Wednesday, August 4, 2010

Tartu armastusfilmide festival tARTuFF, 9. – 14. aug

http://www.greengate.ee/index.php?page=5&id=24663
05.08.10

Viies armastusfilmide festival tARTuFF lahkab kaasaegset peremudelit 9. – 14. augustini peetava festivali fookuses on seekord kaasaegne perekond. Filmide, loengute ja ümarlaudade kaudu vaadeldakse erinevaid peremudeleid erinevates kultuuriruumides.

Nii filmi- kui loenguprogramm on sündinud koostöös PÖFFi ja Eesti Inimõiguste Keskuse projekti Erinevus Rikastab vahel. Festivali keskuseks on Tartu Raekoja plats, kus kuuel õhtul ja ööl näidatakse kokku 12 mängufilmi. Kuni 1000 istekohaga vabaõhu-kinosaali on paigaldatud Eesti suurim mobiilne kinoekraan suuruses 20 x 15 meetrit, millelt saab näha nii värskeid festivalihitte kui ka klassikaks saanud filmipärleid. tARtuFF avatakse soome musta komöödiaga „Paha pere“. Kavas on teiste hulgas ka „Amélie“ lavastaja Jean-Pierre Jeunet’ uus teos „Mikmakid“, sensuaalne Itaalia armastusdraama „Ma olen armastus“, võõrkeelse filmi Oscari pälvinud jaapanlaste „Lahkumised“, rootslaste homoabieluteemaline „Patrik 1,5“, ning eelmise aasta auhinnatumaid briti retrokomöödiaid „Haridus“. Filmiklassikast on tARTuFFil esindatud 1974. aastal esilinastunud ning erootikafilmi sünonüümiks saanud „Emmanuelle“ ja 14. augusti varahommikul festivali lõpetav Ken Loachi 1994. aasta draama „Lenda, lenda lepatriinu“.

Athena Kultuurikeskuse dokumentaalfilmide programmis linastub tänavu 8 filmi, mille fookuses seisab samuti perekond. Publik näeb teiste hulgas kurikuulsa narkoärimehe Pablo Escobari poja saatusest kõnelevat Kolumbia dokfilmi „Minu isa patud“, tänapäeva India leskede olukorda kujutavat linatööd „Unustatud naine“, multikultuurset perekonda näitavat Belgia filmi „Linda ja Ali“ jt.

Esmakordselt näidatakse filme ka Vanas anatoomikumis, kus lisaks põnevatele ekskursioonidele näidatakse kahel hilisööl ka trash-filmide klassikasse kuuluvaid töid „Nekromantik“ ning „Re-animator 2“.

Lisaks filmiprogrammile toimuvad Raekoja platsil olevas Pauligi kohvitelgis enne seansse mitmed loengud ja ümarlauad, kontserdid, kirjandustunnid ja peredele mõeldud käsitööõpitoad.
tARTuFF aitab tänavu kaasa MTÜ Hea Algus Pereprogrammile. Koostöö raames korraldatakse festivalil korjandus, mille tulu läheb Hea Alguse poolt korraldatud pereürituste läbiviimiseks.
Kõik festivali üritused on huvilistele tasuta ning filmid on varustatud eestikeelse tõlkega.

Publikuauhinna, Armin Karu loodud pronksskulptuuri „Suudlevad tudengid“ võitja saab selgeks vahetult pärast festivali lõppu. Eelmistel aastatel on rahva lemmikuks valitud Hispaania filmirežissööri Pedro Almodóvari „Volver“, USA kultusfilm „Harold ja Maude“, Ain Mäeotsa „Taarka“ ning Jaapani komöödia „Prillid“.

Möödunud aastal külastas tARTuFFi üle 16 000 inimese.

Tartu armastusfilmide festivali tARTuFF korraldab MTÜ Pimedate Ööde Filmifestival, toetavad Tartu linn ja Paulig.

Festivali kava ja täpsem info www.tartuff.ee

No comments: