Sunday, February 21, 2010

Raid ja Kivisildnik nõuavad eestlastele kultuuriautonoomiat

http://www.ekspress.ee/news/paevauudised/eestiuudised/article.php?id=29276637

Raid ja Kivisildnik nõuavad eestlastele kultuuriautonoomiat (52)
Juku-Kalle Raid ja Sven Kivisildnik kavatsevad esmaspäeval kultuuriminister Laine Jänesele üle anda avalduse, millega nõuavad eestlastele Eestis ametlikult kultuuriautonoomiat.
Juku-Kalle Raid
Annika Haas / Eesti Ekspress

Varemgi rabavate avaldustega silma paistnud ajalehe KesKus peatoimetaja Raid ja kirjanik Kivisildnik põhjendavad nõudmist sellega, et eestlased on Tallinnas ja Ida-Virumaal jäänud vähemusse.

„Eestlastest on saanud mereäärne rahvusvähemus, rannikueestlased, kes on arvulises vähemuses Tallinnast Narvani. Seega tuleks eestikeelset kultuuri, on see siis muusika, teater, kirjandus või muu, toetada erialustel. Riik peaks kinni maksma ka rahvusvähemuse ajalehed, eriti kultuurilehed, näiteks Sirbi või KesKus'i," ütles Juku-Kalle Raid.

Raidi sõnul toetub ta ka põhiseaduse 1. paragrahvile ja selle preambulale, mis räägib eesti kultuuri säilitamisest ja arendamisest. „Algatuseks tuleks luua laiapõhine põhiseaduse preambula järelevalve grupp, mis jälgib seaduste kooskõla preambula vaimuga - sealjuures peaks jälgima kultuuriametnike tegevust ning tegevusetust," märkis Raid.

Raidi ja Kivisildniku hinnangul tuleks kokku kutsuda ka loomingulise eneseväljenduse mitmekesisuse kaitse konventsiooni järelevalve grupp, sest nimetatud konventsioon annab juriidilise aluse kehtestada rannaeestlaste kultuuri kaitseks kaitsetollid, kvoodid raadiojaamadele, telejaamadele, kirjastustele, raamatukogudele jne.

Lisaks teevad Raid ja Kivisildnik ettepaneku kehtestada kindel protsent sisemajanduse koguproduktist kultuurile, sidudes sealjuures kultuuriraha lahti kasiinonduse või alkoholi maksustamise tuludest. „Tuleb luua ka riiklik rannaeesti kultuuri päästmise ja arendamise plaan koos vastavate finantside ja kaadritega," leiavad kirjamehed.

Ekspress.ee vahendab Juku-kalle Raidi ja Sven Kivisildniku pöördumise esmaspäeval.

No comments: