Monday, January 25, 2010

Eesti Energia konkurendid seisavad riigikogu meelemuutuse taga http://www.e24.ee/?id=216027

Eesti Energia konkurendid seisavad riigikogu meelemuutuse taga
25.01.2010 10:42
Ettevõtjad kinnitasid taas, et soovivad riigikogus läbi suruda otsuse, millega võetakse Eesti Energia Narva Elektrijaamadelt taastuvenergia toetus, selle ettepaneku taga on ka Eesti Energia suurima kohalikud konkurendid Fortum ja Veolia.

Riigikogu majanduskomisjonil tuleb täna otsustada, kas toetada seadusemuudatust, millega Eesti Energia jääb ilma Narva elektrijaamades hakkpuidu katlasse ajamise eest taastuvenergia toetuseta.

Oma soovi vastav seaduseparandus läbi suruda kinnitasid taas mitu mõjukat ettevõtjate ühendust.

«Läinudaastased elektrituruseaduse muudatused, mis seadustasid küttepuidu kasutamise Narva Elektrijaamad AS-s ja mille tulemusena kahekordistus käesoleval aastal taastuvenergia tasu, menetleti ja võeti Riigikogus kiiruga vastu eirates head kaasamistava, st praktikat, kus peetakse nõu osapooltega, keda seadus otseselt puudutab,» kommenteeris Repo vabrikute juht Tiit Kolk.

Kolk kinnitas, et seadusemuudatust taotlevad riigikogus Mööblitootjate Liit, Metsatööstusliit, Elektrienergia Suurtarbijate Liit, Pelletitootjate Liit, Jõujaamade ja Kaugkütte Ühing.

Jõujaamade ja Kaugkütte Ühing aga liidab Eestis tegutsevaid Fortumi ja Veolia tütarfirmasid.

Protestijate hinnangul on hakkpuiduga Narva Elektrijaamade kütmine toonud kaasa puidu hinnatõusu.

«Küttepuud toormena ja kütusena kasutavad ettevõtted ja eriti Repo vabrikud kannavad läinudaastase seadusemuudatuse tulemusena otsest majanduslikku kahju ning ettevõtete tulevane eksistents sõltub sellest, kuidas käitub seadusandja,» ütles Kolk. «Kadumisohus on sajad töökohad ja terve tööstusharu.»

Kolk märkis, et seadusandja tahtest sõltub, kas jätkab tõusu või pöördub langusesse küttepuidu ja toasoojuse hind elanikkonnale.

«Kõik riigikogu fraktsioonid peale Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL), on seadusemuudatuste vajadust mõistnud. Kahjuks ei ole riigikogu IRL fraktsioon pidanud vajalikuks vaatamata korduvatele ettepanekutele ei liitude esindajatega kohtuda ega teemat arutada,» märkis Kolk.

Reformierakonna liikmed on seni eitanud ettevõtjate survet.
Andrus Karnau

No comments: