Friday, May 28, 2010

Ülo Veide: Estonia ohvrite omaksed loobusid tõeotsingutest

Ülo Veide: Estonia ohvrite omaksed loobusid tõeotsingutest
(3)

28.05.2010 09:58

Kalev Vilgats, toimetaja


Esmaspäeval üllitas uudisteagentuur BNS uudise, et parvlaeval Estonia hukkunute lähedased otsustasid üldkoosolekul lõpetada ML Estonia Tegelike Hukupõhjuste Väljaselgitamise Mittetulundusühingu tegevuse.
REKLAAM

ML Estonia Tegelike Hukupõhjuste Väljaselgitamise Mittetulundusühingu esimees Ülo Veide, Estonia huku põhjuste kohta on ju ametlik uurimiskomisjoni aruanne, milleks veel MTÜ?

Estonial hukkunute ja teadmata kadunuks jäänute lähedasi ei tahtnud ametnikud jutule võtta. Kõik avaldused, mis kirjutasime, rändasid prügikorvi. Asutasime siis mittetulundusühingu, selle kirjadele on siiski midagi vastatud. Tegelikult pole ühelegi ametnikule ega riigile vaja tõde Estonia hukkumise tegelike põhjuste kohta.

Nüüd otsustasite tõeotsingutele käega lüüa.

Jah. Tegime koosoleku ja inimesed otsustasid nii. Memento Mare veel tegutseb, oleme samuti selle liikmed. MTÜ kohalt ei tulnud midagi välja. Isegi Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves ei vastanud meie kirjale. Kui oleksime MTÜga jätkanud, olnuks see tühja töö tegemine.

Memento Marega käime ekskursioonidel, arutame muidugi omavahel Estoniat puudutavaid asju, aga mingit ametkondadele surve avaldamist küll pole. Omavaheline suhtlemine aitab Estonial hukkunute lähedastel elus edasi minna.

Sellegipoolest käib Prantsusmaal mingi kohtuasi Estoniaga seoses. Mida te sellest teate?

Prantsusmaa kohtuasi on väga imelik. Saime sealt kirja, mis nüüd on ära tõlgitud, et kohtuasi on lõpetatud. Teine advokaat aga küsib: kuidas on võimalik lõpetada midagi, mida pole üldse veel alustatudki? Väga segane värk. Estonia hukuga ei taha keegi tegelda.

Mis ikkagi sai nendest inimestest, teie tütred kaasa arvatud, kes algul olid pääsenute nimekirjas ja hiljem sealt kadusid?

Kui laev hukkus, saime küllalt kiiresti Rootsist infot, et Estoniat tabas torpeedo, kuid meie tütred on elus. Selle informatsiooni andjaga me isegi Stockholmis kohtusime, kuid teave lekkis ruttu ajakirjandusse ja ta ei soovinud meiega enam suhelda.

Tütreid on viimati nähtud USA sõjaväebaasis San Diegos, kas neid viidi või toodi kuhugi, ei tea.

Teada on, et USAs on Estonia huku kohta vähemalt seitse lehekülge materjali, mis on kuulutatud täiesti salajaseks kui USA rahvuslikku julgeolekut puudutav. Kas Estonia huku tegelikud põhjused võiksid kunagi avalikuks saada?

Kuni riigitüüri juures on samad poliitikud, kes tookord, ei saa selgeks midagi.

Arju Virukase pseudonüümi all on ilmunud ilukirjanduslik teos ”Detsembripäike”, mis muu hulgas räägib Estonia huku tegelikest põhjustest. Kirjutaja oli tollal sellisel ametikohal, mis võimaldas juurdepääsu vastavale informatsioonile.

Kuidas olete abikaasa Ainoga kõik need aastad suutnud elada teadmisega, et midagi on Estoniaga valesti, et teie tütred on tõenäoliselt kuskil?

Ütleme nii, et lootus sureb viimasena. Loodame, et tütred on elus. See lootus annab jõudu. Me ei ole nurgas istunud, vaid kas või kodus toimetanud, praegugi on majal katuse värvimine käsil.