Monday, February 22, 2010

Saarlaste huvi Hiina vastu on suur

http://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&artid=34653&sub=1

Saarlaste huvi Hiina vastu on suur
Autor: Veljo Kuivjõgi
Esmaspäev, 22. veebruar 2010.

Euroopa Komisjoni diplomaat Hiinas ja Mongoolias, saarlane Hannes Hanso oli eelmisel nädalal kodumaal puhkamas, kuna Hiinas kestavad uue aasta vastuvõtu pidustused ja tööd eriti ei tehta. Neljapäeval käis ta Kahtla, Valjala, Muhu ja Orissaare koolis esinemas, reedel Saaremaa Ühisgümnaasiumis, Kuressaare Ametikoolis, Kuressaare Gümnaasiumis ja Saare Maavalitsuses.

Kliki ja vaata suuremat pilti
Hannes Hanso sööb Hiinas pidevalt pulkadega ja ei pea seda kuigi suureks saavutuseks. Eelmisel aastal käis ema tal Pekingis külas ja hakkas kolmandal päeval ka nagu iseenesest pulkadega sööma. Veljo Kuivjõgi foto
Mustjala kooli ta kehvade teeolude ja ajapuuduse tõttu ei jõudnudki ja lubas maikuu lõpus, kui taas koju saab, Mustjala rahva ees oma võla tasuda. Täna sõidab Hanso tagasi Hiinasse.

“Hiina vastu on huvi suur jah ja nüüd hakatakse Kuressaare Gümnaasiumis õpetama ka hiina keelt. See maailma suurima rahvaarvuga riik on jõudnud tugevate majandusriikide tippu ja temaga arvestatakse juba kõige kõrgemal tasemel,” mõtestas Hiina-huvi lahti diplomaat Hanso.

Mongoolia ja Hiina on tõusuteel

Enne puhkusele tulekut käis diplomaat Mongoolias, kus ühel õhtul osales riigi peaministri ja teisel õhtul presidendi pidulikul õhtusöögil. “Euroopa Liidu osa on selles riigis tunduvalt tõusnud pärast Lissaboni lepingut, sellest ka minu tööülesannete muutus.” Vaid 2,7 miljonilise rahvaarvuga, kuid suure territooriumiga riigis on praegu karm talv, õhutemperatuur –50 kraadi ja külma tõttu on kümnendik kariloomadest hukkunud. Lambad, kitsed, kaamelid ja jakid on seal põhilised kariloomad, neid on kokku 60 miljonit, millest kümnendik on väga suur arv.

Kommunistlik Hiina tahab omamoodi elada

Hiinas on poliitiliselt valus teema praegu see, et Ameerika Ühendriigid nõuavad Hiina valuuta devalveerimist ja koos sellega Hiina toodangu kallinemist. Sellega läheks Ameerika toodang odavamaks, kuid Hiina riigijuhtidele see ei meeldi. Lisaks on Hiina häälekalt protesteerinud Ameerika relvamüügi vastu Taiwanile 6,4 miljoni dollari eest. Hiina peab jätkuvalt Taiwani oma riigi osaks. Hiina riigijuhid ei usalda veel internetivabadust, isegi Google tuli litsenseerimise nõude pärast Hiinast ära. Hiina riigijuhtidele ei meeldi ka see, et nende tudengid lähevad teistesse riikidesse õppima. Maailma majanduse finantskriisist tunnevad hiinlased aga rõõmu, sest neid see ei puuduta. Neil on likviidset raha ja investeerimisvõimalusi, maailmamajanduse jäme ots läheb üha enam Hiina kätte.

Pinget erimeelsustesse on lisanud ka Ameerika presidendi Obama kavandatud kohtumine Tiibeti vaimse juhi Dalay Lamaga, mille kohta Hiina juhid on avaldanud, et sel juhul ärgu Ameerika Ühendriigid Hiinalt enam abi lootku. Hanso arvates on huvitav, kas Hiina lisaks sõnadele julgeb esimest korda ka midagi reaalselt ette võtta.

Teeb tublisti sporti

Lepingujärgselt töötab Hanso Pekingis kaks aastat ja tööaeg saab läbi selle aasta lõpus. Siis plaanib mees kohe oma kaaslastega minna Uhhuduuri järgmisele etapile. Praegu teeb mees viiel päeval nädalas sporti, paar tundi korraga. Käib jooksmas ja rassib jõusaalis, ikka selleks, et olla heas füüsilises vormis.

“Rattamatkale võiks ka väiksema harjutamisega minna, aga hea enesetunne, mille trennist saan, on nii mõnus. Hea on olla heas füüsilises vormis.”

Hannes Hansol on Pekingis 200 ruutmeetrine korter, nagu diplomaatidele ette nähtud. Eestlasi on Hiinasse viimastel aastatel üsna palju kolinud ja sel laupäeval kutsub ta 30 eestlast oma poole vabariigi aastapäeva tähistama.

No comments: