Thursday, November 19, 2009

Janno Reiljan: Eesti Energia börsile viimisega varjatakse tegelikke huve http://www.epl.ee/artikkel/480841

Janno Reiljan: Eesti Energia börsile viimisega varjatakse tegelikke huve
22. oktoober 2009 15:52

Majandusteadlase Janno Reiljani arvates ei saa Eesti Energia börsile viimist kuidagi põhjendada majanduslike huvidega.

Küsimusele, mida arvab endine Eesti Energia nõukogu liige ettevõtte börsile viimisest, vastas ta: „Arvan väga halvasti!“.

Reiljani sõnul oli sama halb mõte õhus juba 1999.-2000. aastatel, mil energiafirma suisa ära taheti kinkida ning nüüd tahetakse teha sedasama varjatul kujul. „Börsikapital on kõige kallim kapital,“ toonitas ta.

Energia- ja elektrimajanduse arengukavades ette nähtud ja ka riigikogus kinnitatud uued põlevkivielektriplokid lähevad prognoosi kohaselt maksma 15 miljardit krooni. Seda summat Reiljan aga ei usu, kuna tema sõnul oli ühe ploki hind veel mõni aasta tagasi umbes neli miljardit, seega ei saaks kaks plokki kuidagi üle kümne miljardi maksma minna.

Pigem peaksid hinnad praegu tema arvates isegi kukkunud olema. „Katelde hind ei saa olla nii palju kerkinud.“

See tähendab ka, et alusetu on väide, mille kohaselt peaks ettevõte laenu saamiseks suurendama oma aktsiakapitali kolme miljardi võrra. Reiljani arvates oleks riigil isegi see kolm miljardit võimalik välja käia, kuigi ta endiselt kahtleb nii suure summa vajalikkuses. „Kaks miljardit annab riik juba Eleringi ostmisega.“

Selle kõige juures on kalli kapitali juurde minek tingimustes, kus on võimalik kasutada odavat kapitali, Reiljani sõnul täiesti põhjendamatu ning selle taga peavad olema mittemajanduslikud huvid. Valitsuse väidetud majanduslikud argumendid Reiljani kinnitusel paika ei pea.

Kaasata tuleb eksperdid ja opositsioon

Börsile minekut kaalutakse majandusteadlase hinnangul siis, kui midagi muud enam teha pole. Eesti Energia näol pole tegemist ka riskantse ettevõttega, vaid vastupidi – tõsise firmaga, kellel on elektri tootmiseks piisavalt võimsust ja seda olukorras, mil Balti turg on energiast tühi.

Reiljani arvates tuleks nii suure sammu puhul otsustamisringi kaasata ka eksperdid ja opositsioon. „Kui siin otsitakse selline nõustaja nagu Telekomi puhul, siis läheb asi päris käest ära,“ sarjas ta hiljutist Telekomi aktsiate müügi otsust.

„Minna turgudele madalseisus – seda nimetatakse kinkimiseks. Kõik hoiduvad sellistest sammudest, aga Eesti riik käitub vastupidiselt, müüb siis, kui hind odav on,“ rääkis Reiljan ja kinnitas veel kord, et sellise otsuse taga peaksid olema mittemajanduslikud argumendid, mis aga on teada ilmselt mõnele Bermuda nõustamisfirmale.

„Ühe katla ehitamisega ei ole ka praegu probleemi. Võime ju paar-kolm aastat oodata, hinnad kerkivad ja palun – hoopis teine tera müümisega,“ selgitas endine nõukogu liige.

Eesti Energia vajab Reiljani sõnul küll pikaajalist investeerimis- ja rahastamisplaani, kuid mitte nii, et paisatakse ajalehtedesse mingi number ja öeldakse, et hädast päästab vaid börs. „Näidaku spetsialistidele ja toogu välja need numbrid, siis vaatame ja analüüsime.“

Reiljan kinnitas, et tänu oma viie aasta pikkusele kogemusele Eesti Energia nõukogus, teab ta kindlalt, et praeguse börsijutu taga on mittemajanduslikud huvid, mida püütakse varjata majanduslikega. Millised need huvid olla võiksid, mees esialgu avaldama ei soostunud.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, et majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi töörühm tegeleb praegu Eesti Energia kapitali vajaduste hindamisega investeeringute programmi rakendamiseks. Töös on kaks peamist lahendust: viia ettevõte börsile või lasta riigil kui omanikul kapitali tugevdada.

Päevalehe andmetel on Eesti Energia juhtkond teinud juba kõik ettevalmistused selleks, et pärast valitsuse otsust energiamonopoli aktsiad börsil noteerida ja korraldada lähema poole aasta jooksul ka aktsiate avalik pakkumine.

Kommentaarid:
Kolja Kohilast:
Vot selle börsivärgiga on nii, et teatud tegelased, kes on pumba juures, kasutavad ära siseinfi ja nii see erakätesse lähebki. Skeem on ju tegelikult ime lihtne. Reiljan võib ju "olla" üks või "teine", kuid antud juhul on mehe jutul iva sees. Mitte keegi ei garanteeri reformikate ja IRL-i pääsemist järgmine kord valitsusse. Järelikult on viimane aeg oma tulevik kindlustada ja seda enne euro tulekut. Krooni eest. Odava krooni eest. Olen enam, kui kindel, et kroon devalveeritakse enne euro tulekut. Ja need, kes siin siutsuvad aktsiate ostmisest, mõelgu ikka enne. Jah, ostad küll, aga millise hinnaga. Kui "pumbamehed" teevad omale aktsia ütleme krooni eest(õhtul hilja), siis sina ostad tuhhi eest(hommikul). Nii talitati omal ajal Hansapangas, nii talitas ka keegi Ain(Tallinki suuromanik) ja nii talitavad ka elektrimehed. Pole kahtlustki. Kuna EE erastamine on valus teema ja valitsus selle jutuga enam välja tulla ei julge, siis kasutatakse kavalamat nippi.

