Friday, January 22, 2010

Eestimaa Rohelised: uusi põlevkivikaevandusi pole vaja http://www.e24.ee/?id=214365

Eestimaa Rohelised: uusi põlevkivikaevandusi pole vaja (13)
20.01.2010 18:13
Täna esitas Erakond Eestimaa Rohelised (EER) fraktsioon Riigikogu menetlusse kümme muudatusettepanekut elektrituruseaduse muutmise seaduse eelnõule, mis korrastavad elektrituru toimimist ja suunavad energeetika senisest säästvamale teele.

EER fraktsiooni esimehe Valdur Lahtvee sõnul tagavad Eestimaa Roheliste poolt tehtud muudatusettepanekud vabama ja võrdsema konkurentsi elektriturul toimijate vahel ning vähendavad Eestis vajadust uute põlevkivikaevanduste, näiteks aktuaalseks muutunud plaanitava Uus-Kiviõli kaevanduse, järele, teatas Erakond Eestimaa Rohelised.

Muudatusettepanekutest olulisim on elektri varustuskindluse tagamiseks vajalike tootmisvõimsuste rajamise riigipoolse toetuse avamine konkurentsile ja mitte selle eksklusiivne andmine põlevkivi põletavatele seadmetele, s.o. Eesti Energiale.

«Tähtis on, et me oma elektriga varustamise tagame efektiivsete seadmete ja puhaste kütustega, sest rahvusvaheline surve süsinikuvaba majanduse edendamiseks on ilmne,» tõdes Lahtvee. «Ka riigi omanduses oleva Eesti Energia tulevik peab globaliseeruvas maailmas toimuvat arvestama, et olla konkurentsivõimeline tulevikuski,» selgitas ta.
Toimetas: Berit-Helena Lamp

No comments: