Saturday, January 23, 2010

http://arialsio.blogit.uusisuomi.fi/2008/11/12/tuikea-huuli-huikea-tuuli

Tuikea huuli - huikea tuuli!
12.11.2008 17.43 | Ari Alsio | Yleinen

Suomessa tuulivoima on lähinnä vitsi. Tuulipuistot rikkovat luonnonrauhaa ja linnut häiriintyvät. Myyrät eivät menesty kilometrien säteellä tuulimyllystä. Liito-oravat ei osaa hyppiä lavasta lapaan ja mäiskähtävät maihin.

Ilmasto- ja energiastrategiassa on mainittu, että syöttötariffit otetaan käyttöön. Saako liito-oravia syöttää? Oravien syöttöä tärkeämpää olisi maksaa bioenergian tuottajaalle korvausta ja taata hänen kehittämälle energialle lupa toimittaa energiaa yleiseen jakeluun. Kilpailutus ensin tariffista ja sitten yleisitovuus periaatteella kaikki mukaan.

Tuen oikea suuruus on aluksi vaikea määrittää, mutta alussa olisi markkinoiden annettava asettaa niin sanotusti hintaputki jossa liikutaan. Tämä bioenergian hyödyntäminen Suomessa on varsin haasteellista ja siksi muidenkin kuin vihreiden on otettava kantaa asiaan. Tavoitteena pitää olla energiatehokas verkosto ja aluksi pitää tukea toimintaa ilmeisesti energiaverohelpotuksilla.

Tuuli on häilyväinen energianlähde ja siksi tarvitaan säätövoimaa saman verran kuin tuulipuistoista ökyä löytyy. Tämä tietää vastaavan verran vesivoimaa lisää tai atomivoimaa. Kivihiilikin käy ja öljy, mutta turve ei käy koska vihreät suojelevat soitamme. Suot kun ovat vihreitä, mutta löytyy sieltä ruskeaakin rahkan alta.

Pankaa tuulemaan tai haisemaan. Pääasia on, että energiastamme valtaosa on kotimaista. Länsituuli on nykyään ruskettunutta ja itätuuli varsinaista vaihtovirtaa.

No comments: