Saturday, July 31, 2010

Vene meedias väga tihti juletakse välja öelda asju, mida eestikeelses kartellimeedias teha ei ole võimalik

http://ersp.ee/?page=54&lang=est

Venekeelne infoportaal julgeb avaldada tõtt masendava olukorra kohta

(25.05.2010) „Riigi ülesanne ei ole vaid nälgijate toitmine tasuta supiga, see ülesanne on globaalsem. Igal tsiviliseeritud maal hinnatakse valitsuse tegevust mitte majanduslike näitajate, vaid töötuse ja vaesuse taseme järgi,” kirjutab venekeelseid uudiseid edastav internetiportaal Novõje Vesti.

„Viimase kolme aastaga on töötuse tase tõusnud 3 korda. Seal, kus valitseb demokraatia, astub rahva viletsusse ajanud valitsus tagasi – kas vabatahtlikult või ühiskonna ning opositsiooni survel. Eestis aga istuvad ministrid valgele hobusele ja kappavad euro suunas,” kirjutab Novõje Vesti kaastööline Valeria Vint.

Eesti ei ole XXI sajandi Euroopa maa, vaid dickenslik metsik kapitalism, mille sümboliks sai jõulupühade ajal nälga surnud tütarlaps ühes Charles Dickensi romaanis. „Võib kuitahes palju ironiseerida kartulikoorte teemal, mida eestlased vabaduse kättevõitmise nimel süüa lubasid, kuid fakt jääb faktiks: 20 aasta jooksul on loodud süsteem, mis täielikult ignoreerib humaansuse printsiipi, mis maailmas on tsivilisatsiooni mõõdupuuks,” järeldab Novõje Vesti.

Veebiportaali ersp.ee toimetus ei ühti alati venekeeletes väljaannetes kirjutatuga, kuid tunnistame, et väga tihti juletakse seal välja öelda asju, mida eestikeelses kartellimeedias teha ei ole võimalik, mistõttu on vene meedia poole oma väljaütlemiste avaldamiseks pöördunud ka mõni politoloog (vt 21.04.2010 uudis). Eesti ignorantsed valitsejad on võtnud väga lühinägeliku (omal ajal kommunistlikele valitsejaile iseloomuliku) positsiooni arvates, et kui probleemidest ei kirjutata ega räägita, siis pole neid olemas. Mille üle ju imestada ei saa, sest suur osa Eesti praegusest valitsejaskonnast alustas poliitilist karjääri kommunismiüritust teenides EKP ridades.

Loodetavasti tulevad probleemid sotsiaalse plahvatuse näol ühel päeval toompealastele mäe otsa järgi ja löövad segamini poliitlimukate muretust täis elevandiluust torni. Nagu aeg on näidanud, pole ilmselt muul moel võimalik vastutustundetuid poliitikuid maa peale tuua.

No comments: