Friday, January 8, 2010

Põlevkivikaevanduse rajamine toob maarahvale pisarad silma http://www.e24.ee/?id=209260

Põlevkivikaevanduse rajamine toob maarahvale pisarad silma (49)
08.01.2010 08:32
Uus-Kiviõli kaevanduse rajamine tähendab Eesti Energiale miljarditesse kroonidesse ulatuvaid tulusid, Ida-Virumaa Maidla valla inimestele toob ettevõtmine aga vaid pisaraid.


Kõlab uskumatult, aga Eesti Energiat ähvardab põlevkivipuudus. Aidu karjääri ja Viru kaevanduse tühjendamise järel väheneb põlevkivi tootmine kümne miljoni tonnini aastas.

2016 on aga Cumulus Consultingu konsultandi Mihkel Laane analüüsile toetudes Eesti Energia õlitööstusel ja elektrijaamadel vaja 24 miljonit tonni põlevkivi aastas.

Puudujääk peab tulema Estonia kaevanduse mahtude kasvatamisest – selleks kavatseb kaevandusfirma kulutada miljard krooni –, aga ka Uus-Kiviõli kaevandusest.

«Uus-Kiviõli on viimane hea paik kaevanduse jaoks, ega Virumaal kaitsealade pärast palju kohti valida ole,» lausus Eesti Energia Kaevanduste juhatuse liige Kalmer Sokman. Kaevanduse aastakäive tuleb üle miljardi krooni ja see pakub tööd ligi 900 inimesele.

Teisel kaalukausil on 300 Maidla valla inimese kodurahu. Just nii palju inimesi elab kaevanduse mõjualas, selgub Cumuluse analüüsist. Eelmise aasta viimastel päevadel koostas Maidla valla Oandu küla Metsanurga Selts avaliku kirja, kinnitamaks vastuseisu uuele kaevandusele.

Oandu on üheks sobivaks kohaks rikastamisvabrikule, Sokmani sõnul on seal geoloogiliselt head tingimused. Inimesed pelgavad aga allmaakaevanduse rikastamisvabriku ning põlevkivi transpordiraudtee müra.

Diplomaadina kinnitas Sokman, et veel mitu paika on kaalumisel ja lõplikku otsust pole tehtud. Eesti Energia on püüdnud Oandu ja ka teisi kaevanduse teele jäävate külade inimesi veenda, et kaevandus «mahub» külarahva elukeskkonda. Mullu sügisel viidi inimesed isegi bussiga Estonia kaevanduse analoogilist rikastustehast vaatama.

Aga nagu märkis Marje Talvis Metsanurga Seltsist, veenis ekskursioon neid ennekõike selles, et mürarikas tehas kodutalude naabrusse ei sobi.

«Mitmed noored perekonnad kaaluvad elukohavahetust,» seisab avalikus kirjas. Juba praegu hangub elu vaikselt sealkandis, sest midagi suuremat ei julge keegi ette võtta teadmata, kus ja kuidas kaevandus toimima hakkab. Kaevandusega kaasneb kaevude kuivaks jäämine – seda on geoloogid juba tõendanud. Sokman lubab inimestele euronõuetele vastavat kraanivett.

«Meid häirib oluliste otsuste langetamine vallaelanike selja taga – niinimetatud avalik arutelu on pigem tsirkus ja hämamine, inimeste arvamusest ei hoolita, otsuste tegemisel lähtutakse eelkõige ettevõtte ärihuvidest,» seisab avalikus kirjas.

Hea uudis on esialgu see, et keskkonnaministeerium pole veel kinnitanud kaevanduse keskkonnamõjude hindamise programmi. See aga tähendab, et inimestel on veel võimalus kaevanduse rajamise otsust mõjutada.

Eesti Energia rahvusliku naftatööstuse ambitsioonika plaani on heaks kiitnud nii valitsus kui ka parlament. Uus-Kiviõli allmaakaevandus haarab 6200 hektarit. Sokmani sõnul loodab firma kaevanduse käiku lasta 2016.

No comments: