Thursday, July 1, 2010

EMT ökolainel: mobiilifirma asus rohelist energiat tootma

http://majandus.delfi.ee/news/uudised/emt-okolainel-mobiilifirma-asus-rohelist-energiat-tootma.d?id=31948147&l=fplead
Delfi Majandus
01. juuli 2010 13:52

Foto: Eero Hänninen


EMT käivitas täna tuulegeneraatori, millega toodab tugijaamade tarbeks nn rohelist energiat.

EMT juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul algab sotsiaalne vastutus endast, sellest kuidas ettevõte igapäevaselt toimib ja missugust eeskuju ta kogu ühiskonnale annab, vahendas ettevõte.

EMT on viimase viie aasta jooksul teadlikult tegelenud ökoloogilise jalajälje vähendamisega: reisimise asemel kasutanud videokonverentsi võimalust, vähendanud paberi kasutamist, pudelid, paber ja pakendid leiavad tee taaskasutusse, EMT Tehnokeskuse serverite ruumi jahutamisel tekkivat soojust taaskasutatakse maja kütteks.

„Nüüd teeme suure sammu edasi ja alustame rohelise energia tootmist tugijaamade tarbeks,“ selgitas Valdo Kalm.

„Tegelikult mõjutavad keskkonda väikesed igapäevased otsused, mida reeglina me ei taju, kuid eeskuju andes ja koos tegutsedes suudame ümbritsevat keskkonda paremini säästa.“

EMT Tehnokeskuses käivitatud tuulegeneraatori võimsus on 5kW ja see võimaldab rohelise energiaga varustada kuni kuut EMT tugijaama. Pilootprojekti eduka toimimise korral plaanib EMT tuulegeneraatorite paigaldamist jätkata ja kasutada tuuleenergiat tugijaamade toiteks laialdasemalt.

Tuuleenergia kasutamise lisaväärtus on see, et tugijaamade elektrivarustus on tagatud ka tormide ajal: enamik mobiilsidetugijaamade seiskumisi on praegu tingitud tugevast tuulest põhjustatud elektrikatkestustest. Samuti võimaldab see tugijaamu paigaldada ka kohtadesse, kus statsionaarne elektrivarustus puudub.

No comments: