Wednesday, July 28, 2010

Unistusi teoks tehes muutub töö armastuseks

http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=11142

VT

Ei saa hästi teha tööd, mida ei armastata. Vihaga kündes või külvates, ei saa tulevasest saagist asja. Armastuseta kasvanud viljast leib on kibe. Juba Vargamäe Andres mõistis, et tööd tehes ja vaeva nähes tuleb armastus. Parim variant aga on kui töökust toidavad head ideed.

Võrumaal on päris palju selliseid mehi, kelle pea kubiseb huvitavatest mõtetest ja kes oma mõtted ka teoks teevad. Kaks neist on nüüd tunnustust leidnud. Päris ametlikku, sest kiidetud on neid alati.

Tänavuse talukonkursi üldvõitjaks tunnistati Kurenurmes asuv Väikemetsa talu, mida peavad kolm venda: Armi, Taavi ja Kusti Serv. Neile omistati tiitel „Eesti Parim Talu 2010”. Väikemetsa tuli ka noortalunike kategoorias võitjaks. Isamaa ja Res Publica Liit aga andsid 2010. aasta kõige isamaalisema talu tiitli Metsavenna talule Vastse-Roosas Mõniste vallas, mida peavad Meelis ja Marianne Mõttus. Väikemetsa talus kasvatatakse teravilja, Metsavenna talus toodetakse piima, tegeldakse turismindusega ja veel mitme-setme asjaga.

Öeldakse küll, et iga mees võib unistada, aga mis kasu on õhulosside ehitamisest. Vennad Servad ja Meelis Mõttus oskavad unistada, aga nad teevad oma unistused teoks. Nad ei saa iial rahu. Kui üks eesmärk on saavutatud, püstitatakse kohe uus. Võib-olla nii on huvitavam elada, sest ollakse pidevas liikumises. Üldse ei usu, et tegu on kasumi tagaajamisega. Ei ole neil kellelgi seda suurt kasumit. Pigem tuleb uskuda, et nad kõik tahavad oma häid ideid ja plaane mitte ainult mõtetes, vaid ka käegakatsutavatena näha. Üks asi on unistada valgest kiikhobusest, hoopis teine asi on kiikhobu valmis ehitada ja siis unistustehobuga võrrelda. See on nauding. See peab olema nauding või muidu pole mõtet unistadagi.

Nõnda on vennad Servad loonud talu, mis algul oli väike kui põlletasku ja nüüd on maade poolest suurim siinpool Emajõge. Nõnda alustas Meelis Mõttus metsavennapunkritest ja jaanituledest ning nüüd ehitab hokiväljakuid ja kalatreppe.

Oli vaja julgust oma unistused teoks teha.

No comments: