Monday, January 25, 2010

Majanduskomisjon toetas Eesti Energia dotatsiooni kärpimist http://www.e24.ee/?id=216217

Majanduskomisjon toetas Eesti Energia dotatsiooni kärpimist
25.01.2010 16:24
Riigikogu majanduskomisjon toetas roheliste ja Reformierakonna ettepanekut, millega juulikuust väheneb Eesti Energia dotatsioon hakkpuiduga põlevkivikatelde kütmise eest.



Samas pole teada, kui palju toetussumma väheneb. Riigikogu ilmselt seadustab selle kärpimise, aga täpsed tingimused seab hiljem valitsus.

Riigikogu majanduskomisjon hääletas esmaspäeval elektrituruseaduse muutmise seaduse eelnõule (605 SE) esitatud muudatusettepanekuid. Kokku kaalus komisjon 24 ettepanekut, mille olid esitanud majanduskomisjoni töörühm, Reformierakonna fraktsioon, Keskerakonna fraktsioon ja Eestimaa Rohelised fraktsioon.

Majanduskomisjon toetas konsensuslikult Reformierakonna fraktsiooni ja Erakond Eestimaa Rohelised fraktsiooni ettepanekut maksta taastuvenergeetika toetust energiatootjatele, kes toodavad energiat taastuvast allikast ja kasutavad seda oma tootmise tarbeks.

Komisjonis kiitis heaks Reformierakonna fraktsiooni esitatud muudatusettepaneku, mille kohaselt toetab riik elektrienergia toomist biomassist vaid juhul, kui see toimub koostootmise režiimis, kus kasutamist leiab ka vabanev soojusenergia. Komisjon otsustas, et koostootmise täpsema juhise kehtestab valitsus majandusministri ettepanekul. Koostootmise täpsema juhise ettepaneku esitamisel valitsusele peab majandusminister aluseks võtma konkurentsiameti ettepaneku.

Majanduskomisjon ei pooldanud Reformierakonna fraktsiooni muudatusettepanekut, millega uute põlevkiviplokkide rajamist toetakse aastas kuni 600 miljoni krooni ulatuses aastas ja mis tagaks ühe põlevkiviploki rajamise maksimaalse võimsusega kuni 300 MW.

Komisjon otsustas mitte toetada Keskerakonna fraktsiooni ettepanekut lükata elektribörsi käimaminek edasi uue aasta alguseni.

Valitsuse algatatud elektrituruseaduse muutmise seaduse eelnõu (605 SE) on Riigikogu täiskogus teisel lugemisel kolmapäeval 27. jaanuaril ja kolmandal lugemisel neljapäeval 28. jaanuaril, kui eelnõu teine lugemine kolmapäeval lõpetatakse.

Eelnõu eesmärk on luua eeldused elektrituru reaalseks toimimiseks ja elektribörsi käivitamiseks Eestis. Eelnõu näeb ette põhivõrguettevõtja eraldamise elektrikontsernist ning abinõud Eesti varustuskindluse tugevdamiseks.
Andrus Karnau

Kommentaarid:

25.01.2010 21:55
jass_ : Oh sa püha kurat! Oleks ma teadnud, et neile veel dotatsiooni ka makstakse, lisaks röövellikule elektrihinnale, oleks juba ammu pommi kuskile sokutanud! Lisaks veel Liive müstika valda küündiv palk! On ikka hää mõnel siin lollidemaal teisi lüpsta!
-0 -1 +1 +6
25.01.2010 22:08
jass_ : ...ja aru ma ei saa, mis kuramuse viguriga need hüperkasumid tulevad, kogu aeg vinguvad, et elektrikatkestused on tingitud vananenud seadmetest jne. blaa blaa blaa, ja on vaja jälle hinda tõsta. Mille eest siis tarbija maksab? Ikka selle eest, et oleks olemas elekter, seesama vahelduvvool, millega lambi põlema saab, mitte vahelduv vool - küll ta on ja sii jälle pole mitte! Pildilt ei ole näha kui plaju neil härrastel jalgu on, käsi paistab küll kaks olevat, ja pea, millega mõelda, ikka ei saa aru, mida nad minust niiväga rohkem teevad, et 100 tonni kuus tasku tuleb, see pole ju normaalne, no ei ole!
Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka jass_(21:55 25.01).
-0 -1 +1 +4
25.01.2010 22:28
sööge s.... : Eesti Energia sai 2009 PÄEVAS 0,7 miljonit kasumit. Faktid igale kättesaadavad. See on uskumatu. See oli muidugi ainult ametlikult. Mida veel vaja?

No comments: