Monday, January 11, 2010

Soome börsil maksis elekter 1000 eurot MWh http://www.e24.ee/?id=210412

Soome börsil maksis elekter 1000 eurot MWh (26)
11.01.2010 17:00
Soomes oli esmaspäeva õhtul kella neljast kuueni elektrienergia kolm korda kallim kui Eestis, eelmise reede hommikul küündis hind aga 1000 euroni.

Eelmisel reedel kella kaheksast kuni 11 hommikul sai Nord Poolilt elektrit aga 1000 euroga megavatt-tund. Kroonides on see 15,65 krooni kilovatt-tunni eest.

Esmaspäeval pakkus elektribörs Nord Pool kella neljast kuni kuueni esmaspäeva õhtul elektrit hinnaga 117 eurot megavatt-tund ehk 1,83 krooni kilovatt-tund. Eestis maksab kodutarbija praegu Narva jaamadele 0,51 krooni kilovatt-tunni eest.

Nii Soomes kui ka Eestis tuleb lisaks elektrienergiale tasuda tarbijail ka võrgutasu ja erinevad riigimaksud.

Nord Poolil on elektrihind viimastel nädalatel väga palju kõikunud. Esmaspäeva hommikul kella kaheksast üheksani sai Nord Pooli Soome piirkonnas osta elektrit 220 euroga megavatt-tunni eest ehk 3,44 krooni kilovatt-tund.

Elektrimaakleri Nordic Power Management juhatuse esimees Tiit Nigul lausus, et enamik tarbijaid ostab elektrit pikaajaliste lepingutega, mistõttu hinnakõikumised ei tohiks neid puudutada. Aga suured hinnakõikumised ja elektri kõrge hinnatase on praegu Nord Poolile iseloomulik.

Nigul arvas, et sellel on mitu põhjust. Madal veetase hüdrojaamades ja Rootsi tuumajaamade probleemid on osa neist. Niguli on palud ettevõtted majanduskriisi ajal teinud lühiajalisi elektriostu lepinguid, sest polnud teada, kas on midagi toota või mitte. Kuna majandus on hakanud aga kosuma, siis on ettevõtteil korraga puudus käes elektrienergiast ja nii tulebki seda osta otse börsilt kohati ülikõrgete hindadega.

Elektribörs avaneb Eestis kolme kuu pärast, mil börsile lähevad suured tööstusettevõtted. Kodutarbijad saavad suletud turu eeliseid nautida kuni aastani 2013.
Andrus Karnau

Kellegi kommentaar:

miks vaielda..:Neid pakkujaid/valmistajaid on palju, piisab kui Google aknasse kirjutada "vertical axis wind turbines". Variante peaks jätkuma, kuna neid toodetakse Hiinast USA-ni. Üks vihjena siin:
http://www.wepower.us/
Miski ei tule koheselt tasuta kätte, investeerida (osta) on alguses midagi alati vaja - ent tulemus, mis on võimalik sellega saavutada, väärib mängu. Selles osas võib nõustuda "elektritsaabtasuta"-kommenteerija väidetuga.
Ja "11.01.2010 21:52 to miks vaielda" : kas riik kehtestab 'vastumeetmetena' tuuliku-, hüdro- , vettsoojendavate või elektrit tootvate päikesepaneelide maksu - seda me veel ei tea. Kindel on see, et võtta saab alati sellelt kellel on, ja kui on energia tasuta käes, siis.. miks mitte makse maksta. Ehk võtavad Eesti valitsejad saadud raha eest natuke ka käitumistunde, või ostavad paar uut maitsetut lipsu - see pole enam minu mure. Arvan aga, et sellise maksuga võiks maha saada ainult kesikud, kuna neil on juba paadimaks kirjas. Oleks Eestis aga euroopalikum poliitkultuur, saaks ka väiketuuliku rajamise eest hoopis toetust.

No comments: