Saturday, June 12, 2010

Islandil ulatub nüüd kodumaise taastuvenergia osakaal elektritootmises 100 protsendini

FOTOD: Ilves tutvus Islandi maapõueenergiaga
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/fotod-president-ilves-tutvus-islandi-maapoue--energiaga.d?id=31615497&l=fplead

Islandil riigivisiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves külastas täna hommikul Hellisheiði geotermaaljaama, kus energeetikud ja teadlased rääkisid Islandi energiamajandusest ning keskkonnaga seotud probleemidest.

Islandi energiasektor on ainulaadne tänu oma eraldatusele Euroopa võrkudest ja märkimisväärsele taastuvenergia osakaalule esmases energiatarbimises, teatas presidendi kantselei.

Reklaam

President Ilves tunnustas Islandi energeetikute ja teadlaste tegevust, mille tulemusena on Island geotermaalenergia ehk maapõueenergia valdkonnas tõusnud maailmas liidriks, nii nagu Eesti on põlevkivienergeetika alal rahvusvaheline tipptegija.

“On muljetavaldav, kuidas Islandil, kes möödunud sajandil sõltus täielikult fossiilkütuste impordist ning kus hüdro- ja geotermaalenergia osakaal energiatarbimises oli siis vaid 9 protsenti, ulatub nüüd kodumaise taastuvenergia osakaal elektritootmises 100 protsendini,” ütles Eesti riigipea. “Ja mis oluline, selle kõige taustal on hästi näha islandlaste keskkonda ja loodust arvestavat hoolivust.”

Tänapäeva Islandi energiabilansis on geotermaalenergia osa ligi 66, hüdroenergia 15 ja fossiilkütuste (ennekõike nafta) 19 protsenti. Nii köetakse 89 protsenti Islandi majadest geotermaalenergia jaamades toodetud energia abil.

Eesti riigipea külastas ka Hella vulkaanide piirkonda, kus giidiks oli geoloog ja kirjanik Ari Trausti Guðmundsson. Islandi Ülikooli geoloogiateaduskonna dekaan Magnùs Tumi Guðmundsson kõneles hiljutistest vulkaanipursetest ja tulevikustsenaariumidest.

Politsei- ja tsiviilkaitsestruktuuride esindajad rääkisid päästeoperatsioonide korraldamisest ja vabatahtlike tegevusest looduskatastroofide ajal.

President Ilves kohtus ka piirkonna talunikega, kes jutustasid, kuidas vulkaanipurse on mõjutanud nende elu.

Eesti riigipea käis samuti Gullfossi joa juures ja Geysiri kuumaveeallikate piirkonnas ning Þingvelliri rahvuspargis.

Täna õhtul kohtub president Ilves Islandi peaminister Jóhanna Sigurðardóttir’iga, kes annab ka tema auks õhtusöögi oma suveresidentsis.

Evelin Ilves külastas täna hommikul Islandi Disainimuuseumi, kus tutvus kohaliku disaini ja käsitööga.

Tagasi Eestisse jõuavad president Ilves ja Evelin Ilves homme, 12. juunil.

2 comments:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

“On muljetavaldav, kuidas Islandil, kes möödunud sajandil sõltus täielikult fossiilkütuste impordist ning kus hüdro- ja geotermaalenergia osakaal energiatarbimises oli siis vaid 9 protsenti, ulatub nüüd kodumaise taastuvenergia osakaal elektritootmises 100 protsendini,”

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Tänapäeva Islandi energiabilansis on geotermaalenergia osa ligi 66, hüdroenergia 15 ja fossiilkütuste (ennekõike nafta) 19 protsenti. Nii köetakse 89 protsenti Islandi majadest geotermaalenergia jaamades toodetud energia abil.