Friday, July 30, 2010

nagu keegi oleks männimetsas s..tal käinud, ehk ÕHUVÄRSKENDAJAD

http://puhaselu.blogspot.com/2010/07/nagu-keegi-oleks-mannimetsas-stal.html

Et täna juba jutt lõhnaainete peale läks, pidasin vajalikuks ühe erilise "lõhnavahendi" eraldi välja tuua - ÕHUVÄRSKENDAJAD.

Olen sellest juba eelnevalt kirjutanud teemas "Minu mürgine kindlus, ehk kodukeemiast ja keemiavabast kodust", et teema endiselt aktuaalne, toon selle siinkohal uuesti välja.

Minu arvates on igasuguste lõhnapihustite ja nn. "õhuvärskendajate" või wc lõhnastajate kasutamine täiesti lubamatu, eriti kodudes, kus on lapsed. Nende reklaamimine ja propageerimine tuleks aga hoopsiki keelustada ning inimesi tuleks rohkem teavitada nendega seotud ohtudest. Õhuvärskendajatel peaks olema peal hoiatusmärge - "võib kahjustada teie tervist" ja "mitte kasutada laste läheduses".
Paraku üritavad reklaamid jätta mulje, et õhuvärskendaja on "loodusliku lõhnaga" õhku puhastav toode, mida tohib ja tulebki pidevalt kasutada..

Õhuvärskendajaid ei puhasta ega värskenda tegelikult õhku ! Enamus õhuvärksendajaid töötab ühel kahest meetodist:
a) Nad lisavad õhku tugevat, kuid inimesele meeldivamat lõhna, mis jätab ebameeldiva lõhna lihtsalt tahaplaanile, ehk siis ühe tugeva lõhnaga üritatakse matta teist lõhna.
Nagu selles kunagises naljajutus mehest, kes sibina töötades oli hädas teda saatva s..tahaisuga ja otsustas ennast siis korralikult männiseebiga üle hõõruda...

b) õhuvärskendaja poolt õhku paisatud aineosakesed tekitavad inimese nina sisepinnale ja hingamisteedele "õli sarnase kihi" mis "matab" lõhnaretseptorid ja ei lase seeläbi inimesel lõhna tunda või vähendab lõhnatundlikkust (nii toimivad nn. "lõhnavabad" õhuvärskendajad)


Ka Euroopa tarbijaliitude amet BEUC on oma pöördumises ütelnud, et õhuvärskendajate kasutamist tuleks piirata. Nende pool mõned aastad tagasi läbi viidud uurimus kinnitas, et õhuvärskendajate pidev kasutamine saastab ohtlikult õhku ning põhjustab erinevaid (peamiselt, kuid mitte ainult) hingamisteede haigusi.

BEUC kaasas oma uurimusse 76 erinevat Euroopa turul müügil olevat õhuvärksendajat ning selgus, et enamikel juhtudel ületas lenduvate orgaaniliste ühendite hulk lubatu olulisel määral (lubatud 200 µg/m³ ligi 20-25 korda kõrgem !)

Lisaks sisaldas enamik testitud toodetest hingamiselundeid ärritavaid aineid, mitmesuguseid allergeene ning tervisele ohtlikke ja vähki tekitavaid aineid

BEUC diretor Jim Murray ütles oma pressiteates, et eluruumis pidevalt õhuvärskendajat kasutades on õhk Teie kodus sama saastunud kui suure liiklustihedusega tänaval !
Murray sõnul on üllatav, et samas kui riigid kulutavad suures ulatuses maksumaksja raha benseenitaseme vähendamiseks linnakeskkonnas, saab osta benseeni sisaldavaid tooteid nagu õhuvärskendajad igast supermarketist.
Ehkki on teada, kuivõrd kahjulikud on õhuvärskendajad nii inimestele kui ka keskkonnale, reklaamitakse neid endiselt kui õhkupuhastavaid või looduslikke tooteid ! (Alpi mägede värskus nüüd Sinu toas....)

Sarnaselt lõhnaõlide ja deodorantidega seisneb õhuvärskendajate suurim oht selles, et me hingame sealt lenduvaid aineosakesi sisse, mistõttu need pääsevad kergesti organismi ning lisaks otse mõjutama meie aju. Väikses ruumis (vannituba, WC) kus kasutatakse automaatselt pihustavaid õhuvärskendajaid, on kahjulike aineosakeste hulk õhus pidevalt kõrge j ainimene viibib nendega pikalt kokkupuutes. Seetõttu on automaatselt pihstavad õhuvärskendajad minu arvates eriti kahjulikud.

