Monday, November 23, 2009

Ilus kommentaar Euro kohta http://www.e24.ee/?id=191774&com=1&lk=7

24.11.2009 00:23
jml : to: krt
_tean, et euro tulek on meiesugusele miniriigile ainus edasimineku tee... pärast baltimaade majanduse kokkukukkumist ei usalda ükski vähegi majanduslikult mõtlev välisinvestpor enam siinset majanust._

Wow! Et kohe TEAD!? Ma arvan, et pigem USUD. :D
Mul on tunne, et Sa samastad rahaväärigut tugeva majandusega. Et kui EV hangiks portsu kulda ja vermiks sellest kilosed mündid, mille vääring oleks üks kroon, siis oleks meil maailma kõige tugevam majandus? Sest meil oleks sel juhul vaieldamatult maailma kõige kõvem raha - € oleks selle kõrval abitu lapsuke.

Paraku on nii, tugev majandus võib tuua kaasa tugeva valuuta, kuid tugev valuuta ei põhjusta veel tugevat majandust. Mis krdi usaldust toob balti riikidele käibel olev €, kui majandus on selline, et lükka sõrmega ja kukub ümber?

(Kui meil oleks tugev majandus, kas me õhkaks unistavalt välisinvesteeringute poole - suht suva oleks, kas neid tuleb või mitte, sest majandus oleks niigi tugev)

Aga mis puutub usaldusväärsuse ja välisinvesteeringute vahelisse seosesse, siis ära alahinda investoreid liikumapanevat motivatsiooni - ahnust. Venemaa ja Nigeeria pole just teab mis usaldusväärsuse etalonid, aga investoreid leidub. ;)
Hiina kubiseb välisinvestoreist, kuigi režiim pole just ideaalne ja jüan on nõrk valuuta - kunstlikult nõrgana hoitud valuuta, mille revalveerimist tegeliku vääringu tasemele on oma soovina väljendanud nii USA kui ka EL. Seni on Hiina vastanud: Tänan, ei! Kas see peletab investorid eemale? Kaugel sellest - tunglevad nagu kärbsed meepoti ümber.

Eestlane unistab sellest, et tuleb hea välismaa onu ja ehitab meie majanduse nagu võluväel üles. Mitte aastakümnete ja sajanditega, nagu neil endil tugeva majanduse loomiseks on kulunud, vaid paari aastaga. Lihtsalt ilusate silmade eest. Meie huvidest lähtudes. Püha naiivsust!
Investor tuleb kasumit teenima. Riik ja selle käekäik huvitab teda vaid sel määral, kuivõrd see kasumi teenimist soodustab. Kui soodustab, on see hea riik, kui mitte, siis täiesti tarbetu. Riike on maailmas jalaga segada ja alati saab mõttetuks muutunud turult lahkuda. Ega's firma mingi riigiga laulatatud ole.

Just hiljuti loobus GM Opeli müügist investoritele (kellede taust oli küll pehmelt öeldes kumaline), kes lubasid koondada väimalikult vähe töötajaid. Saksamaa ja Hispaania, kes ostupakkumise peale rõõmust sulasid, olid pehmelt öeldes vihased.

GM plaanib tootmist kokku tõmmata ja selle tulemusel kaob Hispaanias umbes 50 000 töökohta. Hispaania riigile valus probleem. Kui palju see General Motorsit huvitab? Mitte kõige vähemalgi määral. Mida riik selle vastu ette võtta saab? Mitte kõige vähematki. Suurfirmaga tülli minna ka ei saa, sest nii võib juhtuda, et suletud tehaseid ka paremate aegade saabudes uuesti ei avata - tootmise võib ju ka mujale viia. Mida suuremas ulatuses on riik sõltuv välisinvesteeringutest, seda enam tuleb tal tantsida investorite pilli järgi.

Ma ei väida, et me välisinvesteeringutest kasu ei saaks, aga kõigel on ka oma hind. Ja pole kahtlustki, et see hind makstud saab. See, kui kõrgeks hind osutub, selgub siis, kui arve esitatakse.

Selge see, et ettevõtjatele tähendab € täiesti konkreetset võitu - surte valuutakoguste konverteerimise vajaduse kadumine on suure käibe korral reaalselt tajutav. Aga on selge, et seda võetakse kui kulude vähendamist, mille mõju hindadele edasi ei kandu - see on lihtsalt täiendav tulu. Tavatarbija maksab rahuga edasi - tõsi küll, rohkem kui varem - aga tema nurin ei muuda midagi. Hinnatõusust pole pääsenud ükski riik, kus € kasutusele võetud (ja ei maksa arvata, et Eesti mingi erand on). Ent siis on tegu juba tehtud ja sa võid oma inimsõbralikku marka või liiri taga igatseda, aga kella tagasi ei pööra.

Ega me € tulekust ilmselt pääse - selle kehtestamisest kogu EL-s on huvitatud liigagi mõjukad ringkonnad ja majanduslik surve on tugev. Selle üle, kas € tulek on kasulik või kahjulik (sõltub muidugi - kellele?) on praegu mõttetu diskuteerida - varem või hiljem saame selle üle teooria asemel oma kogemuse põhjal otsustada.
Aga prognoosin üht: ka € saabumisel jääb õnn tavakodaniku jaoks sinna, kus ta praktiliselt alati asub - horisondile. ;)

No comments: