Monday, January 11, 2010

Sandor Liive: pigem on elektrihind tõusva trendiga http://www.e24.ee/?id=210362

Sandor Liive: pigem on elektrihind tõusva trendiga (21)
11.01.2010 15:33
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive tõdeb elektrituru avanemisega seotud küsimustele vastates, et elektri hind on pigem tõusva trendiga.



Kas turu avamise järel võib müüja küsida tarbijalt suvalist elektrihinda?

Ei, Eesti elektrimüüjate hinnatasemeid jäävad valvsalt jälgima konkurendid ning suure turuosaga müüjate tegevust kontrollib konkurentsiamet.

Samas on selge, et hulgiturul tekivad lühiajalised hinnakõikumised, mille riske saab vähendada pikaajaliste lepingutega konkreetse müüjaga. Vabaturul hakkavad hinnad sõltuma majandusest, kliima olukorrast, pakkumise ja nõudluse vahekorrast.

Heaks näiteks turudünaamikast on, et hiljuti hüppas Nord Poolis elektri hind üles, kuid tulevikutehingutes elektri hinnad hoopis langesid.
Suletud turul ei olnud elektrihind müüja-ostja vaheliseks läbirääkimiste objektiks, hinna kinnitas regulaator.

Vabaturul muutub hind kliendipõhiseks ja läbiräägitavaks. Eesti Energia hinnapakkumised elektrile saavad põhinema elektri turuhinnal Nord Poolis ning teistel turgudel ja hinna muutumise prognoosil.

Konkreetse kliendikohase hinnapakkumise koostamisel on võtmekohal kliendi poolt soovitav lepinguperiood ning tarbimisgraafiku analüüs. Võtame arvesse ka kliendi krediidireitingut.

Kuigi keskmiselt ei pruugi hinnatõus olla suur, on pikas plaanis on arvata, et pigem on elektrihind kindlasti tõusva trendiga.
Nii surve puhtamaks tootmiseks kui ka kasvav vajadus energia järele survestavad hindu kindlasti teatud tõusule.

Samas, ka siin tuleb meelde tuletada, et ühinemine Põhjamaade elektrituruga ning kindel kodumaine tootmine jäävad Eestile tagama madalamaid elektrihindu kui paljudes teistes Euroopa riikides.

Mis juhtub pärast 1. aprilli 2010?

Tavatarbija elektrihinnaga ei juhtu sellel kuupäeval midagi, sest ta ei hakka praegu ostma elektrit vabaturult. 1. aprilli muudatus puudutab ainult umbes 250 ettevõtetest suurtarbijat, kes tarbivad ühes kohas üle 2 GWh tunni aastas.

Kuna tegemist on kõige suuremate ettevõtetega, siis nemad tarbivad umbkaudu 35 protsenti Eestis tarbitavast elektrist.

Vabaturutarbijatele hakkab elektri hind kujunema vabas konkurentsis nõudmise ja pakkumise vahekorra tulemusena. Erinevad elektritootjad ja müüjad konkureerivad elektri müümisel tarbijaile.

Vaadates teiste riikide kogemusi, on selge, et kindlasti väheneb ka Eesti Energia turuosa. Vabaturu tekke ainsaks loogiliseks võimaluseks ongi Eesti Energia turuosa vähenemine. Samas teeme muidugi oma parima, et langus oleks meie jaoks võimalikult väike.

Mida Eesti Energia vabaturu tingimustes teisiti teeb?

Vabaturu vältimatu tulek oli Eesti Energiale selge juba siis, kui Eesti lõpetas liitumisläbirääkimised Euroopa Liiduga. Sellest saadik on ettevõte ennast pidevalt reforminud, et olla valmis turu avamiseks.

Eesti Energia sees ei kasuta me enam ammu enda kohta sõna «monopol» ning turu avanedes pole selle kasutamine õigustatud ka väljaspool, sest asume elektrienergiat pakkuma vaba konkurentsi tingimustes.

Pakume oma suurklientidele erinevaid tooteid. Vastavalt nende vajadustele võib elektri hinna pikemaks perioodiks fikseerida, osaliselt fikseerida või siis võib müüa elektrit ka hinnaga, mis on indekseeritud börsihinnaga.

Kevadel saavad kliendid siseneda ka uude veebikeskkonda, kus saab reaalajas informatsiooni enda elektrienergia tarbimisest ning selle põhjal saab olema lihtsam planeerida ostukoguseid ja graafikuid.

No comments: