Tuesday, January 5, 2010

Talveilm viis elektri 1300 tarbijalt http://www.omasaar.ee/index.php?content=artiklid&sub=41&artid=17043&sec=1

Talveilm viis elektri 1300 tarbijalt (4)


OOTAB VOOLU: Laimjala mehe Andi arvates pole asi nii hulluks veel läinud, et peaks vee saamiseks lund sulatama. Foto: Raul Vinni
Autor: Raul Vinni
Kolmapäev, 06. jaanuar 2010


Vähe sellest, et lumi tuiskab täis teed ning kõikvõimalikud sahad ja lumelabidad töötavad juba kolm nädalat pea täisvõimsusel, ütles eileöisest lumesajust ja muutlikust temperatuurist tulenevalt üles 98 alajaama. Elektrita jäi vähemaks või pikemaks ajaks üle 1300 tarbija.

Ilma elektrita oleva Laimjala kaupluse müüja Ilona on ilmselgelt õnnetu. Vool on ära juba hommikust saati ja kodus pole vett. Pesta ei saa, süüa teha ei saa. Pealegi peab tütar hakkama Tallinna poole sõitma, aga kuis siis nii pealinna minna saab…
Hommikul tööle tulles oli Ilona helistanud riketesse ja sealt oli lubatud, et kella 10-ks saab voolu tagasi; kui Ilona uuesti helistas, lubatud elektrit aga alles kella neljaks.

Keskpäeva paiku on poes vaid üks meesterahvas, kes tänu sularaha olemasolule oma kaheliitrise Presidendi kätte saab. Mees teab rääkida, et ümberkaudsed külad on enamasti kõik vooluta.
Hetk pärast Ilona jutu lõppu lähevad laelambid korraks põlema. “See vaid korraks, kella 9 paiku põlesid ka 5 minutit,” ei näita ta üles erilist entusiasmi. Selleks on ka põhjust, sest sama kiiresti, kui lambid süttisid, need ka kustuvad.



Lund veel sulatama ei pea

Laimjala poe lähistel elava Andi ainuke mure on veepuudus. Kaevupumbad töötavad ju kõik voolutoitel. “Lund päris just sulatama hakkama ei pea,” naerab ta, viidates, et vajadusel saab ka kaevust ämbriga vett võtta. Andi teab täpselt, et vool kadus kella kolme paiku öösel.

Päikesepaistes ja lumesajus majaseinale nõjatuv mees tõdeb siiski, et ilm on ilus. Olgugi et lumekoristamisest on selleks talveks isu juba kõvasti täis. Ta räägib, kuidas pärast seda, kui oli tööle sõites paar korda teel kinni jäänud, arvas, et tuleb autole ikka naelkummid muretseda. Ainult kallid teised.
Külatänaval jalutavale pruunile Tipsile ja mustale nimetule koerale ei paista lumi ja voolukatkestus karvavõrdki korda minevat. Must tõuseb vaid aeg-ajalt tagajalgadele, nagu tahaks vaadata, et kaugel need elektrimehed siis juba on.

Olgugi et raadios öeldakse, et voolu pole peamiselt Ida-Saaremaal ja Muhus, paistab peale Laimjala kandi elekter mujal olemas olevat. Pihtla kandis lükkab Andris traktoriga teed lahti, Tornimäe lasteaed töötab, Neemi külas paneb Luule parasjagu talupoja kartulivormi ahju. Pole keegi kuulnudki, et voolu pole või ei peaks olema. Tagavere kaupluse müüja oskab öelda, et neil tuli elekter tagasi keskpäeva paiku.

Muhu kannatas enim

Kõige hullemini tabas elektrikatkestus Muhu saart, tõdes Eesti Energia jaotusvõrgu juhtivspetsialist Villord Laul. “Protsentuaalselt oli seal vooluta kõige suurem hulk kliente,” märkis ta. Eile kella 17 paiku ei olnud Muhus osaliselt elekter veel tagasi.

Muhu Liiva kaupluse juhataja Helve Süld ütles, et on ikka paha tunne küll, kui kell pool neli öösel helistatakse ja öeldakse, et kaupluses on elektrikatkestus. Pood sai uksed lahti teha alles natuke enne kella kahte. “Külmikud olid viimase piiri lähedal,” tõdes juhataja, et õnneks saadi vool enne tagasi, kui asi oleks päris kurjaks läinud.

Kuna elektrit polnud, oli rivist väljas ka poeseinal asuv pangaautomaat. Inimeste pahameele teenis see ära lihtsal põhjusel, et eile oli ka pensionide maksmise päev.
Muhus oli voolukatkestuse tõttu väljas ka Kadi raadio saatja, mistõttu ei kuuldud Kadit mitmes kohas Ida-Saaremaal, Muhus, Hiiu- ja Läänemaal.
Kõik põhjused kokku

Villord Laulu sõnul oli eile kella viieks vooluta 230 kliendi ringis. Laul avaldas lootust, et nende elektriga varustamine taastub eilse päeva õhtuks.
Elektrikatkestusi põhjustas Laulu hinnangul mitu asja kokku. Nulli lähedal kõikuv temperatuur, jäide ja lumi, mis sadas traatidele ja samuti puudele, mis omakorda painutas viimased liig madalale ja traatidesse.

No comments: