Wednesday, June 9, 2010

Leht: Vene sõdurid langevad illegaalse elundiäri ohvriks

http://uudised.err.ee/index.php?06206352

Leht: Vene sõdurid langevad illegaalse elundiäri ohvriks (1)
(Foto: ITAR-TASS)

* Briti arstid süüdistavad Hiinat elunditega kaubitsemises 19.04.2006

08.06.2010 18:01

Venemaa Kaug-Ida regioonis õitseb illegaalne elundiäri, mille ohvriteks langevad ajateenijad, kirjutas ajaleht Novaja Gazeta.
Leht uuris Habarovski krai ühes garnisonis toimunud seitset mõistatuslikku surmajuhtumit, kus hukkunuteks olid noored sõdurid ning kelle kirste keelasid sõjaväelased lähedastel avada.

Viimane ohver oli äsja ajateenistusse kutsutud Omski elanik Roman Suslov, kes alustas koos teiste noorsõduritega teekonda tulevasse teenistuskohta 19. mail. Tema sõbranna, kes olid Romaniga mobiiltelefoni teel ühenduses, meenutas, et kahel esimesel päeval oli Romani hääl reibas, kuid 22. mail vastas noormees tuhmil häälel, et teda võidakse tappa. Küsimusele, kes teda ohustab, jõudis Roman vastata vaid "leitnant, lipnik", kui telefoni aku sai tühjaks.

Veidi hiljem õnnestus Romanil helistada teise sõduri telefonilt ning sosinal teatada, et temalt võeti ära vesi, sigaretid ja toit ning ta eraldati millegipärast teistest. See oli viimane teade Romanilt. Järgmisele kõnele vastas juba mobiili omanik, kelle sõnul hirmutati kõik sõdurid ära. Lõpuks katkes side ka temaga. 23. mai hommikul aga helistas Romani väeosa komandör, kes teatas noormehe emale, et tema poeg poos end rongis üles.

Väeosa komandöride keelust hoolimata avasid Romani vanemad kirstu. Jahmatus oli suur, kui nad nägid, et Romani kaelal poomisjälgi ei olnud, küll aga oli näol ja seljal arvukalt verevalumeid. Hukkunu sõrmelt ka käsivarrelt avastati süstlajäljed, mis viitasid vereproovi võtmisele, ning kehalt pikk õmblus, mis ulatus lõua juurest kubemeni.

Analoogiline juhtum leidis samas piirkonnas aset ka seitse aastat tagasi, kui Omski elanik Alma Buharbajeva avastas oma poja Marati surnukehalt täpselt samasugused jäljed. Lahang tuvastas, et surnult olid eemaldatud siseorganid. Buharbajeva küsimusele siseorganite kohta vastas Habarovski kohtumeditsiiniekspert, et mustal turul maksab neer 50 000 dollarit.

Teadaolevalt eemaldati Marati teenistuse ajal Habarovski haiglates patsientidelt ilma loata 112 neeru. Prokuratuur kahtlustas, et selline tegevus võis põhjustada 56 inimese surma. Paraku suutsid kohalikud ametnikud skandaali summutada.

Novaja Gazeta märgib, et Bikinski garnison asub Hiina piiri lähedal. Teatavasti on ebaseaduslik elundiäri Hiinas väga laialdane, meelitades kohale abi vajavaid välismaalasi. Muu hulgas äritsetakse ka surmamõistetute elunditega.

Mis puutub Roman Suslovi juhtumisse, siis Venemaa asekaitseminister Nikolai Pankov võttis selle uurimise oma kontrolli alla.

Toimetas Sven Randlaid

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

See elundiäri on käinud juba ammust ajast Nõukogude liidus ja Eesti Vabariigis(Tartu kirurgia osakonnas),paljudes euroopa riikides,USA-s ning muidugi ka Hiinas.Klientideks on tavaliselt USA kodanikud.
Küllap selle uudise tõite välja praegu selleks,et varjutada
üle maailma kuulsat näitust Shanghai EXPO 2010 mida külastab sada miljonit inimest...selle näituse EXPO olemus seisneb linnades elektrituulikute ja päikesepaneelide kasutuselevõtus:
http://english.cctv.com/progra​ m/rediscoveringchina/20100415/​100802.shtml