Ongi viimane aeg see energia maha müüa, et saaks tõeliselt iseseisvaks. Müüa nii, nagu müüdi liha kombinaadid, et saaks liha mujalt sisse tuua, sigareti vabrik, et saaks sigarette sisse tuua, raadiotehas, el.mootorite, kaabli ekskavaatorite ja mis iganes tootmine.

Eesti vabaks!!! igasugu tootmisest ja looduse reostamisest.

Kaablid mere põhja ja elekter Rootsist!!!

Riigi omandusse jäägu ainult midagi sellist, mis nõuab riikliku dotatsiooni.


Hea nöu 24. oktoober 2009 13:09:27
Teata sobimatust kommentaarist

Öige, edasi köige rumalamate riikide hulka!Muidugi tuuleb meil Eesti Energia börsile panna, et Fortum ja Vattenfall saaksid selle poolmuidu ära osta. Pöhjus: riigil pole raha. Ja siis oleks ka plats enamvähem puhas, nii nagu IRL seda juba ammu tahtis.

Reiljani viga on muidugi see, et selelst räägib: viisakad inimesed on vait.


kõik müügiks 23. oktoober 2009 00:25:21
Teata sobimatust kommentaarist

T Vee sündroom-müüme kellele saame ja kuniks saame, peaasi, et too jagamistehet tunneb.

Täna müüme, homme saame, aatomiteadus missugune.

10 aastat tagasi parseldati EE-d ühele pankrotistuvale NRG Energy-le. Vaesekene ei suutnud niigi kaua jalul püsida, et EE panktotipessa kaasa haarata.

Elektrijaamade kinkimise üheks lavakõnelejaks oli määratud Toomas H. Ilves ("NRG asjus pole Eestil kasulik viivitada.")

Nimelt oli Ilvest ja Niitenbergi volitatud soodustama nende müüki ameeriklastele. Alguses põrutas Ilves, et elektrijaamad tuleb kiiremas korras erastada ameeriklastele meie NATO-sse pääsemise nimel, hiljem aga tuletas meelde vajadust tasuda USA-le tänuvõlg liikmeks vastuvõtmise eest. Kõlab uskumatult, kuid meie "aatemeedia" on teinud kõik selleks, et taoline info ülearu kordamist ei leiaks. Küll aga saab üht-teist lugeda riigikogu stenogrammide arhiivist:

http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcommand=stenogramm

reformikommunistid on võimulpüsimise nimel valmis kogu eesti riigi maha parseldama - alates maast-metsast, telekomist ja lõpetades elektrijaamadega! kommunism võidab! aga teie eestlased, vaadake ise kuidas saate

Seda oleme näinud varemgi, jutt vähemusaktsiate müügist, mis vaikselt muutuvad enamusaktsiateks ja siis on ees väikeaktsionäride aktsiate sundmüük.Eriti suur sigadus ja seda sorti sigadused on Laari tagatoa lemmiktegevus.

Palju meil välisriikide koloonia staatusest veel puudu on ? 1991. aastal kuulus hetkel kõik eesti riigile, nüüd pea mitte midagi, kogu infrastruktuur müüdud välismaale, ka kasum läheb sinna.Kapitalil on kodumaa, ei maksa hundijuttu uskuda.

Minu teada on ostuvalmis nii Vattenfall kui Fortum, et börsile mineku puhul osta köïk aktsiad tasakesi kokku ja siis teha riigile ettepanek see börsilt välja osta ning siis panna putka kinni ja hakata meile müüma "oma toodetud energiat". Muidugi, meie valitsus tegutseb järjekindlalt: mingu ka viimane pulk, trumm on niikuiniii läinud. Ja ausalt öeldes, ega eesti energiamajandust pole ka pikaajalistest huvidest lähtudes juhitud, nüüd on aga vesi ahjus, ja börsile minekuga - muidugi oma vennad on algul kaasas - peidetakse otsad vette. Nii lihtne see asi ongi. Ajaraame ma ei oska öelda - mingi kümmekond aastat vast ikka.

Harimiseks soovitan lugeda 24.10 avaldatud DN-s artiklit pankade teenustasude kohta Rootsis, ja siis saab ka selgeks nii möndagi muud, mis EE börsile viimist puudutab: Aga, et me peaksime 20 aastaga riigijuhtimise selgeks saama, eriti majanduse vallas, see on idealism ja seda nöuda pole üldse seksikas. Seda ju Reiljani artikli kommentaarid näitavad täiesti üheselt. Ma olen ka EE müümise poolt, sest me ei ole vöimelised ju asja arukalt juhtima, selge see. Ma aga annaksin kohe terve riigi rendile, kui juba vöi veel parem - müüksime ära? Möh?

Veneajal hävituslennuk oli ka kallim, kui tema kaal kullas. Nüüd need kuradi kaks katelt juba 15 miljardid! Jobukari.

No comments: