Friday, January 22, 2010

Maaleht Säästunurk http://www.maaleht.ee/news/eriprojektid/saastunurk/

Artiklid:
1.LEID: Võrukesed keedavad heinakastis sõidu pealt suppi (4)
Võrus elav Jaanus Viese kasutab juba paar aastat toidu valmistamiseks heinaga vooderdatud pappkasti, milles saab suppi keeta lausa autoga sõites.

2.Säästame veel! (3)
Majanduslangus on muutnud säästuteema igaühe jaoks aktuaalseks. Eilse naljapäeva auks avaldame veebilehtede kommentaaridest ja elust enesest nopitud säästunippe.

3.Kuidas piirata oma mobiiltelefoni kõnearveid
Olete sõlminud mobiiltelefoni kasutamise lepingu ning määranud summa, millest suurem ei tohiks Teie kuuarve olla, kuid juba esimesel kuul märkate, et arvel esitatud summa on suurem, kui olite oodanud ja planeerinud.

4.Tarbijakaitse 5 soovitust, et pettusi vältida
Tarbijakaitseameti peadirektor Helle Aruniit annab viis soovitust tarbijale, kuidas end keerulisel ajal kindlamalt tunda.

5.Kuluta vett mõistlikult
Kokkuhoid pole alati koonerdamine – tarbitava kraanivee hulka saab piirata, paigaldades säästliku segisti.

6.Pensionäri soovitus tervislikuks toitumiseks
Saadan ühe retsepti, mis on väga kasulik säästvaks, kiireks ja väga tervislikuks toitumiseks eriti rahapuuduses elavatele vanematele inimestele. Ei mingeid magusaid saiu ega kooke.

7.Konkursi "Parim säästunipp" võistlustööd vol 2 (2)
Maaleht.ee konkursile "Parim säästunipp" laekunud tööd
Pereema soovitab: säästlikud kala- ja kanaroad (3)
Maaleht.ee-le säästunippide konkursile saadetud nõuandekirjas jagab pereema oma kogemusi odavate kana- kalaroogade valmistamisel.

8.Konkursi "Parim säästunipp" võistlustööd (30)
Nupukal inimesel on mitmeid ideid, millega kitsamal ajal läbi ajada. Siin toome välja kõik konkursile saadetud head nipid.

9.Lugeja säästunipp: igas kuus üks poodlemisvaba nädal
Tõhus viis raha ja aega kokku hoida on teha igas kuus üks poodlemisvaba nädal, soovitab lugeja Malle Maaleht.ee säästunippide konkursile saadetud näpunäidetes.

10.Tarbijat juhib koopainimese vaist
Lükka peast välja sõna "veel" ja õpi selle asemel kasutama sõna "piisavalt", soovitab inglise kirjanik ja toimetaja John Naish. Tema sõnul on tänapäeva inimese vajadus kogu aeg kõike juurde hankida halb relikt meie muistsetelt esiisadelt.

11.Kuidas saada vanad aknad soojapidavamaks ja valida uusi (1)
Mida peale hakata vanade hõredate akendega? Kuidas valida uusi pakettaknaid ning miks koguneb vahel klaasidele niiskusvesi? Selgitusi ja näpunäiteid annab Viking Window kvaliteedijuht Indrek Rüütel.

12.Tudengi säästuelu: vihatud saiapood ja hüljatud kiirnuudlid (3)
Ootamatult kitsikusse jäänud tudeng peab igapäevast võitlust koolilähedase ja hõrgult lõhnava saiapoega, kõhutäidet otsides ajab jälgi säästuhindadel ning leiab, et vaene pole see, kellel on vähe, vaid see, kes unistab rohkemast.

13.Täiesti tavalise pereema säästunipid (15)
End täiesti tavaliseks pealinna pereemaks nimetav naine soovitab planeerida pere menüü nädalaks ette, restoranis tellida praad mehega kahepeale, lihtsalt taustaks mänginud teler välja lülitada, vanadele riietele valida erksaid aksessuaare - need ja muud nipid toovad kuus kokkuhoidu 3000 - 4000 krooni.

14.Lemmikloomade toitmine: kasinus võib kasuks tulla (7)
Paljud koera- ja kassiomanikud mõtlevad üldises säästmise tuhinas, kas ka neljajalgsete lemmikute arvelt oleks võimalik kuidagi kokku hoida.

15.Säästa tõeliselt: pesuvett kasuta tualetis, juukseid lõika ise ja külas ära käi (21)
Lugejateni toob oma säästunipid pensionär, kes muu hulgas soovitab vanematel inimestel rohkem magada, sest nii kuuleb vähem halbu uudiseid ning närvid ja vererõhk seisavad paremas korras.

16.Kust leiab mahetoitu? (1)
Tahaks osta mahetoitu, kuid ei tea, kus seda müüakse.

17.Säästulamp teenib hinna tagasi 4 nädalaga (14)
Soovides energiat säästa, keskkonda hoida ja energiakulutusi vähendada, tuleb lisaks hoone soojusenergia kasutuse vähendamisele piirata energiatarbimist ka mujal. Üheks lihtsamaks ja olulisemaks võimaluseks, mille arvelt seda teha saab, on valgustus.

18.FOORUM: Mida teha vanade riietega? (2)
Mida oleks mõistlik teha riietega, mida enam vaja ei lähe?

19.Katrin Lipp: Ökoloogiline eluviis – elamine vastavalt vajadustele mitte hetkesoovidele (1)
Bioneeri toimetaja Katrin Lipp on säästlikku eluviisi harrastanud ligi viis aastat ning usub, et säästlik eluviis on tervislikum ja ka odavam.

20.50 viisi kodu ja aia rohelisemaks majandamiseks
Mõned soovitused, kuidas kodus ja aias säästlikult toimetada.

21.50 viisi vee ja energia säästmiseks (1)
Mõned soovitused, kuidas säästlikud hakkama saada.

22.Ärge võtke laenu teisele inimesele
Võlanõustaja Sirje Rehkalt ei soovita võtta laenu inimesele, kes ei vasta panga jaoks laenutingimustele ja ise laenu võtta ei saa - olgu ta siis väimees või minia.

23.Kuidas rahadega toime tulla
Võlanõustaja soovitused, kuidas toimida pere-eelarvega raskel ajal.
Järelmaks võib kergesti võlaks kasvada
Võlanõustamisele pöördunud inimesed ei ole hätta jäänud mitte ainult SMS laenude tagasimaksmisel, vaid ka kataloogidest tellitud kauba eest järelmaksude tasumisel.

24.Säästa annab igalt poolt
Säästmisest rääkides tekib mul kohe küsimus – mille nimel seda teha. Mina näiteks säästan selleks, et saaksin reisida. Ka reisimise pealt on võimalik säästa, viies ennast pakkumistega kurssi ja võrreldes eri reisibüroode hindu. Või soetades reisipaketi viimase hetke pakkumisega.

25.Kuidas poes arukalt osta
Mõned soovitused, kuidas poes niimoodi ostmas käia, et ostukorvi sattuks vaid vajalik.
Lihtsad elektrisäästu nipid
Köögis kulub kuni 3/4 kodu elektrienergiast. Alljärgnevalt on esitatud mõningad nõuanded kuidas köögisolevaid kodumasinaid säästlikult kasutada.

26.Mai Maseri soovitused tervislike ja odavate toitude valikuks (2)
Toitumisteadlane Mai Maser jagab soovitusi, kuidas vaesel ajal korralikult toituda ning hoiatab, et ühekülgsus ja virisemine viivad toitumisega seotud haigusteni ning on riskitegurid ülekaalu lisandumiseks.

27.Pruunid nahksaapad saab puhtaks banaanikoorega
Igale asjale ei pea ostma eraldi puhastusvahendit - näiteks pruune nahksaapaid- ja kotte puhasta banaanikoore sisemise poolega ja hõõru neid siis pehme kangaga.

No comments: