Wednesday, July 28, 2010

AIVAR HUNDIMÄGI: Garanteeritud rahajõgi

http://uudised.err.ee/index.php?06210722
(Äripäev)
27.07.2010 16:25
Aivar Hundimägi, ÄP uuriva toimetuse juht

Eestit on tabanud tuuleparkide rajamise buum. Põhjuseks 2007. aasta talvel riigikogus kiirkorras vastuvõetud otsus kergitada järsult taastuvenergia tootjatele makstavaid toetusi. Selle otsuse tulemusena tasuvad kõik elektritarbijad sundkorras tuuleparkide ja koostootmisjaamade omanikele iga tarbitud kW/h eest praegu 12,6 senti. Näiteks kolm aastat tagasi maksime ainult 3 senti.
Kuna riigikogu on garanteerinud osadele elektritootjatele kindla rahavoo, siis on ettevõtjad asunud aktiivselt seda võimalust ära kasutama. Seetõttu hakkab tulevikus tarbijate poolt makstav taastuvenergia tasu tõusma ehk elekter muutub kallimaks.

Olen seisukohal, et taastuvenergia tootjatele mõeldud toetusi tuleb vähendada. Sel aastal saavad ettevõtjad toetust ligi miljard krooni. See on oluliselt suurem summa, kui riik maksab eraettevõtjatele toetus praamiühenduse või bussi- ja rongiühenduse korraldamise eest.

Üks põhjus tasude vähendamiseks on see, et taastuvenergia toetust saavatel elektritootjatel oli eelmine aasta majanduslikult väga edukas. Nad teenisid kümnetesse ja sadadesse miljonitesse kroonidesse küündinud kasumeid ja osad võtavad sellest ärist juba ka kümnetes miljonites kroonides dividende.

Teine põhjus on aga selles, et seaduse menetlemine näitas, et riigikogu tegutses seadust jõustades eeskätt ühe ärimehe huvides. Selleks ettevõtjaks on Tallinnasse Väo soojuselektrijaama rajanud ning selle eelmisel aastal 500 miljoni krooni eest maha müünud Urmas Sõõrumaa, kes suutis erinevad parteid panna enda huvides ühtse meeskonnana tööle ja hääletama.

Sõõrumaa uhkustab avalikkuse ees, kuidas ta jagab miljoneid erinevateks heategevusprojektideks. Tegelikult võib aga öelda, et Sõõrumaa ehib end võõraste sulgedega, sest ta on osa oma miljonitest kogunud kokku oma kätt elektritarbijate taskusse pistes.

2007. aastal riigikogus seadustatud dotatsioonide suurused olid välja töötatud Urmas Sõõrumaa alluvate poolt. Need seadustati kiirkorras ja ilma avaliku diskussioonita. Samal ajal tegi Sõõrumaa regulaarselt erinevatele erakondadele rahaülekandeid.

Hinnates tagantjärele seaduse menetlemist ning kõrvutades toimunut Sõõrumaalt tulnud rahasummadega ja rääkides selle seaduse loomise juures olnud inimestega, tekib vägisi mulje, et Sõõrumaa ostis poliitikud lihtlabaselt ära.

Kui Äripäev palus eelmisel nädalal poliitikutel 2007. aastal jõustatud seaduse tagamaid meenutada, siis osad ei mäletanud enam toimunut, teised tunnistasid, et nad polnud piisavalt kompetentsed, et toetusmäärade suurust hinnata. Samas otsustasid nad aga üheskoos lükata tagasi majandusministeeriumis kaks aastat tehtud arvutuste tulemusena valminud määrad ning asendasid need ühe huvigrupi pakututega.

Sõõrumaa soovituste järgi hääletanud poliitikud väidavad nagu ühest suust, et nende eesmärk oli toetada taastuvenergia tootmist, et viimase osakaal hakkaks Eestis kasvama. Ilma toetusteta ei ole investorid valmis rajama keskkonnasõbralikemaid tuuleparke ega koostootmisjaamu.

Nendel poliitikutel on osalt õigus. Kui me soovime taastuvenergia osa suurendada, siis mingil perioodil on toetused vajalikud. Kogu probleem on ainult toetuste suuruses ja selles, kuidas need toetused seadustati.

Need poliitikud, kes hääletasid 2007. aasta 14. veebruaris Urmas Sõõrumaaga seotud Väo soojuselektrijaama poolt seadusesse esitatud dotatsioonide suuruse poolt, toetasid eeskätt Sõõrumaad ja tema ärihuvisid, aga mitte rohelist maailmavaadet. Kehv mälu või jutt rohelise energia toetamise soovist on praegu kaitsekilbiks, millega poliitikud üritavad oma müüdavust varjata.

Sõõrumaa tööriistakasti kuulusid veebruaris 2007 toonased Res Publica liikmed Mihhail Lotman, Avo Üprus, Tiit Niilo, Urmas Reinsalu, Ants Pauls, Sven Sester, Elle Kull, Andres Jalak, Aivar Õun, Indrek Raudne, Reet Roos, Olav Aarna, Ene Ergma, Siiri Sisask, Urmo Kööbi. Isamaaliidu liikmed Andres Herkel, Tõnis Lukas, Peeter Tulviste, Mart Laar.Sotsiaaldemokraadid Eiki Nestor, Ivari Padar, Kadi Pärnits, Mart Meri. Toonased Rahvaliidu liikmed Mart Opmann, Jüri Saar, Tiit Tammsaar, Margus Leivo. Ja Keskerakonna liikmed Evelyn Sepp, Helle Kalda, Jüri Šehovtsov, Küllo Arjakas, Eldar Efendijev, Tiit Kuusmik, Arnold Kimber, Kaarel Pürg, Nelli Privalova, Vladimir Velman. Lisaks Jaanus Marrandi ja Liina Tõnisson.

No comments: