Friday, April 2, 2010

Kuhu tasub Eestis tuulikuid püstitada?

http://www.novaator.ee/ET/energia/kuhu_tasub_eestis_tuulikuid_pustitada/


Villu Päärt
Skype: villu.paart
villu.paart@ut.ee

Eesti võiks sada protsenti elektrit toota tuulest, ütleb Tartu Ülikooli inimgeograafia vanemteadur Ain Kull. Ta on üks Eesti tuuleatlase koostajatest ja tuulest siin maal puudust pole.

Kuid… ainult tuulest elektrit püüdev Eesti on võimalik siiski vaid teoreetiliselt, lisab ta. Tehniliselt pole mingit võimalust, et Eesti suudaks kogu vajamineva elektri tuulikute abil toota.

Sest kohe tekib küsimus: kust saada elektrit siis, kui tuul vaibub.

Tänapäevane tuulik saab hakata tööle, kui tuulel on kiirust 3-4 meetrit sekundis, maismaatuulikud lülituvad välja, kui tuule kiirus ületab 20 meetrit sekundist. Avameretuulikud suudavad aga taluda isegi tõsisemat tormi – tuult kiirusega 25-32 meetrit sekundis. Täisvõimsusega toodab tuulik elektrit, kui tuul puhub kiirusega 13-14 m/s.

Kulli sõnul on Eesti hoolimata väiksusest siiski piisavalt suur, et eri piirkondade eri ilm võimaldaks tuule mõjusid elektri tootmises mõnevõrra tasakaalustada.

„Kui Edela-Eestis on üks ilm, siis Kirde-Eestis võib olla hoopis teistsugune,“ ütles Kull. Seega absoluutset tuulevaikust või seda, et kõik tuulikud tormi tõttu tuleb seisma jätta juhtub Eestis vaid paaril päeval aastas.

Kuid tuuletugevus kõigub ning nii ei suuda tuulikud üksi tagada seda, et Eestile piisav hulk elektrit pidevalt olemas oleks. Lisaks ei peaks võrgud vastu kõikumistele, sest tuulikute poolt toodetud elektrivõimsus on otseselt sõltuv tuulest.

No comments: