Thursday, June 17, 2010

Taastuvenergial on Eestis tulevikku

http://teadus.err.ee/artikkel?id=2054&cat=204&pg=1

Ain Kallis (ERR)
04.05.10 | Uudiseid saatest 2020

Klimatoloog Ain Kallis leiab, et päikeseenergia parke on mőtet ehitada kohalikuks tarbimiseks. "Tulevikus võime saada 4% elektrienergiast päikesest," ütleb Kallis vastavatele uuringutele viidates.

Mõningal määral on taastuvenergiast saanud juba tänaseks ekspordiartikkel: Eestist viiakse välja biodiislit, eksproditakse puitkütust nii pelletitena kui ka puusütt, hakkpuitu ja halupuid.
Missugune võiks olla aga päikese, tuule ning biomassi baasil toodetava energia tulevik?

Väiketuulikute paigaldamiseks leidub Eestis mitmeid soodsaid kohti, ent Eesti tingimustes vőib jääda tuulikutest üksi väheks. "Tuule võimsus on muutlik ja juhuslik. Oleks hea, kui tuulik töötaks koos seadmega, mis kompenseerib juhuslikkust ja tagab varustuskindluse. See on integreeritud energiasüsteem, kus tuul võib töötada koos nt. biokütuse baasil toimivate seadmetega," selgitab EMÜ energeetika osakonna juhataja, dotsent Andres Annuk.

Biomassi kasutamisele ennustab EMÜ taastuvenergia keskuse juhataja Argo Normak head tulevikku: "Pőllumajandusuuringud näitavad, et saaksime kuskil 2 miljonit tonni biomassi veel kasutusele võtta, mis annaks teoreetiliselt võimaluse umbes 10% Eesti elektritarbimisest toota biomassist."

Meie energiatootmine seisab teelahkmel ning mikroenergeetikal on aregupotsentsiaali. EMÜ energeetika osakonna juhataja, dotsent Andres Annuk näeb tulevikku kogukonnapőhisel elektritootmisel: "Kui see liiga väike on, siis omakulud suured, aga teatud suurusest hakkab elektri ja sooja hind alanema."

Vaata veel: 2020 koduleht

No comments: