Friday, January 8, 2010

Veskimägi tõmbab tuuleparkidele pidurit http://www.e24.ee/?id=209369

Veskimägi tõmbab tuuleparkidele pidurit (48)
08.01.2010 11:51
Elering tahab panna piiri tuleparkide vohamisele Eestis, märkides maha suurima lubatud mahu, millest rohkem ei tohi elektrigeneraatoreid püsti panna.

Selle aasta mais saab valmis Eleringi ja Taani uuringufirma Ea Energianalyse ühine raport. Ettevõtte teatel peab analüüs vastama küsimustele, millised on võrgu tehnilised piirangud tuuleenergia võimsuste paigaldamisel ning milliste investeeringute korral saab võimsusi suurendada

«Elektrisüsteemi tõrgeteta toimimise tagamine seab selged piirangud tuuleenergia kasutamisele Eestis,» ütles Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Veskimägi märkis, et Eesti elektrivõrgu tipukoormus talvel on umbes 1500 megavatti ja suvel 400, samas on tuuleparkide arendajad esitanud liitumistaotlusi umbes 4000 megavati tuulikute püstitamiseks.

Veskimägi hinnangul on vaja andmeid, kui palju on võimalik tuule-energia võimsusi energiasüsteemi ühendada ning anda seejärel võimalus kiiresti minna arendustega juba edasi neil tootjatel, kes hindavad tootmisvõimsusi realistlikumalt.

«Kõik mõistavad tehniliste piirangute olemasolu, vaja on usaldusväärsele metoodikale tuginevalt leida ankurnumber edasiseks tegevuseks,» toonitas Veskimägi.

Praegu töötab Eestis seitse tuuleparki, mille võimsus on kokku 133,3 megavatti.

No comments: