http://www.polvamaa.ee/index.php?page=2953&
Kohalikust aiast toidulauale
Sageli valitseb arusaam, et väga peened ja erilised toidud jõuavad meieni vaid kaugetest võõrastest maadest. Tegelikult aga on iga inimese maitsemeele-iidolid kujunenud lapsepõlves – just vanaema tegi maailma parimaid pannkooke, ema küpsetas parima ahjuprae jne. See tähendab, et täiuslikku toitu ei pea me üldsegi mitte kaugelt otsima, see kasvab meie koduaias ja lähimetsas. Selle kursusega rõhutame koduaia saaduste tähtsust meie toidulaual ning püüame avardada perenaiste ja -meeste vaadet vähem ja rohkem tuntud kodumaistest toorainetest.
Sisu: Kursuse esimeses osas toome mitmeid ideid, kuidas kasutada seni teenimatult vähest tähelepanu saanud suurepäraseid hooajalisi köögivilju (tsukiini, maapirni, aeduba, spinatit, rooskapsast, vars- ja juursellerit). Räägime sellest, milliseid maitsvaid toite, nii argisemaid kui pidupäevasemaid, saame neist valmistada. Ehk tuleb järgmisel suvel nii mõnegi perenaise aeda uusi asukaid, kui kursusel nende vastu huvi tekib.
Vaatleme ka tavapärastest köögiviljadest ja marjadest vähem tuntud, eriliste või uudsete toitude, kastmete ja hoidiste valmistamist. Vaatame, nuusutame ja maitseme mitmeid tuntud ja ka vähemtuntud maitseürte ning mõtiskleme, millistele toitudele need erilise maitsenüansi lisavad.
Päeva teise poole veedame koos köögis, teeme peakoka retseptide järgi toite, vormistame neist kauneid portsjoneid või vaagnaid ning maitseme, kas valmistatud road ka suupärased tunduvad. Kööginippe jagatakse hulgi. Retseptid saavad kõik kaasa.
Aeg ja koht: 19. ja 20. august, Mooste Mõisas
mõlemal päeval kell 11-16
Juhendajad:
Indrek Kivisalu toimetas viimased 6 aastat meie presidendi residentsi köögis ja hoidis Eesti toidu au kõrgel nii omamaistele kui võõrsilt tulnud kõrgetele riigi külalistele piduroogi valmistades. Küpsetas koos presidendiprouaga leiba ja lõi meie traditsiooniliste toitude baasil kaasaegseid hõrgutisi. Nüüd on Indrekul oma toidustuudio, kus hea toidu huvilistele koostegemise rõõme pakkuda ja kööginippe jagada. Õpetamise pisik on Indrekul kogu aeg sees olnud ja seetõttu on ta hästi tuntud koolitajana, kelle meistriklassid on õppijaid ligi tõmmanud ja konsultatsioone mitmed toitlustusfirmad vajanud. Indrek on mitmeid kokaraamatuid koostanud ning plaanib tulevikus kinldasti veel mõned teha. Peakokad valisid Indreku, ühe kolmest Eesti meisterkokast, sel aastal oma ühingu prseidendiks, nii et nüüdseks on presidendi peakokast saanud peakokkade president.
Sirje Rekkor arvab, et toiduvalmistamine õnnestub kõige paremini siis, kui inimene, kes toitu valmistab, seda armastab. Sirje mõtleb nende peale, kellele toitu valmistab ja tegutseb nii pea, südame kui kätega. Ta teab, kuidas toiduaineid nii käsitleda, et neis säiliks võimalikult palju sööjale kasulikku ja et neist valminud toidud pakuksid ka silmale naudingut. Sirje on kirjutanud mitmeid kulinaariaõpikuid ja kaasa löönud rahvusköögi raamatu koostamisel. Maaturismiettevõtjad tunnevad Sirjet kauaaegse eesti köögi ja kohaliku toidu koolitajana.
Osalejate arv: mõlemal päeval 12 inimest.
Osalemistasu: Päev 200 krooni/ 12,78 EUR
Lisainfo: Ulla-Maia Timmo, tel 5622 2986
Tasumine: pärast registreerumist ja korraldajalt vastava kinnituse saamist SA Põlvamaa Arenduskeskus a/a 10220032149013, lisada osaleja nimi ja märgusõna "maatoit".
No comments:
Post a Comment