Thursday, June 17, 2010

Monopolide ohjeldamise seadus sai Riigikogus heakskiidu

http://uudised.err.ee/index.php?06207222

17.06.2010 10:37

Monopolide ohjeldamise seaduse eelnõu, mis lubab tagada universaalteenust pakkuvate ja turgu valitsevate ettevõtete teenuste hinnakujunduses tarbijate õiguse parem kaitse, sai täna Riigikogus saadikute heakskiidu.
Seadus võeti vastu 53 poolthäälega, vastu oli 3 saadikut ning erapooletuks ei jäänud keegi.

Eelnõu kohaselt antakse konkurentsiametile täielik kontroll kõigi soojatootjate ja suuremate vee-ettevõtjate kehtestatavate hindade üle. Selleks töötab konkurentsiamet välja ja avalikustab hindade arvutamise ühtse metoodika nii soojatootjatele kui vee-ettevõtetele.

Samast metoodikast peab väiksemate vee-ettevõtete teenuste hindade kooskõlastamisel lähtuma ka kohalik omavalitsus.

Teisel lugemisel lisandusid eelnõusse muudatusettepanekud mille jõustumisel paranevad oluliselt investeerimistingimused soojuse tootmisse, luuakse eelis keskkonnasõbralike ja valdavalt kodumaiseid kütuseid kasutavatele soojuse tootjatele, samuti tugevneb konkurentsiameti kontroll soojuse tarnelepingute üle.

Ka väheneb sissetoodava Vene gaasi osakaal soojatootmises ning suureneb kodumaiste kütteallikate osakaal.

Lisaks lepiti kokku sättes, mille järgi ettevõtjad saavad investeerimiskindluse - üksmeelselt jäi selleks 12 aastane periood, mida hakatakse lugema kodumaise toormega, sh jäätmetest, turbast või põlevkivitöötlemise uttegaasist energia tootmise alustamisest.

Muudatusettepaneku järgi saab volitusi juurde ka konkurentsiamet, et teha järelvalvet soojuse hinna kujunemise ja konkurentsi üle ning soojuse tootmisviiside kooskõlastamise osas.

Hindade kooskõlastamisel lähtutakse eelnõu järgi edaspidi konkurentsiameti poolt vähemalt kord aastas kinnitatud ja avalikustatud põhjendatud tulukuse piirmääradest.

Turgu valitseva seisundi kuritarvitamise eest nähakse ette rangemad karistused. Seadus jõustub 15. juulil.

Priit Luts

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Väga tore...konkurentsiamet peaks seda väga hästi teadma,et elektrituulikutel,
päikesepane​elidel,maasoojuspumpadel peale tasuvusaja möödumist hakkab jooksma tasuta elekter ja soojus...Nii,et siis jõudu kalkuleerimiseks,et kõik ilusasti saaksid tasuta elektri ja toasoojuse...