http://www.v-maarja.ee/index.php?part=sm_tmpnl&nl_id=veebruar,%202010&art_id=26
Piimast saab nii mõndagi head!
30. jaanuaril sai vaatamata karmidele ilmastikuoludele Väike-Maarja rahvamajas teoks Väike-Maarja Põllumeeste Seltsi 5. õppepäev sarjast “Talutoiduga tugevaks”. Õnneks kujunes tänu huvitavatele esinejatele ja toredatele kuulajatele nii põnev päev, et külmast ruumist ei olnud mahti probleemi tekitada.
Alustuseks tutvustasid oma tegevust kohalikud piimatoodete tootjad: Kai Tomingas Eipri küla Paemurru talust ja Riina Mets Aavere küla Olari talust. Kai rääkis, kuidas ta tuttavate tungival nõudmisel pärast mõningast vaheaega uuesti jogurtit ja kohupiima valmistama on hakanud. Riina põhitoodanguks on ehtsa vanamoodsa käsitsitehnoloogiaga kokkuklopitud taluvõi.
Palju huvitavat said kokkutulnud teada kuulates Mare ja Rein Kotšini juttu oma kogemustest Voorse Piimakitsede Talu pidamisel. Näiteks seda, et parimad asjad sünnivad juhuse läbi. Nimelt sai eksituse tõttu untsu läinud kohupiimast alguse Kotšinite praegune parim toode: kišöör (loe: kitsede šedööver). See on määrdejuustutaoline kitsepiimast võileivakate, mida maitsestatakse erinevate lisanditega.
Seekordse õppepäeva põhiesineja oli Esko talu peremees Vello Eensalu Kajamaa külast Harjumaalt. Esko talu on üks neist neljast Eesti talust, kus on olemas oma juustukoda. Talu 40 lehma piimast valmistatakse aastas üle 3 tonni juustu. Kusjuures 1 kilogrammi juustu saamiseks kulub 7-10 liitrit piima! Lisaks juustule valmistatakse aastas veel u 45 tonni kohupiima ja 6 tonni jogurtit. Kogu töö lõpptoodangu saamiseks, kaasa arvatud lehmadele sööda kasvatamine, tehakse ära oma talus.
Kuna Esko talule on lisaks juustule toonud tuntust ka Uuevariku pererahva tegemised teleseriaalis Õnne 13, on Luuasaare-Ülu tegelaskuju kasutades valminud humoorikas lühifilm juustuvalmistamise protsessist Esko talu juustukojas. Selle vaatamine andis juustutootmisest väga hea ülevaate.
Kui peremees asjahuviliste küsimustele vastatud sai, võis mõnuga maitsta kõike suupärast, mida perenaine Sirje Eensalu lauale oli pannud: mitmeid erinevaid variante gouda-tüüpi Saku juustust ja feta-tüüpi toorjuustust, mascarpone-taolist kreemjuustu, kohupiima ning mitmesuguste lisanditega jogurtit. Veenduti, et Saku juust on igati Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja poolt antud Tunnustatud Eesti Maitse märgi vääriline.
Väga hea meel on näha, et Põllumeeste Seltsi õppepäevad pakuvad inimestele huvi ning kartused, et äkki ei tule piisavalt osalejaid, on täiesti asjatud.
Kadri Kopso
KODUSE JOGURTI VALMISTAMINE
Piima kuumutada pastöriseerimiseks 85ºC juures 30 minutit. Seejärel jahutada 37 – 43ºC-ni. Lisada juuretis. Kasutades tööstuslikult valmistatud YC-180 ja YC X11 või ABT-juuretist, tuleb jälgida kasutamisjuhendeid, väikeste piimakoguste korral võib juuretisena edukalt kasutada maitsestamata jogurtit. Juuretise lisamisel segada hoolega 10-15 minutit. Hapendada u 10 tundi, olenevalt temperatuurist. Kalgendunud piim segada ühtlaseks. Lisada soovi korral külmutatud marju, moosi vms. Jahutada 25 ºC-ni.
No comments:
Post a Comment