Saturday, January 30, 2010

iPad muudab pöördumatult info ja meelelahutuse maailma. http://www.ekspress.ee/news/paevauudised/elu/article.php?id=28799401

30. jaanuar 2010 16.19
Steve Jobs - uue meedia messias (8)
Apple’i firma juht Steve Jobs (55) esitles kolmapäeval uut tahvelarvutit, mis peaks meedia- ja meelelahutuse tarbimise arvutis enneolematult lahedaks tegema.
Steve Jobs (Aivar Juhanson)
Steve Jobs (Aivar Juhanson)

Minu aastase poja lemmikmänguasi on minu mobiiltelefon. See pole tegelikult päris tavaline telefon, vaid iPhone, puutetundliku ekraani ja 32 GB mäluga miniarvuti, millega saab muuhulgas ka helistada.

Mind hämmastab, kui enesestmõistetavalt leiab laps oma kohmakate sõrmekestega üles õnarused, millele vajutades ekraanil midagi muutub, ning pöialdega ekraanil sõtkudes sunnib pilte vahelduma. Väikelastele mõeldud programmis imetleb ta koeri, kasse, elevante ja kanaarilinde, kes tema soovil häält teevad.

Kui mina olin temavanune, siis oli minu isa ja ema kodutehnika tippudeks mustvalge televiisor Znamja, kastikujuline RETi raadio, tünnikujuline pesumasin Riga-2 ja raketti meenutav punakast bakeliidist tolmuimeja, mille peal mulle meeldis ratsutada.

Viimase poole sajandi jooksul toimunud tehnoloogiline areng on olnud peadpööritav. Ja üldse on tehnoloogia selle tööstuslikus mõttes olnud inimkonnaga koos ainult veidi üle saja aasta. Antropoloog Desmond Morris väidab, et inimene on sisimas siiamaani jääaja kütt, kes pole viimasel sajandil tekkinud tehnoloogiamaailmaga jõudnud kohaneda. Et oleme inimtõuna sellest virvarrist segaduses ja ei oska oma kohta leida. Sajad tuhanded aastad on meid lihvinud hoopis selleks, et ise loodusest toitu leida ja järglasi kasvatada, mitte laua taga istudes mingi elektroonilise vidina nuppudele vajutada.

Tarbeelektroonika vidinate tänane tipp ongi iPhone. Selle tootja on Apple’i nimeline firma USAs. Kolmapäeval hoidis kogu tehnoloogiahuviline maailm hinge kinni, sest Apple esitles oma uut toodet, puutetundliku ekraaniga tahvelarvutit. Miljonid inimesed usuvad, et just sellised seadmed muudavad meediatarbimise üsna lühikese aja jooksul tundmatuseni.
Need, kes käisid 2002. aastal vaatamas ulmefilmi “Minority Report” Tom Cruisega peaosas, mäletavad kindlasti, kuidas peategelane ekraanile kuvatud fotosid sõrmedega suuremaks-laiemaks venitas või sirvimisliigutusega pildirida ekraanil edasi kihutas. Kaheksa aastat tagasi oli see totaalne ulme, mida sai näha vaid filmis.

Täna on see igapäevane tegelikkus nii Eesti väidetavalt 30 000 iPhone’i omaniku kui muude puutetundliku ekraaniga toodete kasutajate jaoks.

Uus meediamessias – 25-sentimeetrise dia­gonaa­liga, õhukese raamatu sarnane Apple’i tahvelarvuti on sisuliselt üks ekraan. Piisavalt väike ja kerge selleks, et seda igal pool kaasas kanda. Sinna sisse võib laadida raamatuid, muusikat, videofilme, mänge, ajalehti ja ajakirju. Meelelahutus ja informatsioon paiknevad vaguralt mäluseadmes, valmis vedruna esimese näpuliigutuse peale ekraanile hüppama või traadita wifiühenduse kaudu uuendusi alla laadima.

Kas tulevik algas eile? Paljud arvavad, et jah. Et Apple’i uus tahvelarvuti muudab pöördumatult info ja meelelahutuse maailma. Et inimesed ei viitsi enam osta krabisevaid ajalehti või pakse ajakirju, vaid eelistavad neid tellida otse oma tahvelarvutisse, kus piltidele ja tekstile lisaks on videod, veebiarhiivid, kõikvõimalik interaktiivsus.

Kus artikli juures ei ole üks liikumatu, vaid 20 erinevat fotot ning video nende fotode tegemisest; kus päevauudisele on lisatud linke videokaadritega inter­vjuudest või maailma vapustanud sündmustest.

Tahvelarvutid on tegelikult juba mõnda aega olemas, kuid lootused keskenduvad just Apple’ile, mis suudab tavaliselt iga tehnoloogilise uuenduse ka ülimalt ihaldusväärseks ja seksikaks muuta.

Selle uue vapra maailma looja on Apple’i peadirektor Steve Jobs, süürlasest isa ja ameeriklannast ema poeg, turundusgeenius, kontrollifriik ja disainipede, kes armastab luua oma reegleid igal alal, olgu selleks aktsiaoptsioonidega kauplemine, musta värvi asemel säravvalgete arvutite loomine või oma vähihaigusega võitlemine.

Kas Jobsi tahvelarvuti muudab maailma nii, nagu seda tegid sisepõlemismootor, elektrienergia ja raadioside? Täna on seda veel vara öelda, aga aasta pärast võib-olla sirvime värsket Ekspressi juba tahvelarvuti ekraanil.

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

http://cgi.ebay.co.uk/TheIpadAppsStore-com-Top-Domain-Name-ipad-ipod_W0QQitemZ170439431711QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_2?hash=item27aefb561f