Sunday, August 29, 2010

On elekter! Pole elektrit!

http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=392137

Katrin Pauts
28.08.2010 09:01

"Me ei saa niimoodi elada – ei saa pesta ennast, ei saa toimetada. Äärmiselt häiriv!" kurdab mulgi perenaine, kelle kodu pärast augustitormi on tabanud pikad elektrikatkestused. "Eesti Energia on ju igaühe ettevõte, meil kõigil on seal osalus," pahandab naist riigifirma näiline ükskõiksus.

"Ükskord jäin ootejärjekorras magama," muigab Viljandimaal Viiratsi vallas elav Ülle Lepik mõrult, hirmuga mõeldes, kui suur tuleb tema mobiiliarve. Pärast 8. augusti laastavat äikesetormi pidevate voolukatkestustega maadeldes on ta Eesti Energia rikkeliinile helistanud mitu korda päevas. Mõnikord isegi öösiti.

"Mure on suur – tänapäeval on paljud asjad ju elektri peale üles ehitatud," kurdab Ülle. Ootamatud ja pikaks venivad elektrikatkestused ähvardavad rikkuda olmeelektroonika ning takistavad majapidamistöid. Voolukatkestuste ajal ei saa ta kaevust ka vett kätte.

Elektrikatkestustega on Ülle kodukülas kimpus kümmekond peret ehk kõik Verilaske alajaama kliendid.

Mõneks ajaks elekter taastuvat, aga kaduvat siis ootamatult jälle. "Aina plõksib edasi-tagasi. Hommikul on vool olemas, aga tulen koju ja tahan käsi pesta – jälle pole! Panen elektripliidi kella õigeks, keeran selja – jälle pimedus! Ükski seade ei pea niimoodi lõputult vastu," ägestub Ülle.

Pärast Ülle kõnesid on Eesti Energia tehnikud kohal käinud ja naise teada alajaamas kaitsmeid vahetanud. Aga vool kaob sellest hoolimata üha uuesti. "Nad ei suuda tuvastada viga. Aga me ei saa ju niimoodi elada!" pahandab Ülle. Pidevad kõned rikketelefonile päädinud klienditeenindaja lubadusega selgitav kiri saata. "Aga mina pole seda saanud," on Ülle nõutu ja loodab, et ajakirjanduse sekkumine energiafirmale viimaks innustava laksu annab.

Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmann nendib Õhtulehele läkitatud kommentaaris, et tõepoolest ilmnesid pärast augustitormi Verilaske alajaamas mööduvad lühised. Pärast kaitsmete vahetust lühis kadus, aga järgmistel päevadel kordus kõik taas. "Liini korduval ülevaatusel nii maapinnalt kui ka mastidel rikke põhjust ei avastatud. Vahepeal takistas olukorra uurimist ja vea likvideerimist 15. augusti äikesetorm, sest kõik brigaadid olid suunatud tormi tagajärjel tekkinud uute rikete likvideerimisele," möönab Bachmann, et rikke kõrvaldamisega oldi pikalt jännis.

Neljapäeval selgus, et ilmselt on katkestusi tinginud vigane kaabel. Pärast Õhtulehega kõnelemist nägi Ülle kodu lähistel tavalise ühe asemel lausa mitut Eesti Energia brigaadi. Liinid kontrolliti tema silme all mitu korda üle.

"Nüüd ütlesid mehed, et on põhjuse üles leidnud, tee ääres oli kaabel katki. Aga kui muret oleks tõsiselt võetud, oleksid nad võinud selle juba palju varem üles leida," usub pikaleveninud jamast väsinud klient.

No comments: