Thursday, May 6, 2010

Miks ehitada savimaja? ehk need sõnad tuleks raiuda marmorisse...

Miks ehitada savimaja
http://www.savimaja.ee/index.php?id=miks

Miks ehitada savimaja


Enamik inimesele vajalikku, alates toidust kuni ehitusmaterjalideni tarnitakse arenenud riikides kohale sadade ning sageli tuhandete kilomeetrite kauguselt. Nende kilomeetrite katmiseks tuleb kulutada palju energiat, mis omakorda arvestatakse tänapäeva maailmas ümber rahaks. Seega peab inimene teenima piisavalt, et lubada endale vajalikku. Kuna suurem osa inimkonnast on valinud kas vabatahtlikult või olude sunnil palgatöötaja staatuse, siis peavad nad enamiku oma ajast pühendama omaniku teenimisele. Ühiskonnas koonduvad aga enamus töökohtadest ümber keskuste ehk linnadesse, seega siirdutakse üha enam elama linnadesse. Kuna ühes linnas toodetakse väga vähe inimesele vajalikust, siis trasporditakse enamik vajaminevast sisse, k.a toit. Selline majandusmudel seab automaatselt linnaelule kõrgemad hinnad ja ka kõrgemad palgad. Viimane ahvatleb aga üha uusi inimesi linna tulema, mis omakorda mõjutab linna kinnisvara hindasid.

Mõistagi soovib igaüks oma perele ilusat kodu, kus on hea ja rahulik puhata. Selleks, et kirjeldatud kodu ikkagi saada võtab inimene endale laenukohustuse ja hakkab teenima lisaks tööandjale ka panka. Kuna riik tahab ka oma osa, siis võib juhtuda, et inimene katab oma sissetulekuga vaevu vaid hädapärase. Suured finantskohustused kasvatavad hirmu ja mitmed suurendavad kindlustunde saamiseks veelgi oma töökoormust. Tekib üha rohkem pingeid ja üksteise mittemõistmisi perekonnas, kuni lõpuks muutub üllas soov omada kaunist kodu pere lõhkujaks...

Veelgi enam, lisaks perekondade lõhkumisele mõjutab inimese heaolu linnas ka inimkehale mitteomane keskkond ja söök. Enamasti on algne looduslik materjal tarbijateni jõudnult tundmatuseni muudetud ning inimese jaoks harjumatu. Inimkeha lihtsalt ei ole sellise materjaliga aastatuhandete jooksul kokkupuutunud ning ei võta seda omaks. Olgu siis tegemist toidu, riiete, mööbli või mõne muu esemega.

Mis on siis lahendus? Jah tõepoolest, üks lahendus on savimaja!

Savimaja on palju enamat kui lihtsalt maja. Savimaja põhimõtetega tutvumine muudab sageli kogu meie elu. Savimaja on üks neist teemärkidest, mis näitab inimesele, et enamiku eluks vajaliku peaks inimene leidma mõne kilomeetri kauguselt enda elupaigast. Savimaja ehitamisel kaasalõõmise tulemusel mitte ainult ei valmi uus maja, vaid ilmneb ka inimese tõeline olemus, olla looja. Enda krundilt või selle lähikonnast saadud materjalidega ehitades suudame me korduvalt imestada miks inimene töötab vastu energiaseadustele.

Miks ehitada savimaja?

- tervislik ehitada, tervislik elada;
- talgute korras ehitades mitmeid kordi odavam kui traditsiooniline ehitamine;
- võimalik luua kergesti ümaraid, loomulikke vorme;
- enamik maja materjale saab tõenäoliselt hankida enda krundilt või selle lähistelt;
- lihtne ehitusviis annab võmaluse luua endale oma käte abil kodu;
- vähene energiakulu;
- võimalus kasutada savikonstruktsiooni ka maja sisustamisel (diivan, ahi, põrand jms);
- õigesti ehitatud savimaja on vastupidav rohkem kui mitu inimpõlve;
- looduskeskkonnaga ühilduv

Kes on ise endale savimaja ehitanud, kannab savimaja loogika ka teistesse valdkondadesse, kus inimene töötab risti vastu loodusseadustele. Olgu selle näiteks toit, elukoht või töö, mis sageli ei ole inimesele loomuomased.

No comments: