaeva vähendada. Tegelikult mõtlevad vennad koos kõik toimetamised läbi, kuid tööjaotus on siiski olemas. Kusti on transpordimees, Armi sõidab kombainiga, Taavi külvab, kuid võib ka teisiti minna, kui olukord nõuab. Talus on abiks neli tasemel noort töömeest, kes teevad kõike, mida vaja. Olgu öeldud, et üks neist lõpetas sellel aastal maaülikooli cum laude.

Tegelikult on nii, et Väikemetsas teab igaüks, mis tööd on parasjagu vaja teha. Kedagi pole vaja kamandada, kõik tegutsevad meeskonnana ühe ja sama eesmärgi nimel – jätta lastele päranduseks ilus ja edukas talu.

No comments: