Saturday, April 17, 2010

Kuressaares saab hakata süvitsi viljelema hiina kehakultuuri

http://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=1&artid=35705

Kuressaares saab hakata süvitsi viljelema hiina kehakultuuri
Autor: Janne Nurmik
Laupäev, 17. aprill 2010.


Tänasest alustab Kuressaares hiina tervise qigongi (loe: šhi kun) kursus, mis huviliste olemasolul laieneb regulaarseks iganädalaseks treeningtunniks, võimaldades alaga süvitsi tegeleda.

Kliki ja vaata suuremat pilti
Hiinlaste arvates aitavad qigongi harjutused kanaleid korras hoida. See tähendab – parandada enesetunnet, leevendada kergeid tervisehäireid, tekitada rõõmsa stressivaba meeleolu ja parandada elukvaliteeti. Foto: internet
“Asjast tõsiselt huvitatuil on võimalus tulla minuga ala ka Hiinasse õppima, et seal oma oskusi ja teadmisi veelgi lihvida,” sõnas Eesti Tervise Qigongi Ühingu juht, saarlasi sel alal juhendama asuv Mart Parmas.

Parmas ise on idamaa tervisekultuuriga sina-peal olnud üle 20 aasta, õppinud Hiina tippmeistrite käe all ning viimastel aastatel end järjepidevalt Taevaalusel maal ka täiendanud.

Parmase sõnul on tuhandeid aastaid vana süsteem, hiina tervise qigong, maakeeli lihtne tervisevõimlemise kompleks, mis aitab kaasa tervise hoidmisele, haiguste peletamisele, heas vormis püsimisele ning organismi tasakaalus toimimisele.

Sobib laiadele rahvahulkadele

“Qigong on universaalne ala ka seetõttu, et sobib imehästi ja on soovitatav laiadele rahvahulkadele – lastele, keskealistele, vanuritele, inimestele, kes üldse pole kokku puutunud füüsilise tegevusega, sportlastele enne võistlust keskendumiseks, pärast võistlust lõdvestamiseks ja lihaste venitamiseks, rahvatantsijatele, kellel on ohus seljad ja põlved jne.”

Qigongi harjutused on sujuvad, lihtsad ja väga plastilised, neid võib teha nii püsti seistes kui istudes. Samas peitub iga liigutuse taga sügav põhjendus, näiteks mõju kopsule, maksale jne, märkis Parmas.

Küsimusele, mida annab meile mandariinimaa kehakultuuri imelisse maailma piilumine, vastas Parmas, et Eesti rahva tervisespordi suund on tema meelest natuke kitsavõitu ega paku sugugi valikut igale inimtüübile.

“Miks mitte tutvuda tervisejooksu, kepikõnni, aeroobika, jooga, pilatese jms kõrval Hiina iidsest traditsioonist tuleneva tervisekultuuriga? Tähtis on, et iga inimene leiab endale just kõige sobivama ala,” põhjendas Parmas.

Mart Parmase Hiina tervisekultuuri loeng, filmide vaatamine ja praktika (qigongi ja enesemassaaži liigutused) leiab aset täna, 17. aprillil kl 13–16 Kuressaares Arensburg Boutique&Spa konverentsisaalis, Lossi 14.

No comments: