Tuesday, June 22, 2010

Sanyo toob turule efektiivseimad päikesepaneelid

http://forte.delfi.ee/news/teadus/sanyo-toob-turule-efektiivseimad-paikesepaneelid.d?id=31814859

www.fyysika.ee
22. juuni 2010 11:25

Päikesepaneelide suurtootja Sanyo teatas, et on hakkama saanud seni efektiivseima päikesepaneeli valmistamisega. Paneel kannab nime HIT-N230 ning see koosneb Intrinsic Thin-Layer(HIT) tüüpi heterosiirde päikeseelementidest.

HIT-seeria päikeseelemendid koosnevad üksikust õhukesest kristallilisest räniplaadikesest, mida ümbritsevad üliõhukesed amorfsed ränikihid. Selliseid elemente iseloomustab suur efektiivsus kõrgetel temperatuuridel ning suurem energiatootlikkus isegi kuumadel suvepäevadel.

HIT-seeria paneelide suur energiamuundamise efektiivsus tähendab võrreldes tavapäraste ränikristall-päikesepaneelidega suuremat elektrimahtuvust, vahendab Fyysika.ee portaali PhysOrg uudist.

Väidetavalt on uue N230 päikesepaneeli energiamuundamise efektiivsus 20,7%, mis teeb sellest siiani efektiivseima päikesepaneeli. Kõrge efektiivsus saavutati suurendades päikeseelemendi plaatide kihtide arvu kahelt kolmele ning muutes plaadikesi õhemaks.

Samuti asetati plaadikestele spetsiaalse vahendiga kaetud klaas, mis vähendab valguse hajuvust ning peegeldamist. Seesugused kõrge efektiivsusega paneelid saavad olema eriti kasulikud kohtades, kus päikesevalgust on vähem.

Uued mudelid N230 ning N223 jõuavad Jaapanis ametlikult turule selle aasta sügisel, Euroopas aga 2011. aasta algul.

2 comments:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Efektiivseimad on muidugi:
Record degree of efficiency of 41.1 percent.!!!!!
http://www.solardaily.com/reports/High_Efficiency_Concentrator_Solar_Cells_And_Moduls_999.html

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

http://forte.delfi.ee/news/teadus/article.php?id=31814859&com=1

lahja!, 22.06.2010 15:12
Maailma efektiivseim my ass!
Selle aasta Joseph von Fraunhoferi auhind läks hoopis Andreas Bettile ja Frank Dimrothile - said efektiivsuseks 41,1%, lubavad järgmiseks aastaks laiatarbe kaubaks ka muuta.
http://www.solardaily.com/reports...