Friday, April 2, 2010

Nissan hakkab Suurbritannias elektriautosid ehitama

http://www.novaator.ee/ET/tehnika/nissan_hakkab_suurbritannias_elektriautosid_ehitama/

Siim Sepp
Skype:
siim.sepp@ut.ee
Nissan teatas neljapäeval, et hakkab Suurbritannia tehases 2013. aastal ehitama nullemissiooniga elektriautosid, kindlustades töö enam kui 2000 inimesele Inglismaa ühes vaeseimas piirkonnas.

Inglismaa kirdeosas Sunderlandis asuvas tehases hakatakse tootma ka liitiumioonakusid. Plaanitav tehas on kolmas Nissani tehas maailmas, mis on rajatud spetsiaalselt keskkonnasõbralike autode tootmiseks lisaks Jaapanis Oppamas ja USA-s Tennessees asuvatele tehastele, kirjutas AFP.

Enam kui 468 miljoni euro suurune investeering aitab Sunderlandis kindlustada töö 2250 inimesele, teatas Jaapani ettevõte. Briti majandusminister Peter Mandelson ütles: “See investeering on fantastiline usaldusavaldus Sunderlandi tehasele ja selle suurepärastele töötajatele. Koos Nissaniga võime saavutada oma eesmärgi muuta Ühendkuningriigid maailma juhtivaks madala süsinikuemissiooniga autode tootjaks.“

Esialgseks plaaniks on toota aastas umbes 50 000 autot. Nissani elektriauto Leaf tuleb maailmas müügile sel aastal. Jaapani tehases autode tootmine juba käib, USA-s alustatakse tootmist aastal 2012. Nissan nimetab elektriautot Leaf maailma esimeseks taskukohaseks suurtes kogustes toodetavaks nullemissiooniga autoks.

Viieistmeline auto sõidab ühe laadimisega 160 km, akut on võimalik 80 protsendi ulatuses 30 minuti jooksul laadida, suurimaks kiiruseks on enam kui 140 km tunnis.

Suurbritannia suurim Sunderlandi autotehas on alates aastast 1986 tootnud 5,6 miljonit sõidukit, eelmisel aastal toodeti 338 000 sõidukit. Tehases töötab 4100 inimest. Jaanuaris teatas Nissan, et koondab tehasest 1200 inimest, et toime tulla globaalsest majanduskriisist põhjustatud langenud müüginumbritega. Otsus suurendas töötust Inglismaa niigi ühes vaeseimas piirkonnas.

Nissan kinnitas, et akutehase rajamine Sunderlandi algab juba järgmisel kuul. Plaanitav tootmismaht on 60 000 ühikut aastas. 2012. aastal plaanitakse seal hakata tegema akusid nii Nissanile kui ka ettevõtte Prantsuse koostööpartnerile Renault’le.

Briti valitsus toetas projekti rahaliselt 20,7 miljoni naela (360 miljonit krooni) suuruse laenutagatisega, Euroopa investeerimispangalt on oodata kuni 220 miljoni eurost laenu.
Nissanil on Euroopas ka teine tehas, kuid ettevõte on Hispaanias asuvas tehases tootmist järsult vähendanud riigi kehvade majandusolude tõttu. Avilas asuvat tehast on plaanis vähemalt kolme aasta jooksul hoida alla 50-protsendilise tootmismahu juures.

No comments: