Wednesday, May 12, 2010

Imeline tuleviku päikese-katamaraan Soomest

http://uudised.ekspressauto.ee/news/auto/article.php?id=30981903


11. mai 2010 15:31


ARKKI lausa kisendab stiilsusest
Janne Leppänen


ARK Solar Boat on Soome tööstus- ja graafilise disaineri Janne Leppäneni looming Kuopio Disainiakadeemias õppides. ARK ehk soome keeles ARKKI – laev – on kerge, ruumikas, luksuslik ja peen, ent ka võimalikult keskkonnasõbralik uut tüüpi alus.

ARKKI on mõeldud peamiselt sisevetel või ranniku lähedal seilamiseks. See on visioon seda tüüpi laevandusest umbes kümne aasta pärast, mil päikesepaneelid ja elektrimootorite ning akude tehnoloogiad juba täiuslikumad ning oluliselt odavamad. Sõiduki kere on kaetud päikesepaneelidega, mis laadivad laeva trümmi paigutatud süsiniknanotorukestest koosnevaid akusid.

Omavahel kauni ja avara puiduilmelise tekiga ühendatud katamaraani kaks paati mõjuvad äärmiselt tagasihoidlikena. Need oleks justkui kaks vaala, mis oma seljad hetkeks veest (või siis parketist) läbi torganud, et värsket õhku hingata. Tekk ise on valmistatud aga looduslikust kiust, mitte vihmametsast langetatud puidust või süsinikfiibrist, et enamik alusest taaskasutatav oleks.

Laevakere ise on valmistatud aga hoopiski samade kiududega armeeritud betoonist, mis on sama raske kui teras, ent mida on palju lihtsam, odavam ning kiirem toota/vormi valada. Laeva kere sisse mahub kaks suurt magamistuba, kaks vannituba, avar köök, elutuba ning koguni saun!

No comments: