Wednesday, January 6, 2010

Energiaturg http://www.energia.ee/index.php?id=1910&L=0

Energiaturg

Eesti elektrienergia turg jaguneb põhiosas kaheks – avatud ja suletud turuks. Alates 1. jaanuarist 2009 on elektrienergia turg avatud ligikaudu 35% elektrienergia tarbimise kogumahust ning jaanuariks 2013 on avatud kogu turg. Varem oli turg avatud ligikaudu 10% ulatuses ja vaid klientidele, kelle elektrienergia kogutarbimine ühe liitumispunkti kaudu ületas 40 GWh aastas.

Avatud turu klientidele müüdava elektrienergia tootmise viisi osas ei ole võrguettevõtjale ja edasimüüjale elektrituruseadusega kehtestatud piiravaid tingimusi. Suletud turu kliendile aga kohustub võrguettevõtja või tema nimetatud müüja müüma elektrienergiat, mis on toodetud:

* Eestis kaevandanud põlevkivist ning põlevkivi tootja poolt, kellel on kokku Eestis vähemalt 500 MW netovõimsusega tootmisseadmeid;
* väiketootja poolt (netovõimsusega alla 10MW);
* taastuvat energiaallikat kasutades;
* soojuse ja elektrienergia koostootmise režiimis.

Estlink merekaabli puhul on tegemist esimese ühendusega Baltimaade ja Põhjamaade elektriturgude vahel. Energiakaubanduse ülesandeks on Estlink merekaabli vahendusel kaubelda Põhjamaade energiabörsil NordPool.

Merekaabel valmis 2006. aasta detsembris ja selle võimsus on 350 MW, merekaabli tegevust toetava ettevõtte Nordic Energy Link AS aktsiatest kuulub Eesti Energia AS-le 39,9%.

No comments: