Wednesday, June 16, 2010

Rootsi pangad laostasid Balti riikide elanikud

http://ehitusuudised.ee/Default.aspx?ArticleID=0218b354-f475-4584-9dfc-3141744ebfb8&ref=lastcomm&readcomment=1

IMF: Rootsi pangad laostasid Balti riikide elanikud
04.06.2010 14:05

IMF-i ekspertide hinnangul tõi Lääne pankade ekspansioon Ida-Euroopasse kaasa veelgi suurema tasakaalutuse kui enne Aasia kriisi 1997. aastal, vahendab Läti Delfi uudisteagentuuri LETA.

Rahvusvahelise valuutafondi IMF eksperdid leiavad, et Balti riikides laenubuumi provotseerinud Rootsi pangad muutsid kohalikud elanikud vaesteks ja laostunuteks.

Ehkki laenubuum võimaldas majanduse kiiremat arengut, oli järgnenud langus nii suur, et majandusarengu keskmised näitajad perioodil 2003-2010 olid nendes riikides, kus tekkis laenubuum, madalamad kui nendes riikides, kus buumi ei tekkinud.
reklaam:

IMF-i eksperdid märgivad, et Balti riikide pangandusturul on peamised tegijad Rootsi pangad, eelkõige Swedbank ja SEB. Balkanimaades tekitasid laenubuumi Austria Erste Group, Itaalia Unicredit ja Saksamaa Raiffeisen International.

Sellised riigid nagu Tšehhi, Slovakkia ja Poola kannatasid märksa vähem, sest piirasid välismaiste pankade kapitali sissevoolu.

Tea Taruste
tea.taruste@aripaev.ee
46)

18 comments:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

eriti huvitav oleks teada
04.06.10 15:50Teata sobimatust kommentaarist
kuidas Tšehhi, Slovakkia ja Poola piirasid välismaiste pankade sissevoolu

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

pliiats
04.06.10 17:53Teata sobimatust kommentaarist
ma võiks ühe suuremat sorti ehitusettevõtte näitel rääkida pikalt ja laialt kuidas SWED ja SEB praegu ettevõtlust suruvad, õigupoolest on tunda, et pintsakuga poisid teevad pikki ületunde selle nimel et ettevõtlus ära tappa. Valdav mõtteviis on selline, et raha kogu majandusest välja võtta iga hinnaga ja kindlustamaks et ükski Eesti mehehakatis-pankuripoiss ise midagi mõtlema ei hakkaks, on nad hästi lühikese keti otsas - kõik otsused tehakse Rootsis. Sampo on kindlalt samas reas, ainult, et seal on otsus juba ette ära tehtud: pangast saavad laenu, garantiisid, faktooringut jne ainult need firmad kes seda tõesti ei vaja.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

A vot sellega olen ma 100% nõus!
Observer
04.06.10 18:03
On ju päris hull, et pangad trükkisid nii palju raha meie kaela peale. Me ei soovinud seda, soovisime ju jääda ida riik, söida vana Schiguli, ela Mustamäel ja olla vaekesed... Mina aru saan, et meie kallid eestlased ei ole ühtegi laenuleping allakirjutanud - seda tegid Rootsi pangad ise. Ei, kallid söbrad, see on meie oma süü löpeta seda jauramine! Nüüd on aeg, et maksta meie oma vead!

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Observer
04.06.10 18:08
JA, Roosti pangad on süüdi. Meil on absoluutselt ilma vastutus, et nii juhtus. Oleme vinge rahvas küll - see kes ütleb, et me hea meelega ise kirjutasime need laenulepingud alla on riigi reetur. Kuule - kas oleme täitsa hull vöi? Kindlasti see on meie oma süü, et istume nüüd seda ämbris - löpeta kohe seda jauramine!

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

PS2
04.06.10 19:40
Vähe sellest, et isikute sissetulekud lähevad eelnimetatud pankadele - lisatulu tekitamiseks loodi riigi poolt ka PS2, mis on samuti "heade läänemaiste pankade" hallata ning mille puhul kulu jääb riigi ja tulevase pensionäri kanda ning tulu läheb piiritagustele omanikele.
jess
04.06.10 19:42
Kes sõimab - IMF, kes on ise paras orjapidaja. Rootsi pangad on natuke lähema mõtteviisiga, kui usa käepikendus.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

tom
04.06.10 20:03
Ilmselgelt on selline laostamine toimunud riikide juhtkondade abil. Vaadake kas või rahandusministri ja Eesti Panga presidendi selle nädala avaldusi, kus aktiivselt võideldakse Rootsi pankade huvide eest. Ilmselgelt on tervete riikide orjastamisest teenitav tulu nii suur, et nende banaanivabariikide juhtkond on võimalik kinni maksta.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Uh
04.06.10 20:18
Jutt ei olnud laenulepingutest ja laenu maksmise kohustusest, vaid Rootsi pankade vastutustundetust käitumisest, mis viis makromajandusliku tasakaalutuseni. Selles ei olnud süüdi laenu võtjad vaid Rootsi pankade ahnus.

Igasugu Rehemaad Lipstokid jne. laulavad ikka Rootsi pankade pilli järgi, iga seadus, mis püüab svenssonite tegevust kontrollida on kurjast ja toovad hävingu. Aga psast mis kokku keerati, ei iitsata keegi...

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

http://www.riigikogu.ee/index.php?op=steno&stcommand=stenogramm&pkpkaupa=1&date=1237224712&paevakord=3815#pk3815

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

http://www.reform.ee/et/reformierakond/Pressiruum/Arvamuslood/1884/jurgen-ligi-kus-on-majanduse-elavdamise-pakett-postimees/2010

Riik kulutab vähemuse SKTst ning seegi on seadustega määratud põhiliselt mujale.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

http://tomp.wordpress.com/paevakajaline-eri-maailma-finantskriis/

Kinnisvarabuum algas siin Rootsi pankade abil ja see lõppeb ka Rootsi pankade otsusel. Küsimus on ainult kuidas?

Parim seis pankadele oleks, kui kõik laenuvõtjad maksvad hambad ristis ja väga paljud nendest pankrotti ei läheks.

Seega võib oletada, et Eesti majanduse põhjalaskmine pole neile kindlasti kasulik, kuid muidugi on võimalik, et investeeringu päästmine võib minna kallimaks kui investeeringu hoidmisest saadav kasu ja meid lastaksegi põhja.

Kõige suurem lollus, mis võib juhtuda selles olukorras on, et riik proovib hakata eraisikute laene tasuma. See võib olla ka Rootsi pankade kulissidetagune katastroofiväljapääs, kindlasti saaksid nad mingid poliitilised ringkonnad sellega nõusse ja ka rahvale meeldiks see idee (kes ei tahaks, et keegi teine tema võlad tasuks?).

See oleks kinnisvarakrahhist – majanduslangusest otsetee kinnisvarakrahh – majanduskrahhile. Selle võla maksaksid ära ehk meie lapselapsed kui nad tublilt tööd teevad.

On räägitud, et krooni devalveerimine võib päästa olukorda aga see on enam kui kahtlane, sest sellest kasu saajaid poleks (ehk peale mõne spekulandi) ning inflatsiooni pidurdamise asemel on usutavam hoopis hüperinflatsioon, kui tekkinud olukorras proovivad veelgi krooni odavnemist kartvad inimesed oma rahast lahti saada. Peale selle, kui kroon devalveerida ja arvestada, et laenud on võetud eurodes – oleks kinnisvarakrahh tundide küsimus.

Inflatsiooni peamiseks põhjuseks on praegu ju tõusvad palgad, mis otseselt muudavad kallimaks nii teenuseid kui kaupu. Selleks, et maksta juuksurile 5000 krooni asemel 10 000 krooni peab ju teenuse hinda tõstma vähemalt kaks korda.

Teiste sõnadega inflatsiooni vähendamiseks peaksime me palgad külmutama. Mis pole aga Eestis võimalik. Devalveerimise pooldajad rõhutavad veel ekspordisektorile, kuid see võit oleks lühiajaline ja kaheldava väärtusega. Nimelt Eestil puudub arvestaval tasemel töötlev tööstus ja ekspordisektori väike turgutamine majanduskrahhi hinnaga oleks lollus.

Arvestades maailma ajalugu, siis sellisest olukorrast pole lihtsat maandumist. Nii mitmedki kinnisvaraärimehed, investorid jäävad oma rahadest ilma, üle oma võimete elajad kaotavad oma elamised, autod ja muu, mis on nende käsutuses aga kuulub pangale (kas kunagi on nendega teisiti läinud?). Lihtinimesed, kes käsi hõõrudes ootavad kuidas tühiste summade eest saab Viimsis villasid osta, peavad siiski pettuma, selleks ajaks on nad töötud või rühivad tööl ning pingutavad veelgi rohkem rihma koomale.

Pangad mängisid oma mänge, kinnisvaraarendajad oma. Võitsid nii ühed kui teised. Kuid kaotajateks jääb Eesti rahvas.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

http://www.epl.ee/artikkel/478964&kommentaarid=0

Tuvastamata kasutaja 29. september 2009 10:21

Rootsi pangad viivad aastas kasumina välja kuskil 6 miljardit krooni .
Sellised võivad ise Eesti riiki toetada,aga mitte neid ei ole vaja toetada.
Eestis on välja antud eluasemelaena alla 100 miljardi .
See võrdub kasumiga mida rootasi pangad on aastate jooksul eestlastelt ammutanud.
Selline on tegelikkus ja "uus" majanduskord .

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

http://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?t=371218&postdays=0&postorder=asc&start=5750&sid=2072b086ed100d0c2cdd7a15206e065f



vipu kirjutas:
12.03.2010 18:07
"auron, kuhu töö kadus? Enne buumi olid töökohad, vahepeal inimesi juurde ei tekkinud."
Auron:
Enne buumi kulutasid need kes praegu pangaorjuses on selle raha söögi, riide, õlle, tsillimise icon_biggrin.gif jne. peale ehk siis oli see kes vorsti sõi ja see kes vorsti tegi - mõlemat oli teisele vaja. Buumi käigus tekkis kolmas instants kellele minev raha ei tulnud nö. ringiga tagasi.
Probleem ongi selles, et kärped elatakse üle aga tööd kaotades ja nullsissetulekut omades ei ole vahet kas sul on 500 ruudune basseiniga maja, ferrari ja 100 tolline telekas või kuskil äärelinnas lagunevad majas 1 toaline poolagund uberik, autot pole ja vaatad kuidas prussakad mööda seinu jooksevad - nälg ja võlad tekivad mõlemil juhul. Praegu on tuhandeid selliseid inimesi ka täiesti hädas kel pole ühtegi lenu ega liisingut aga süüa, pesta ja sooja tuba on ikkagi vaja


Noh kuidas võtta. Sedapidi, et tarbiti ka igast mittevajalikku kraami hulgi on sul õigus aga arvestades kuipaljudest miljardäridest on saanud miljonärid ja kuipaljud miljonärid läinud pankrotti jne. siis ei ütleks, et nää aint 7 klassi haridusega ja bemmidega soome ehitajad kukkusid per*e aga teistel on elu lill. Üldiselt valitsuse propaganda toimib hästi mis koguaeg pasundab, et töötud ja kehva elu elavad aint harimatud endised lollid soome ehitajad ja üüratult üle jõu eland pooletoobised ullikesed keda tulebki kõigest jõust parastada jne. Vastasel juhul võib juhtuda, et veel töödomavad inimesed hakkavad liialt silmi lahti tegema ja nägema, et tegelt on terve riik sellisesse mädasohu tiritud kust välja ronida ei õnnestu aastakümneid kui üldse ja siis võiks ju liialt suurel massil tekkida idee, et valitsus on ikka saamatu ja sitaga maha saand.

Eitea miks sina pead seda kinni maksma? Pank võtku see enda kasumist - intresse on ju niikuinii korjatud üüratute summade pealt millele pole reaalset sularaha katet hoiustajate raha näol kunagi olnudki. Seega pank on kuritegelikult justnimelt õhku müües üritanud teenida üüratut kasumit.

Kui riik rohkem tulu saades laristab selle mitte püsiväärtusi tootva ja inimesi aitava tühitähi peale - 100 millised sambad, enda palga tõstmine, mingisuguse kinnisvara soetamine pea poole võrra turuhunnast suurem summa eest jne. siis milleks? On valida ka rügada nigu loll, sõita ausa bensuga ning maksta ausalt makse ja olla viinast ilma ning ka nende makstud maksude eest mitte midagi saada peale mingi uudise kuidas jälle raha lollilt mutiauku kulutati või omada kütust paagis ja saada veel viina ja suitsu kahh.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

tom tomile
04.06.10 20:36Teata sobimatust kommentaarist
Enamikus arenenud riikides on seadus, mis lubab laenu tagatisvara pangale tagastada ja peale seda enam võlga üles ei jää. Selline seadus oleks ka Eestis vajalik olnud, see oleks vältinud pankade poolt püramiidskeemi tekitamist, kus esimestel lasti kinnisvaraga päris suuri kasumeid teenida, et laiale massile näidata, kui lihtne on kinnisvaraga rikastuda. Kui lai mass kaasa läks, lasti skeemil kokku kukkuda - vara väärtus on nüüd kohati kordades madalam, kui laenujääk. Praegu sellise seaduse vastuvõtmine väldib vähemalt tulevikus sarnaste püramiidskeemide tekitamist, sest kaotajaks oleks pangad ise.
?????

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Uugu
05.06.10 11:45Teata sobimatust kommentaarist
Artikkel ja pealkiri on täiesti õiged.

Olen käinud välismaal ja ise oma silmaga näinud, et kui jõuad Leedust Poolasse, siis ei kohta enam teede ääres ehitiste varemeid. Inimestega rääkides selgub ka et endiste idabloki maade elanikud pole nii vaesed kui meie.

Kas see pole siis laostumine, kui inimesel on miski vana nõukogude aegne korter 30-40 aastase laenuga, majas millele tuleks teha viivitamatult kapitaalremont kui just päris mitte maha lammutada.

Või teie arvates olete te hullult rikkad, kui peate elu lõpuni (30..40 aastast) laenu maksma ja elama mingis peldikus.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

keks
05.06.10 20:05Teata sobimatust kommentaarist
pole midagi uut! mamma svenssoni suuvooder, keegi ardo pajula seb-is saab iga päev meediatähelepanu. EPL annab talle lausa terve nädala möla ajamiseks. kui joodikud ja külavilosoofid elu keskmeks saavad, siis ongi võim pankade käes!

teine mamma svenssoni suuvooder- maris lauri -on aga targu viimasel ajal madalat profiili hoidnud.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Teataja
05.06.10 20:45
Kuldsed sõnad!
Kui tuntud eesti lennuettevõte müüdi SASsile, siis ka meie lennuettevõte pea laostus.
Kui Tere müüakse venkudele, siis ka piimatööstus laostub...

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

mõtleja, vollioopikatcharhot.ee
07.06.10 11:14
Meie äpudest valitsuse eesotsas endise kommariga selgelt tegemata töö.
Puupeade kogum kes pole võimeline teiste
taibukate ja tegusate riikidelt eeskuju omaks võtma.Olelejad ei enamat.
mees metsast
07.06.10 13:28Teata sobimatust kommentaarist
pangad ju selle mulli tekitasid koos oravatega kes hommikust õhtuni kiresid, et kõik saab ainult veel paremaks minna. loomulikult inimesed uskusid sest rääkijad olid ju n.ö. kõige helgemad pead. vastutama aga peab hetkel ainult see kes kes oma riigi- ja pangajuhte uskus.
See pole esimene kord
08.06.10 15:43
Ka 400 a. tagasi pügasid Rootsi pangad eestimaalasi.
kodanik
09.06.10 14:21
Pügamisest veel tähtsam on see, et pangad korraldavad regulaarselt finants- ja kinnisvarakriise, mille tulemusena võtavad vähegi väärtuslikumad kinnisvaraobjektid võileivahinna eest oma valdusesse.
Samuti nagu mõisaajal - pärismaalastele jääb ehitamise ja ülesharimise rõõm, rootsimaalastest uusmõisnikel omamine ja valitsemine. Roiskuva sotsialistliku või mistahes muu riigi ülalpidamiseks on kolooniate olemasolu hädavajalik, seda teati hästi juba Marxi ajal.
Eestis oleks ammugi võinud kehtestada mingisugusegi ettevõtte tulumaksu (näiteks 10%) ja vastavalt vähendada üksikisiku tulumaksu, samuti oleks riik võinud kehtestada pankadele kohustusliku reservi kasvõi 50% või enam, see oli riigi pädevuses, aga mõnedele oli isiklikult väga kasulik et nii ei juhtuks.
Ega ilmaaegu juba antiikajal ei nõutud, et poliitikas osalejad oleksid jõukad ja iseseisvad inimesed, sest vaeseid intellektuaale on imelihtne mõne klaaspärliga pimestada ja ära osta.
vaene rikas
12.06.10 01:12
rikas pole kunagi piisavalt rikas, et veel rikkamaks ei tahaks saada kellegi arvelt.
Riiki saavad juhtida ikka mõistusega inimesed, mitte varaline seisund pole oluline.

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Meelis
14.06.10 14:32
Ikka ei saada aru, et probleem ei ole mitte laenude andmises, vaid selles, et ühel hetkel lõpetati laenude refinantseerimine ja hakati ettevõtlusest kiiresti raha välja tõmbama. Kusjuures ei ole nii, nagu avalikkuses paista lastakse, nagu kutsutaks laena tagasi vaid probleem võlgnikelt. Tegelikult tõmmatakse sealt kus vähegi kannatab. Ja sealt kust ei kannata, st laen on nii halb, tehakse kompromisse. Aga kui laenuvõtjal on palju kaotada, siis pitsitatakse halastamatult, kuni laenuvõtja ka kõik sella kaotab, mis tal kaotada on. Ja mingeid kompromisse ega lahendusi ei otsita. See on vaid armetu PR, millega avalikkust lollitatakse.