Suurem osa õhuvärskendajatest sisaldavad formaldehüüdi ehk metanaali, mis on tugev allergeen, võib põhjustada peavalu,nahahaigusi (dermatiit), limaskestade ärritusi, liigese- ja rinnavalusid, kurnatust, uimasust ja immuunsüsteemi häireid ning mis on rahvusvaheli vähiuuringute agentuuri poolt tunnistatud gruppi 2A kuuluvaks aineks (tõenäoliselt inimesele kantserogeenne)

Teine peamine õhuvärskendajates kasutatav aine - fenool - võib põhjustada nahalöövet, külma higi, krampe, vereringehäireid või ka ekstreemsetel juhtudel koomat.

Sarnaselt paljude lõhnaõlide ja deodorantidega, kasutatakse ka "õhuvärskendajates" sageli sünteetilist muskust. Et kordamine on tarkuse ema, räägin sellest siinkohal uuesti:

Sünteetiline muskus on aine, millel on kalduvus jääda inimorganismi ning põhjustada seal ebasoovitavaid tagajärgi nagu näiteks hormonaalsüsteemi häired, astma, allergiad, sugurakkude paljunemishäired ning viljatus.
Sünteetilist muskust on leitud noorte emade rinnapiimast, kuigi nad väidavad, et ei ole raseduse jooksul kasutanud ühtegi parfüümi. See kogus suureneb aasta aastalt.

Tõestatud on, et sünteetiline muskus vähendab inimese organismis östrogeeni taset. Östrogeen aga mõjutab kõiki meie elundeid ja kudesid. Selle toimel areneb meie kehaehitus, käitumine ja iseloom. Östrogeen kaitseb veresooni lupjumise eest ja luid hõrenemise eest ja hoiab tasakaalus vererõhu. Madal östrogeeni tase võib põhjustada luude hõrenemist, südamehaigusi, uriinipidamatust, aga ka Alzheimeri tõbe. Sünteetilise muskuse uuringuid näitavad selle pikaajalist mürgistavat toimet katseloomadele ning on tõestatud selle kantserogeenne toime hiirtele.

Lisaks on tegemist keskonnaohtliku ainega.
Sünteetiline muskus eraldub õhku ja heitvette, sealt edasi keskkonda ja põhjavette. Sünteetiline muskus on väga püsiv ja bioakumuleerub toiduahelas, mis tähendab, et ta võib toidu kaudu ka inimesele (taaskord) mõju avaldada.
Terpeen - on eeterlik õli, mida kasutatakse väga sageli männi või tsitrueselõhnalistes õhuvärskendajates. Keskkonda sattudes võib Terpeen reageerida osoonimolekulidega ning moodustada formaldehüüdi ehk metanaali (HCHO), mis on tugev allergeen, põhjustab hingamisteede haigusi ja astmat ning mis on ahvusvaheli vähiuuringute agentuuri poolt tunnistatud gruppi 2A kuuluvaks aineks (tõenäoliselt inimesele kantserogeenne).

Benseen - äärmiselt mürgine aine, mi son tunnistatud kesknärvi- ning vereloomesüsteemi mõjutavaks aineks. Kantserogeen, mis võib esile kutsuda leukeemiat.

Atseetaldehüüd (etanaal)- põhimõtteliselt on see aine, mis on pohmelli keemiline tekkepõhjus. Tunnistatud sagedasel kokkupuutel kantserogeenseks aineks.

Hästi lõhnab korralikult õhutatud ja puhas kodu, õhuvärskendi vaid "matab" üht lõhna teisega, sisse hingates tekitavad need aga allergiaid, limaskestadeja kopsude ärritust ja hingamisteede haigusi, samuti mõjuvad ärritavalt silmadele.
Kui tõesti tahad lisaks värskele õhule tuppa mingit "aroomi", kasuta pigem looduslike eeterlikke õlisid või nn. "lõhnapatju", mis on täidetud looduslike ürtidega. Pane tuppa või WC´sse kausika loodusliku eeterilu õliga, lõik aapelsini või sidruni koori ja kasuta neid ruumi lõhnastamiseks, samuti tulevad kasuks tugevama lõhnaga ürdid nagu meliss, piparmünt või mustsõstralehed.

Kindlasti peaksid õhuvärskendajate kasutamist vältima astmaatikud, allergikud, rasedad, lastega pered ja lasteasutused.


Posted by Tommy at 01:35
Labels: Air Wick, airfresh, fenool, formaldehüüd, lõhnapihustid, wc lõhnastaja, õhuvärskendajad

No comments: