Thursday, July 29, 2010

Mälust ja gaasist

http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=388485

Margo Pajuste
29.07.2010 07:01

Tahaks sõbralikult mälu värskendada eile Kuku raadios gaasi teemal arvamust avaldanud ärimees Jüri Mõisal ja teistelgi, kelle meelest Eesti sõltuvus Vene gaasist on igati okei ja vaat et taeva kingitus.

Mõis ütles, et tema isiklikult Vene-hirmu ei jaga. Sada protsenti nõus, ei olegi vaja lasta ennast kaasa kiskuda Venemaa demoniseerimisest ja näha tonti kõiges, mis ida poolt tuleb.

Vaadakem asju lihtsalt kaine pilguga. 2006. aasta talvel kannatas pool Euroopat külma käes, sest Venemaa vähendas oma suva järgi gaasitarneid kuni 40%, väidetavalt gaasi varastavale Ukrainale viidates.

Teravamad hetked Gazpromi tänavuses avantüüris Valgevenega leidsid aset vaid kuu aega tagasi. Ning muide, kui Venemaa keeras Valgevenesse viiva toru kraani koomale tervelt 60 protsenti, mõjutas see ka Leedut, kes põhimõtteliselt polnud üldse asjaga seotud.

Võimalik, et kõigis olnud tülides ongi kurjad eks-nõukogude vabariigid ise süüdi ja Gazprom kui ingli kehastus, keda iial poliitiliste eesmärkide nimel ära ei kasutata. Ent ikkagi, võimalus võtta mune soovi korral teisest korvist võiks ka olemas olla.

No comments: