Wednesday, April 28, 2010

Tokyo katsetab elektritaksosid

Tokyo katsetab elektritaksosid
28.04.2010 12:06
USA elektriauto-teenuste firma Better Place lasi Jaapani pealinna tänavatele vurama neli spetsiaalselt sel eesmärgil ehitatud elektritaksot.
Vastloodud California ettevõte üritab oma aktsiooniga õhutada Jaapani autotootjaid disainima laaditavate akudega elektriautosid. Akusid on võimalik välja võtta ja uutega asendada.

Just sellise süsteemi tarvis arendabki Better Place akuvahetusjaamu ja muud vajalikku infrastruktuuri. Tänase seisuga on seda suunda autotootjate seas aktsepteerinud vaid prantslaste Renault ja Hiina Chery.

Jaapani valitsus hakkas projekti vastu igatahes huvi tundma ja otsustas 90-päevast katsetust finantseerida. Jaapani autofirmadest on Nissan valinud oma uue elektrilise luukpära Leafi jaoks pistiku-disaini, Toyota ja Honda propageerivad aga usinasti hübriidsõidukeid, kus bensiin ja elekter vaheldumisi tööd teevad.

Better Place'i asutaja Shai Agassi ütles, et Tokyo sai valitud selleks, et «Jaapani autotööstust üles äratada». Ning takso paistab selleks hea variant olevat. Tokyos on neid 60 000 - rohkem kui Londonis, New Yorgis ja Pariisis kokku.

Kõigist Tokyo tänavaid täitvaist masinaist teeb see küll vaid 2 protsenti, kuid samas on taksod pidevas liikumises ning tekitavad linna transpordialastest kasvuhoonegaasidest lausa viiendiku.

Igast kümnest Jaapani taksost on kuus Toyotad ning hübriid Prius on nende seas üsna populaarne. Kui Better Place suudab tõestada, et akudevahetus reaalselt toimib, võib ta endale Jaapanis päris suure akuklubi kokku saada.

Copyright The Financial Times Limited 2010.
Toimetas: Jonathan Soble, FT
Toimetas: Paul Betts, FT

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

28.04.2010 12:17
Marek : Ja eestis arendatakse juhtmeta laadimismooduleid: www.futuredesign.ee